твоята гледна точка
Започва набирането на проекти за финансиране от общинския фонд „Култура“
Автор Vnews, добавено на 20.02.2014 година, в категории: Афиш, Коментари (1)

Сесията за набиране на проектни предложения към новосъздадения общински фонд „Култура“ започна на 14 февруари. Тя включва следните направления: фестивали и конкурси, творчески проекти, международно сътрудничество и публики. Документи могат да се подават в деловодството на община Варна. Обявен е и електронен адрес за кореспонденция – fund@varnaculture.bg. В четвъртък, 20 февруари, от 16,30 часа в зала „Пленарна“ в сградата на общината е обявен информационен ден за дейността на фонд „Култура“.

Оперната певица Даниела Димова – шеф на комисията от култура в Общинския съвет и директор на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна, ще управлява и Експертния съвет, който ще решава на кои фестивали и конкурси общината ще дава пари.

Решението е взето в понеделник вечерта на събрание на Експертния съвет, който беше избран от комисията по „Култура“ седмица по-рано.

В него по право влязоха Димова и Ламбрин Сотиров -съответно председатели на ПК „Култура“ на Общинския съвет и на Обществения съвет по култура, както и шефът на ресорната общинска дирекция (в момента, до края на обявения конкурс) Десислава Георгиева. Единодушно сред управляващите фонд „Култура“ бяха избрани и съветниците Валентина Софрониева (ГЕРБ) и Светлана Такева (БСП), както и доц. д-р Веселина Димитрова от Икономическия университет – като представител на екипа по кандидатурата на Варна за европейска столижца на културата.

След тежък дебат, продължил няколко дни, и поименно гласуване бяха избрани и 5-мата външни експерти в съвета: литературният критик Ангел Дюлгеров, художникът Николай Русев, театралният специалист д-р Ина Божидарова, директорът на НУИ „Добри Христов“ и бившата шефка на културата в общината Пенка Живкова.

Три кандидатури за председател са обсъждали членовете на съвета в понеделник. На Пенка Живкова, предложена от Ламбрин Сотирова, на доц. д-р Веселина Димитрова и на Даниела Димова, предложена писмено, в запечатан плик от отсъстващия Христо Дипчиков. Своят глас за Димова в конферентна връзка чрез „Скайп“ дала и Ина Божидарова, която е държавен експерт, направление „Театър”. Така с 6 гласа пред 4 за Живкова, Даниела Димова оглави варненския фонд „Култура“, който тази година възлиза на 895 хил. лева.

 Споделете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • варненец:

    Не мога да разбера как се избира човек присвоил и построил къщата си в м/т Пчелина с пари от държавата, да разполага и отговаря за такъв фонд. Това е абсурдно….безобразие


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото