твоята гледна точка
Жалба блокира ремонта на Двореца във Варна
Автор Vnews, добавено на 28.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Жалба в Комисията за защита на конкуренцията спря проекта за ремонт на Двореца на културата и спорта, алармира Varnautre.bg. Авторите на класирания на второ място проект от „Тилев архитекти“ ООД са оспорили решението на комисията от 3 февруари 2013 г., с което за победител в конкурса беше избрана столичната фирма „Ателие Серафимов Архитекти“ ООД.

И двата екипа бяха предложили срок от 53 календарни дни за изготвяне на проект за реконструкция на зала „Конгресна“ и почти удвояване на капацитета й от 2800 седящи места на поне 5000. Победителите обаче обещаха най-ниската цена – 208 800 лева без ДДС, а „Тилев архитекти“ ООД – 225 000 лева. В конкурса участваха и 2 варненски фирми, класирани на 3-то и 4-то място.

Ремонтът на Спортна зала трябваше да започне на 1 юни веднага след мачовете между България и САЩ от Световна лига на 24 и 25 май. Мащабната реконструкция трябва да е приключила до края на годината, за да премине залата през инспекцията на Европейската конфедерация по волейбол и да отговаря на условията за домакин на една от предварителните групи на Европейското първенство за мъже през 2015 г. В противен случай мачовете от първата фаза ще се играят в Пловдив и в зала „Арена Аремеец“ в София, където засега са планирани само финалните мачове.

Жалбата на „Тилев архитекти“ (проектирали и „конкурента“ на Двореца – столичната „Арена Армеец“) обаче, поставя на сериозно изпитание планираните срокове. Тя е подадена на 12 февруари в КЗК и по нея е образувано производство на 18 февруари. Практиката на КЗК показва, че най-малко месец е нужен за решение по възникналото оспорване на обществената поръчка. Ако то бъде факт в средата на март и комисията, в най-добрия случай, отхвърли жалбата, проектът няма да е готов по-рано от началото на май. Предстои и процедура по избор на изпълнител, за която дори без обжалване са нужни повече от 2 месеца.

Участниците в конкурса, обявен на 11 ноември 2013 г., трябваше да представят идеен проект за основен ремонт с цел многофункционално използване на Двореца както за културни и обществени събития, така и за спортни прояви.
Задачата на архитектите включваше проектиране и изпълнение на нови конфигурации: „игрално поле“, „трибуна“, за да отговаря залата на изискванията на Международните федерации по волейбол и хандбал, както и подобряване на възможностите за многофункционалното й използване. Според заданието проектантите трябва да планират монтажни работи, свързани с изграждане, реконструкция и основен ремонт на климатизацията на сградата, на ел. инсталацията, озвучаването и осветлението.

Веднага след обявяването на резултатите варненски архитекти възроптаха, че проектът за обновяване на символа на Варна е избран без обществено обсъждане. Възникнаха спорове около начините, по които ще бъдат осигурени новите над 2000 места, за завъртането на игралното поле, както и за липсата на изискване за нови паркоместа в заданието. Сред основните забележки на гилдията са също липсата на ПУП и предварително изготвен технически паспорт с обследване и сертификат за енергийни характеристики на сградата.

500 000 лева преведе правителството за проект на предстоящия ремонт. Още 4,5 млн. лева бяха разпределени за реализацията му от фонда за развитие на регионите. На практика това е единственият проект на Община Варна, одобрен от правителството за финансиране през 2014 г. Останалите суми – 46,5 млн. лева, са насочени към 3 министерства, които имат проекти в града. Ремонтът на Спортна зала трябва да е готов до ноември тази година, когато ще стане ясно дали условията в нея отговарят на изискванията за домакинство на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност шестима директори на общински дирекции и предприятия, рапортува кметският пресцентър […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 

Иран пусна късно снощи рояк от безпилотни летателни апарати с експлозиви и изстреля ракети по Израел в първото си директно нападение […]

 
 

към началото