твоята гледна точка
Мажоритарни избори – друг път. Водачите на листи – бетон
Автор: standartnews.com, добавено на 21.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Преференциален вот, но с усложнения, приеха депутатите с промени в Изборния кодекс днес. 7% от гласовете за даден кандидат в един многомандатен район трябваше да пренаредят партийната листа според първоначалните планове на БСП. Те обаче бяха променени след предложението на народния представител от ДПС Мустафа Карадайь. Той даде идея, ако избирателят не отбележи преференция, такава автоматично да се брои за първия депутат в листата. Въпреки споровете в зала депутатите я приеха. На практика това няма как да доведе до пренареждане на листата при 7% гласували за някой от другите кандидати. За да се случи това, който и да е претендент ще трябва да събере гласовете на повече от половината избиратели в съответния район. „Неотбелязването на преференция означава, че си съгласен с нейната подредба“, аргументира предложението Йордан Цонев (ДПС). По негови думи е неправилно гласът на 7% да тежи повече от този на останалите 93%. Не е ясно какъв ще е преференциалният праг за останалите места в листата, той тепърва ще се гласува. БСП искаха да е 7, а ГЕРБ – 5.

 

След бурни дебати депутатите окончателно отхвърлиха възможността изборите за народните представители да включват и мажоритарен елемент. Така вотът ще се произвежда по пропорционална изборна система с предварително регистрирани кандидатски листи. При гласуване за Велико народно събрание мажоритарният елемент също отпадна, след като бе отхвърлено предложението на ГЕРБ за смесен вот. Не бе прието и искането на партията на Борисов прагът за влизане на партии и коалиции в парламента да падне от 4% на 3%.

 

Многомандатните избирателни райони (МИР) пък стават 32. Освен София и Пловдив вече и Варна ще е разделена на отделни райони. Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ да се създаде и още един район, в който влизат гласовете на българите в чужбина. Един кандидат-депутат ще може да се регистрира в партийната листа в най-много два МИР, както бе и досега, решиха още народните представители. Нов момент е връщането на възможността да гласуваме освен със знак Х и с V. Окончателно бе прието и бюлетините да бъдат номерирани и сверявани от членовете на СИК, за да се предотврати гласуването тип „индийска нишка“ с предварително маркирана бюлетина, попълнена отвън. Депутатите приеха и правилата за машинно гласуване. То ще става с магнитна карта, като на дисплея на устройството ще бъде визуализирана бюлетина по подобие на хартиената. Ще имаме право веднъж да променим избора си, преди да потвърдим вота.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото