твоята гледна точка
Борисов залага на кметове да укрепва партията
Автор: Стандарт, добавено на 16.02.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

„Повече да не се говори за лидерство в ГЕРБ. Решенията вече ще се взимат от Изпълнителната комисия на партията“. Това заяви в заключителното си слово пред делегатите лидерът на партията Бойко Борисов. Той обясни, че когато 11 души взимат решенията в една партия, това ще гарантира, че тя няма да е лидерска. Бившият премиер посъветва още на заседанията на Изпълкома да се канят експерти или организации, когато се обсъждат конкретни казуси. Борисов посъветва всички делегати да качат на сайтовете си или в профилите си в социалната мрежа какво ще прави ГЕРБ от тук нататък. Отговорник за това ще е бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев. „В тази какафония от нас се иска програма“, заяви Борисов. В заключителното си слово той обясни, че е приготвил дълъг доклад, който обаче след изказването на Джоузеф Дол ще качи в профила си във Фейсбук. В импровизирана анкета сред делегатите Борисов ги попита дали някой от тях би искал ГЕРБ да управлява заедно с БСП, ДПС, „Атака“. Никой в залата не вдигна ръка.

 

Бойко си избра кметове за заместници

Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов са избрани за заместник-председатели на ГЕРБ на Националното заседание на партията. Те поделят поста с Цветан Цветанов, който запазва досегашната си позиция. Със 1101 гласа партията избра хората, които ще бъдат дясна ръка на лидера.

Досегашният председател на ГЕРБ Бойко Борисов бе преизбран единодушно със 1102 гласа.

Изпълнителната комисия на партията включва председателя Бойко Борисов, тримата му заместници – Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов и Димитър Николов, както и Живко Тодоров, Пламен Нунев, Красимир Велчев, Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова.

 

Цветанов: Да си дадем сметка за грешките

„Ние трябва да си дадем ясна сметка за грешките и поуките преди европейските избори през май тази година“. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на отчета си пред над 1000 делегати в зала 3 на НДК. Бившият вътрешен министър благодари на всички за участието, както и на структурите по места. В отчета си той посочи, че през 2006, когато е създадена ГЕРБ, е имало 4000 членове, а през 2013 – 78 000. Специално внимание Цветанов обърна на хората, които са се присъединили към партията във втората половина на миналата година след като ГЕРБ вече не били на власт. Той даде заявка, че партията ще се стреми към победа на евроизборите и направи кратка ретроспекция за годините назад.

 

Във връзка с подадената оставка от правителството на ГЕРБ през февруари миналата година Цветанов обясни решението на лидера Бойко Борисов, че е било тежко. Нямаше полезен ход, заяви Цветанов. По повод аферата с бюлетините в Костинброд той заяви, че е очаквал ясен политически дебат, който не се е получил. „Имаше сблъсък чрез конфронтация и опорни точки“, обясни зам.-председателят на партията. В този момент се чуха освирквания в залата.

 

Националното заседание на ГЕРБ започна в 11 ч. в зала 3 на НДК с филм за успехите на партията от началото на създаването й. Зала 3 на НДК бе решена с много светлинни ефекти в цветовете на партията. Заради протеста на „България без цензура“ и ВМРО всички делегати влизаха през страничния вход на НДК, а полиция бе отцепила периметъра, за да се избегнат евентуални сблъсъци между симпатизантите на Николай Бареков и Красимир Каракачанов и хората на Бойко Борисов.

 

Два часа продължиха приветствията към форума на ГЕРБ преди зам.-председателят на партията Цветан Цветанов да започне с доклада на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Сред речите се откроиха тази на лидера на КНСБ Пламен Димитров, който заклейми пред ГЕРБерите финансовата политика на Симеон Дянков по време на мандата на ГЕРБ.

„Допуснахте много разочарования в обществото. Какво стана в железниците – 5000 души на улицата – обърна се към лидера на ГЕРБ Димитров. Най-голямата грешка бе случилото се с пенсионната реформа – каза от трибуната председателят на КНСБ. Димитров обаче призна, че много често в председателския кабинет на Борисов се е налагало да спори с часове заради рестриктивната политика на Дянков. – В началото стабилизирахме държавата“, заяви Димитров. Бившият конституционен съдия Георги Марков надъха ГЕРБерите със словото си.

„За мен е чест да съм консултант на ГЕРБ – обяви от трибуната Марков и допълни, че радикалната реформа в България не може да се случи без партията на Бойко Борисов. – ГЕРБ управляваше съзидателно и градивно и не приемам обвиненията на социалистите, че държавата се е разрушила по времето на вашия мандат – каза още той. – Никога София не е имала толкова добър кмет като кмета на ГЕРБ г-жа Йорданка Фандъкова“ – допълни още Марков. Той се обърна специално и към гостите от Европейската народна партия: „ГЕРБ е партия на 8 години и победи 120-годишна партия пет пъти!“ По думите на Марков с председателството на Борисов като лидер ГЕРБ е „разцъфтял“. Желая ви шеста поредна победа на европейските избори“, завърши Марков.

 

По време на закритото заседание делегатите приеха резолюция, според която:

Потвърждават своята свързаност с политическите ценности на център –дясната политика и готовност да се ръководят от тях, както и до сега, в своята политическа дейност и гражданското си поведение.

Подкрепят и се ангажират с политическите цели и програмата на ГЕРБ като партия от семейството на Европейската Народна партия.

Декларират, че ще работят активно като единствената парламентарна опозиционна сила, за да не допуснат реставрация на вредни и неефективни модели на политическо поведение и управление на страната.

Съзнават, че страната се нуждае от провеждането на базисни реформи в демократичните институции и изборни практики, в правосъдната и правораздавателната система, в здравеопазването и социалното осигуряване, в борбата с престъпността и корупцията.

Обявяват за основен приоритет развитието на българската наука, образование и култура, защото гледат на тях като на основен мотор за ускоряване на икономиката, повишаване качеството на работната сила, намаляване на младежката безработица.

Желаят основен техен партньор и коректив да бъдат гражданските и браншовите организации, българският бизнес и синдикатите и ще работят за активизиране на отношенията и сътрудничеството им с тях.

Осъждат всички прояви на ксенофобия, етническо противоставяне, агресия, междуличностни битки и клевети, както и спекулацията с тях за партийни цели.

Призовават трите упрявляващи партии да чуят и уважат гласа на гражданите, които месеци наред не спират своя протест и да отговорят на исканията им.

Настояват за решение на НС, което да насрочи и проведе референдум за реформа в изборното законодателство заедно с вота за Европейски парламент.

Изискват нормализирането на ситуацията в страната по най-демократичния начин – чрез избори.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

БДЖ увеличават от 7 май средно с 20% цените на билетите заради повечето разходи на дружеството.

Така пътуването с бърз влак до […]

 
Властта

БСП уволни евродепутатите си. Комуникацията между БСП и досегашните й представители в Брюксел  – Елена Йончева, Сергей Станишев, Иво Христов, Петър […]

 
Здраве и красота

Почти няма философия, която да не ни учи, че в центъра на всичко сме самите ние. Всеки сам определя това, което […]

 
Жълто

Певецът Иван Динев-Устата, който от няколко години се изявява и като стендъп комик, остана без виза за САЩ. По този начин […]

 
 

към началото