твоята гледна точка
„Графити“ изкушава с танцово-театрален уикенд
Автор Vnews, добавено на 26.02.2014 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Галерия „Графит” ще представи серия от танцово-театрални спектакли през уикенда. Това, което ги обединява е че са премиерни спектакли и са с експериментаторски характер от гледна точка на представяне и интеракция с публиката.

 

ЛЮБОВНИЯТ ЖИВОТ НА СЪВРЕМЕННИТЕ РОБОТИ

28.02. (петък) | от 18:30 и от 20:30 часа

Театрален спектакъл по пиесите на

Игор Бауерзима, Патрик Марбър и Бернар Мари Колтес

Театрална компания МОМО

С участието на: Силвия Станоева и Иво Желев (и двамата с награда за дебют “Икар 2013″)

Режисьор: Веселин Димов

 

 

М ЕТ А МОР Ф ОЗА

01.03. (събота) | 20:00 часа

Авторски танцов спектакъл

на Стефания Георгиева и Христо Таков

Театър АТОМ

Музика: Христо Таков

Сценография и костюми: Стефания Георгиева

Дизайн на осветлението: Камен Марин

Фотограф: Иван Дончев

 

 

М ЕТ А ЛАБ

02.03. (неделя) | 14:00 часа

03.03. (понеделник) | 14:00 часа

Творческо ателие под формата на лаборатория

Театър АТОМ

 

 

 

 

Любовният живот на съвременните роботи

Театрален спектакъл

28.02. /  18:30 и 20:30

Билети в деня на представленията

Цена – 9 лева

Спектъкълът включва откъси от три пиеси, които разглеждат три съвременни проявления на любовта и отношенията между хората.

 

Първата част на спектакъла е по откъс от пиесата „69” на швейцарския драматург Игор Бауерзима. Тя е базирана върху скандалния случай с “Ротенбургския канибал” в Германия през 2001-ва, когато с обява в сайт Armin Meiwes намира любовника си Bernd Brandes, който се съгласява да бъде убит и изяден от него. В спектакъла световният правен, морален и психиатричен прецедент е база за разсъждения за това как се променя любовта. Във времето, в което повечето срещи се случват в интернет, консуматорството превръща празнотата в живота в буквален „глад” за Другия, а подменените ценности променят качествено и нуждата от близост.

 

„Отблизо” от Патрик Марбър е втората пиеса в „Любовният живот на съвременните роботи”. Откъсът, избран от Веселин Димов, изследва любовта във века на стриптийза, порното и крайния материализъм. Мъжът създава образ на жената, в който тя влиза. Опасно е обаче да се вживееш в него дотолкова, че да го превърнеш в идентичност. Така отчаяно влюбеният в стриптизьорката клиент получава услугата, за която плаща, но не и удовлетворението от истинската интимност. Ролите стават реалност, а близостта и любовта – фикция.

 

Третата, финална част на спектакъла е и основното вдъхновение за проекта. „В самотата на памуковите полета” е философски текст от 80-те години на френския драматург Бернар Мари Колтес, издаден година преди да почине от СПИН. Продължител на традицията на френския вербален театър, той е диалогично размишление за сблъсъка между нуждата и страха от Другия. Действието се развива „от другата страна на времето” – в тъмните часове на нощта, където се срещат Дилър и Клиент. Дилърът настоява да разбере какво иска Клиентът. Клиентът иска да разбере какво предлага Дилърът. Става опасно, когато ги заобиколят призраците на страха, сексуалността, потиснатата вина, агресията и желанието за удовлетворение. Играта на купуване и предлагане не може да се увенчае с успешна сделка, ако отчуждението вземе връх над желанието за комуникация…

М ЕТ А МОР Ф ОЗА

танцов спектакъл

01.03. / 20:00

Билети в деня на представлението

Цена – 10 лева

 

В своята същност проектът „М ЕТ А МОР Ф ОЗА“ разглежда взаимовръзката между мъжкото и женското началo, етапите на метаморфоза, през които те преминават, за да достигнат пълна хармония и тяхната проекция чрез телата на актьорите.

В основата на изграждане на формата лежи мита за първото същество описан в диалога „Пир“ на Платон.Според него, хората били създадени като свръхсъщества (андрогини) с четири ръце, четири крака, две глави и два полови органа.

 

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, фондация „Етюд” и резидентска програма на център за съвременен танц „Derida Dance Center”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото