твоята гледна точка
65% от водата се губи. Старите водомери мерят с 30% по-малко
Автор Vnews, добавено на 19.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Загубите на вода във Варна са 64%. Това заяви управителят на ВиК Валентин Вълканов и уточни, че между 10 и 12% са загубите само от измервания.

„При смяна на всички водомери  в един блок  с нови, които се отчитат дистанционно, разликата в меренето е около 30%. Т.е. съществуващите водомери мерят с 30% по-малко“, поясни специалистът. Той добави, че има водомери, които не са сменяни от 50-те години на миналия век, а по закон след 10 години трябва да се поставят нови устройства за отчитане.

Във ВиК отчитат бум на жалбите от потребители, които откриват разлики в показанията на водомера и сметките за вода.

„Факт е, че през последните 2 години абонатите гледат колко вода са изразходвали и ако има 3-4 кубика разлика в  отчитането  подават жалби. Подобно нещо не се е случвало предходните години“, коментира Вълканов.

По думите му инкасаторите срещат голям проблем с потребителите, защото част от тях отказват да допуснат служителите на ВиК в домовете си.

„Решението на държавата да намали давностния срок от 5 на 3 години ни създава много големи проблеми. Много хора смятат, че като мине този срок и няколко месеца не отварят вратата на инкасаторите, няма да плащат дължимите суми. Завели сме над 1700 дела срещу такива потребители“, каза Вълканов.

Кражбите на вода – и битови, и фирмени, също продължават. Най-мащабни са те в махалите с ромско малцинство. Много вода се краде също в „Св. Св. Константин и Елена“, „Галата“,„Аспарухово“, вилните зони, поясни управителят на ВиК.

Той добави, че се прави всичко възможно в най-скоро време да се въведе дистанционно отчитане. „Направили сме обществена поръчка и започваме доставката на такива водомери, но срещаме  голям проблем за монтирането им в старите жилищни сгради. Мъчим се също да изкараме водомерите извън апартаментите, за да може да се отчитат нормално“, каза още Вълканов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото