Марулята е един от най-нискокалоричните зеленчуци – във всеки 100 г сурови листа има само 15 калории. Една от най-интересните ползи за здравето е, че помага на плодовитостта както при мъжете, така и при жените. По време на бременността се „грижи“ за здравето на плода. Хранителните вещества в най-големи количества са витамините А и К.
Витамин К укрепва костите като повишава активността и помага срещу остеопорозата. Същият витамин намалява увреждането на мозъка и в този смисъл може да предпази от болест на Алцхаймер.
Марулята съдържа също така и витамин C. Проучване в областта сочи, че храните, богати на витамините А и C, могат да помогнат в борбата срещу някои видове рак.
При консумация на марулята с аспержи, спанак, грах и карфиол, се повишават нивата на витамин B.
Фолиевата киселина, която също се съдържа в марулята, предпазва от мегалобластна анемия по време на бременност. Консумацията на този зеленчук също има и голям ефект върху отделянето на хормона прогестерон.
Марулята съдържа зеаксантин, за който се знае, че подобрява зрението. Зеаксантинът има и антиоксидантни свойства и също така помага за предотвратяване развитието на катаракта. Флавоноидите в него пречат на развитието на рак на белите дробове и устата.
Консумацията на маруля помага и срещу безсънието, тъй като съдържа сънотворно вещество, което се намира в почти всички видове на зеленчука.
Споделете текущата публикация: