твоята гледна точка
Бурно строителство кипи край плажовете ни
Автор: Стандартнюз.ком, добавено на 25.02.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Варненска област се нареди на второ място в страната по започнатото строителство на нови сгради за третото тримесечие на 2013 г. Данните са на Националния статистически институт. Издадените разрешителни за региона са за 85 жилищни и 30 други сгради. В големите курорти по морето вече не се строи, хит са апартаментните комплекси в градовете. А очакваните купувачи са руснаците.

 

Строеж захапа плажа Кабакум

Нов строеж захапа част от любимия на варненци плаж „Кабакум“ до хотел „Журналист“. Затворен е дори минералният извор, който бликаше там и години наред беше любимо място на ято лебеди през зимата. В края на миналата година местните хора се опитаха с жива верига да спрат строителството на апартаментния комплекс с открит плувен басейн. Но той продължава да расте нагоре и работниците вече изляха седмата плоча. Срещу строежа на „Кабакум“ се вдигна Отвореният обществен съвет, който беше един от организаторите на големите февруарски протести през миналата година, тръгнали от Варна и залели цялата страна. Под гражданския натиск общината реши да обжалва във Варненския административен съд строителното разрешително от 2007 г., под което стои парафът на главния архитект на града. Единият от мотивите за жалбата е, че документът е издаден незаконно на бизнес дамата Филка Колева, която тогава не е била собственик на терена, нито й е било учредено право на строеж. Освен това комплексът се вдига на площ, по-голяма с 300 кв. м от предвидената в разрешителното, а и е на улица, която трябва да свързва „Кабакум“ със Златни пясъци, според влезлия в сила нов устройствен правилник (ПУП) от 2011 г. Топката сега е в РДНСК, посочи инж. Кадрия Мехмед от Отворения обществен съвет. Преди да се произнесат магистратите по жалбата на община Варна, те чакат строителният надзор да каже законно или не е строителството. От гражданското сдружение са алармирали с писма президента, премиера, омбудсмана. Според информационната табела на строежа инвеститор е „БОР“ ЕООД, а изпълнител – фирма „Комфорт“.

 

Укрепиха свлачище заради „Ривиера бей“

От другата страна на „Журналист“ също се вдига голям ваканционен комплекс – „Ривиера бей“, който ще е с обща застроена площ над 20 000 кв. м. Това е в близост до свлачището Трифон Зарезан и затова теренът на градежа е укрепен с около 5800 пилона. Инвеститор е варненската фирма „Борд“. В комплекса ще има 180 апартамента и студиа, някои от които вече са купени на зелено, заведения, търговска и бизнес част, СПА център, както и частен плаж. Същата фирма строи усилено апартаментен комплекс в местността Карантината в кв. Галата оттатък Аспаруховия мост. Дори и в почивните дни се работи по предното крило с изглед към морето, за което се говори, че има голям интерес от руски купувачи. Цените са около 2000 лева на кв. м.

 

На север няма багери

Няма да се строи по Добруджанското Черноморие, заявиха кметовете на морските общини. „В Каварна всичко е в регулация, при нас няма дюни, както е на юг. Единствените дюни са на територията на община Шабла. Затова и ние нямаме такива казуси като колегите от Южното Черноморие. По сега действащия закон ще се наложи да спрем през активния туристически сезон строителството на обектите. Това е несправедливо. Ако бъде променен законът, то тогава с Общинския съвет ще решаваме. Казвам, че е несправедливо спрямо нас и инвеститорите, защото през зимата не може да се строи, а през летните месеци, като се спре строителството, бизнесът не може да реализира инвестициите си, тъй като невинаги пролетта и есента са достатъчни. Това ощетява и общините, тъй като се бави реализацията на проектите на бизнеса“. Това коментира Цонко Цонев, кмет на община Каварна. Кметът на Шабла, проф. Райна Бърдарева, също бе категорична, че при тях няма строителство. Единственото, което се прави, е по проект на територията на рибарското селище „Кария“. Но проф. Бърдарева уточни, че мястото е в регулацията на града и не влиза в забранителния режим.

 

Бяла стана хит за братушките

Бумът на жилищни комплекси през последните няколко години е в Бяла, Варненско. Продадените апартаменти са над 2000, предимно на руснаци. В момента се вдигат над 15 кооперации в местността Глико, в кв. „Бяла-изток“ и в зоната за вилен и курортен отдих, каза кметът Анастас Трендафилов. Жилищните комплекси се вдигат на 4 етажа средно от кота 0 до кота корниз. Цените на двустайните апартаменти са около 45 000 евро за 50 кв. м.

 

Предлагат за $10,6 млн. проект за 4-звезден хотел

Над $10,6 млн. – на такава цена се предлага проект за 4-звезден хотел до летището във Варна, сочи справка в специализиран сайт. Луксозният обект ще е на 7 етажа, с плувен басейн и фитнес комплекс с джакузи и сауна, паркинг за гости, център за красота, магазин за алкохол, панорамни ресторант и бар с над 180 места. В офертата се предлагат няколко възможности за бизнес участие: съфинансиране, кредитиране, цялостна или частична инвестиция. В проекта е заложено и изграждането на изложбен, търговски и конферентен център, а на вниманието на потенциалните инвеститори от цял свят е предложена и разбивка за общите разходи, възлизащи на 34 729 084 евро без ДДС.

 

Сред предложенията за покупко-продажба на бизнес за милиони с локация във Варна могат да бъдат открити и други идеи за влагане на авоари в туристическия бранш край морето. За 990 000 евро, например, своите нови собственици очаква завършен хотелски комплекс с апартаменти над плажа „Кабакум“. Друго предложение е проект за хотел или луксозен яхткомплекс край брега на Варненското езеро. Неговата първоначална цена е 2,386 млн. евро.
Над 7,8 млн. долара струва 4-звезден Апарт хотел на Златните. Купувач се търси и за парцел с възможност за изграждане на жилищен комплекс или бизнес сграда, граничещ с резиденция „Евксиноград“. За 3,379 млн. долара се предлага парцел, в който има опция за градеж на офиси или жилищни площи, намиращ се до стадиона в квартал „Младост“.

 

Слънчев бряг в тотален ремонт

Най-големият морски курорт Слънчев бряг е заклещен от строителни бригади. В целия комплекс кипят ремонти, на места никнат и нови строежи. Три месеца преди началото на сезона крайбрежието прилича на гигантска строителна площадка. В момента в близо 100 хотела текат освежителни ремонти. Сменят се мокети и тапети, подменя се фаянсът в баните, а в някои хотели дори дограмата. „Никой не знае колко строители работят в Слънчев бряг. За нас сега е сезонът, в който реновираме базата. Козметични ремонти се правят всяка година преди лятото, защото туристите са много капризни“, заяви Веселин Налбантов от Съюза на собствениците. Около 50 хотела вече са приключили с козметичните ремонти и са готови да посрещнат първите летовници.

 

Няколко нови сгради никнат в Западната зона. които са с жилища за продажба. До началото на лятото те ще бъдат завършени на груб строеж, но няма да могат да посрещнат собствениците си. Най-усилено строителство кипи в съседния курорт Свети Влас. Във вилната зона Инцараки се вдигат десетки кооперации, вили и еднофамилни къщи. Строителните предприемачи братя Диневи вдигат два ваканционни комплекса. Между Свети Влас и Слънчев бряг пък се строи огромен и луксозен СПА комплекс. Той ще се издигне на мястото на бившия санаториум за белодробни болести, който неотдавна бе разрушен. Комплексът ще се простира върху парцел от 320 дка, а част от него ще работи като санаториум както досега.

 

Царево под блокада

Под блокада остава строителството в цялата община Царево заради министерска заповед. На практика с нея бе спрян новият Общ устройствен план /ОУП/. Той бе признат със съдебно решение, което пък доведе до отпадане на стария териториален устройствен план /ТУП/, по който се работеше години наред в най-южната община. В момента частните собственици в Царево са в шахова ситуация и не могат да сложат дори и тухла в имотите си. Кметът Георги Лапчев призова правителството да вземе спешни мерки и да отмени заповедта, която на практика ще блокира за години напред развитието на цялата община.

 

Край Несебър вдигат сгради до плажа

Огромен комплекс се гради в момента върху най-атрактивните земи между Равда и Несебър. Той е разположен на 6500 кв. м парцел на първа линия, точно до пясъка. Много от апартаментите вече са продадени на зелено.

 

В Несебър частни собственици продължават да строят кооперации в новия квартал „Черно море“. На първа линия в новия град се строи поредният хотелски комплекс, който се свързва с името на бизнесмена Красимир Мавров. Недвижимият имот се намира на топмясто, в началото на града, и на север граничи с морето и крайбрежната алея. До началото на летния сезон сградата ще бъде окончателно готова.

 

Всеки момент се очаква да започнат строежи и в местността Ъгъла, която се намира точно на морския бряг между Бургас и кв. Сарафово. Бившите земеделски земи там вече са вкарани в регулация и всяко УПИ е с план за застрояване. Парцелите са собственост на наследници, които вече се канят да вдигат там ваканционни жилища. Единственият проблем е, че в района няма изградена инфраструктура.

 

Съдебни спорове за дюните

Атрактивната местност Кокалу край Несебър засега остава свободна от строежи. Инвеститорът „СЛЕ Груп“, който притежава там 29 дка, бе принуден да замрази проекта за ваканционно селище, след като екоминистерството наложи преди дни мораториум заради пясъчните дюни.

 

Забранено е строителството и в местността Емона Иракли, която попада в списъка на защитените зони, съобщиха от община Несебър. За съседните парцели от местността Кладери обаче има разработен териториално-устройствен план (ТУП). Те са урбанизирани още през 1997 г. и планът предвижда върху тях да се изградят 7 групи с по 2-3 бунгала. Строителството в момента е спряно заради съдебни спорове, които не е ясно кога ще приключат.

 

Кметът ще казва кога да се работи

Местната власт във Варна сама ще определя времетраенето на забраната за строителство. Това ще стане възможно след окончателното приемане на изменението на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Идеята е общинските съвети, попадащи в обхвата на ЗУЧК, по предложение на кметовете сами да определят сроковете за забраната за строителството. Това трябва да става до 1 март, след като общините са приели бюджетите си и капиталовата програма. От 2007 г. насам законодателят налагаше табуто за строителство от 15 май до 1 октомври за всички курортни селища и населени места по Черноморското крайбрежие. В община Варна вече се обсъжда редуциране на сроковете на забраната на територията на града. Нека първо промените в ЗУЧК да бъдат одобрени на второ четене и чак тогава можем да помислим за отпадане или намаляване на сроковете за строителната забрана в някои зони на Варна, коментира кметът Иван Портних.

 

6000 австрийци идват през април

6000 австрийци пристигат в Слънчев бряг в края на април. Първите летовници ще заварят края на ремонтите, които кипят край морето. Туроператорите сключиха договори още през миналата година, а пакетите са разработени специално за пенсионери. Австрийците ще почиват у нас до края на май. Много от миналогодишните летовници са направили резервации, похвалиха се хотелиери. Австрийците ще бъдат настанени основно в 4- и 5-звездни хотели. Първите гости от България пък се очакват през май.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара […]

 
Властта

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще […]

 
Здраве и красота

Кайсиите, или абрикосите, са вкусни и сочни плодове, които са пълни с полезни витамини и минерали.

Те са известни със своята сладка […]

 
Жълто

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, е поискала от съд в Женева да назначи разреши […]

 
 

към началото