твоята гледна точка
„Графити“ изкушава с танцово-театрален уикенд
Автор Vnews, добавено на 26.02.2014 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Галерия „Графит” ще представи серия от танцово-театрални спектакли през уикенда. Това, което ги обединява е че са премиерни спектакли и са с експериментаторски характер от гледна точка на представяне и интеракция с публиката.

 

ЛЮБОВНИЯТ ЖИВОТ НА СЪВРЕМЕННИТЕ РОБОТИ

28.02. (петък) | от 18:30 и от 20:30 часа

Театрален спектакъл по пиесите на

Игор Бауерзима, Патрик Марбър и Бернар Мари Колтес

Театрална компания МОМО

С участието на: Силвия Станоева и Иво Желев (и двамата с награда за дебют “Икар 2013″)

Режисьор: Веселин Димов

 

 

М ЕТ А МОР Ф ОЗА

01.03. (събота) | 20:00 часа

Авторски танцов спектакъл

на Стефания Георгиева и Христо Таков

Театър АТОМ

Музика: Христо Таков

Сценография и костюми: Стефания Георгиева

Дизайн на осветлението: Камен Марин

Фотограф: Иван Дончев

 

 

М ЕТ А ЛАБ

02.03. (неделя) | 14:00 часа

03.03. (понеделник) | 14:00 часа

Творческо ателие под формата на лаборатория

Театър АТОМ

 

 

 

 

Любовният живот на съвременните роботи

Театрален спектакъл

28.02. /  18:30 и 20:30

Билети в деня на представленията

Цена – 9 лева

Спектъкълът включва откъси от три пиеси, които разглеждат три съвременни проявления на любовта и отношенията между хората.

 

Първата част на спектакъла е по откъс от пиесата „69” на швейцарския драматург Игор Бауерзима. Тя е базирана върху скандалния случай с “Ротенбургския канибал” в Германия през 2001-ва, когато с обява в сайт Armin Meiwes намира любовника си Bernd Brandes, който се съгласява да бъде убит и изяден от него. В спектакъла световният правен, морален и психиатричен прецедент е база за разсъждения за това как се променя любовта. Във времето, в което повечето срещи се случват в интернет, консуматорството превръща празнотата в живота в буквален „глад” за Другия, а подменените ценности променят качествено и нуждата от близост.

 

„Отблизо” от Патрик Марбър е втората пиеса в „Любовният живот на съвременните роботи”. Откъсът, избран от Веселин Димов, изследва любовта във века на стриптийза, порното и крайния материализъм. Мъжът създава образ на жената, в който тя влиза. Опасно е обаче да се вживееш в него дотолкова, че да го превърнеш в идентичност. Така отчаяно влюбеният в стриптизьорката клиент получава услугата, за която плаща, но не и удовлетворението от истинската интимност. Ролите стават реалност, а близостта и любовта – фикция.

 

Третата, финална част на спектакъла е и основното вдъхновение за проекта. „В самотата на памуковите полета” е философски текст от 80-те години на френския драматург Бернар Мари Колтес, издаден година преди да почине от СПИН. Продължител на традицията на френския вербален театър, той е диалогично размишление за сблъсъка между нуждата и страха от Другия. Действието се развива „от другата страна на времето” – в тъмните часове на нощта, където се срещат Дилър и Клиент. Дилърът настоява да разбере какво иска Клиентът. Клиентът иска да разбере какво предлага Дилърът. Става опасно, когато ги заобиколят призраците на страха, сексуалността, потиснатата вина, агресията и желанието за удовлетворение. Играта на купуване и предлагане не може да се увенчае с успешна сделка, ако отчуждението вземе връх над желанието за комуникация…

М ЕТ А МОР Ф ОЗА

танцов спектакъл

01.03. / 20:00

Билети в деня на представлението

Цена – 10 лева

 

В своята същност проектът „М ЕТ А МОР Ф ОЗА“ разглежда взаимовръзката между мъжкото и женското началo, етапите на метаморфоза, през които те преминават, за да достигнат пълна хармония и тяхната проекция чрез телата на актьорите.

В основата на изграждане на формата лежи мита за първото същество описан в диалога „Пир“ на Платон.Според него, хората били създадени като свръхсъщества (андрогини) с четири ръце, четири крака, две глави и два полови органа.

 

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, фондация „Етюд” и резидентска програма на център за съвременен танц „Derida Dance Center”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Рай на морето, ад в страната. Днес само по Черноморието ще е приятно. В цялата страна е обявен жълт код за опасни температури.

След обяд над планинските райони главно в Западна България […]

 

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 
 

към началото