твоята гледна точка
Уволнения заради оградата на границата
Автор Vnews, добавено на 24.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Заповеди за уволнения се чакат тази седмица заради строителството на оградата на границата ни с Турция, научи „Стандарт“. Най-вероятно с постовете си ще се разделят няколко души от адмистрациите на военното министерство и МВР, които са пряко ангажирани с възлагането и изпълнението на строежа.
На последното заседание на кабинета имаше спор между вътрешния министър Цветлин Йовчев и военния Ангел Найденов именно заради крайната сума за съоръжението. Тогава премиерът Пламен Орешарски предложи Министерството на финансите и Инспекторатът към Министерския съвет да направят цялостна ревизия. „Всеки, който е надписал, ще бъде наказан и уволнен. Сигурен съм, че има надписване, от опита ми с многобройни такива проекти. Самият факт, че от 5 милиона сумата става 9, е използване на форсмажорна ситуация, за да се надписва“, каза пред министрите си премиерът. И нареди проверка, чийто резултати трябва да станат ясни до края на тази седмица.
В същото време от документацията на Министерството на отбраната става ясно, че изцяло е спазена законовата процедура при провеждането на обществената поръчка и сключването на договорите за изграждането на съоръжението. При избора на фирми са били взети под внимание критериите, съобразени с кратките срокове за изпълнение на задачата. Затова след като на 17 януари кабинетът взима решение за изграждане на оградата, на 24-и същия месец Ангел Найденов издава заповед за поръчка за доставка на необходимите материали, като със задачата се заема командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. С негова заповед от 3 февруари пък е назначена комисия за извършване на маркетингово проучване на пазара за потенциални изпълнители. Ден по-късно до Агенцията за обществени поръчки е изпратено решението за възлагане на обществената поръчка чрез процедура на договаряне.
Така на 6 февруари назначената от генерал-майор Ненов комисия прави своите предложения и на 17 февруари подписва договорите с изпълнителите.
Преди дни пък стана ясно, че пет фирми са избрани за доставчици на материали за строежа на оградата. „Интерком Груп“ ООД ще доставя металните конструкции. Дружеството е сключило договор на стойност 3 990 308 лева. „Завод за пружини“ АД, което трябва да достави спиралата режеща тел и принадлежностите към нея, е заявил оферта на стойност 3 313 608 лева. За доставка на цимент и циментови колове „Понсстройинженеринг“ ЕАД ще получи 557 942 лева. „Киров строително и минно оборудване“ ЕАД е натоварено с доставката на „други машини и съоръжения“, за което ще получи 112 993 лв. „АБС Инженеринг-Н“ ЕООД е сключила договор за доставка на помощни материали и консумативи на стойност 64 404 лева. Доставчиците са избрани с пряко договаряне.
За да може да спазят срока от три месеца, собствениците на завода в Крън ще наемат поне още 20 души на работа със заплати по 700 лв., съобщи за „Стандарт“ шефът инж. Александър Минчев. Той обясни още, че цената за метър излиза около 900 лв., а фирмата има патент за изграждането на подобни съоръжения.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото