твоята гледна точка
Дават добавки от 30 лева на хората с енергийни помощи
Автор Vnews, добавено на 25.02.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

30 лева добавка ще получат около 270 000 души. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов. Предложението да бъдат подпомогнати хората, които получават енергийни помощи, е прието единодушно от експертните групи към тристранния съвет и ще бъде гласувано в сряда от кабинета.

Преди близо две седмици стана ясно намерението на кабинета да подпомогне хората с най-ниски доходи еднократно в края на отоплителния сезон.

На заседанието на тристранния съвет в понеделник бяха обсъдени две наредби, но социалните партньори така и не стигнаха до съгласие и се наложи доработването им.

Едната наредба е за професионалните болести, като се предлага текстовете, че решенията на ТЕЛК важат три години, да бъдат заменени с „до три години“. Ася Генова от КНСБ коментира, че за профсъюзите е важно да бъде запазен срокът от три години и да не се отива на варианта „до три години“. „Още по-важно е това, че тогава, когато решението за освидетелстване не е взето единодушно от съответната ТЕЛК, задължително трябва да се намеси Националната експертна лекарска комисия и да прегледа това решение, тъй като говорим за професионални болести, които трябва да бъдат под особената грижа и под особената закрила на осигурителната система“, каза тя.

Най-сериозен спор предизвика предложението на НОИ наследниците на починал човек с висше образование да могат да откупуват стаж от негово име, за да получат персонални пенсии. „Това, което се предлага, е в случаите, в които починалия човек има висше образование, но няма необходимия стаж от една, три или пет години, да може недостигащият стаж да се купи, като се плати по правилата за всички останали“, обясни социалният министър.

По мнението на синдикатите, когато едно осигурено лице не е изпълнило условията, за да се превърне в наследодател, тъй като наследствената пенсия не се регулира от общото законодателство за наследството, а от осигурителното законодателство, то тогава не бива да се позволява да се купува тази пенсия.

Хасан Адемов отклони въпросите за това как ще продължи пенсионната реформа, но обеща, че когато експертите са готови с предложенията си, те ще бъдат официално представени.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото