твоята гледна точка
Емил Радев: С новия Изборен кодекс бюлетината за парламентарни избори над 2 метра
Автор Vnews, добавено на 25.02.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

„Евроизборите са изключително важни и е недопустимо да бъдат подценявани”, коментира народният представител от ПП ГЕРБ Емил Радев на среща с жители на варненския район „Одесос”. Радев бе категоричен, че от конфигурацията в Европейския парламент зависи изборът на Еврокомисията, а българските представители в ЕП всъщност са нашето лоби в Европа. По думите му това е от огромно значение при положение, че основната част от свежите пари в икономиката ни идват от ЕС. Той изтъкна още, че предстоящите избори ще бъдат и безспорен тест за доверието в настоящото управление, което месеци наред остава безразлично към призивите за оставка. „Неслучайно парламентарното мнозинство полага неимоверни усилия евровотът да се проведе по правилата на новия Изборен Кодекс, с който БСП и ДПС искат да си осигурят служебна победа”, мотивира се Емил Радев.

Депутатът посочи, че номерирането на бюлетините, връщането на други знаци за отбелязване, освен „Х”, както и отпадането на изискванията за задължителна плътност на хартията на практика позволяват да се контролира вотът. „В хода на дебатите по приемане на Изборния кодекс стана ясно, че печатницата на БНБ няма фактическата възможност да отпечата бюлетините, които на парламентарните избори се очертава да бъдат дълги над 2 метра и трябва да бъдат слепени в кочани”, разясни Радев.  По думите му ръководството на ЦИК вече няма да се назначава от президента, а ще се избира без квалифицирано мнозинство от Народното събрание, така че управляващите вероятно ще го узурпират напълно. „Изцяло се изключи възможността да се пренареждат водещите места в листите на политическите партии, заемани обикновено от хора, които не са жители на дадения регион”, допълни Радев и припомни, че бе отхвърлено предложението на ПП ГЕРБ преференцията за пренареждане на листите за народни представители и общински съветници да бъде 5%. Емил Радев бе категоричен, че с предложението изкуствено да разделят Варненския многомандатен избирателен район на две – Варна област и Варна град, управляващите коалиционни партньори на практика са опитали служебно да спечелят един или два мандата.

Граждани поставиха проблема със сезонните работници, моряците и международните шофьори, които често се оказват зад граница по време на избори и не могат да упражнят своето право на глас. „Тъкмо затова искахме да се въведе електронно гласуване за българите в чужбина”, заяви в отговор народният представител. Радев бе категоричен, че има достатъчно много начини да се гарантира сигурността на вота по интернет. „Ако се гласува от един IP адрес например, той може да се блокира за два часа, за да не се гласува масово от него. Забранено е гласуване от прокси сървъри, предоставящи анонимност в мрежата. Може да се предвиди и възможност в рамките на изборния ден  гласоподавателят да променя вота си до 3 пъти или пък да се откаже от електронно подадения си глас и да гласува с нормална хартиена бюлетина. Така за този, който се опитва да контролира вота, няма да има гаранции, че е успял”, обясни депутатът. Емил Радев бе категоричен, че ако се въведе задължително гласуване, но не чрез санкции, а чрез стимули, купеният вот и вотът на твърдите партийни ядра ще се обезличат.

Запитан за бъдещето на автомагистрала „Хемус”, Радев посочи, че транспортното министерство планира да насочи евросредствата, които държавата ни би могла да ползва за изграждането на магистрали, към жп сектора. На въпроси за въвеждането на почасово заплащане, каквото има в много страни по света, депутатът отговори, че синдикатите са против тази идея, тъй като виждат в нея начин за укриване на осигуровки. „Новото мнозинство отхвърли предложенията ни да се криминализира укриването на осигуровки, въпреки че над 60% от пенсиите в момента се финансират не от осигуровки, а пряко от данъци”, заяви в допълнение Емил Радев.

Срещата му с жители на „Одесос” бе по инициатива на общинския ръководител на организацията на ПП ГЕРБ в централния варненски район д-р Руслан Тошев. Сред присъстващите беше и общинският съветник от групата на ГЕРБ Юлияна Боева.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото