твоята гледна точка
Хубавата Юлияна отказва да е първа дама
Автор Vnews, добавено на 16.02.2014 година, в категории: Любопитно, Коментари (0)

Bече две години България има най-красивата досега първа дама, която обаче упорито и категорично не иска да влезе в тази роля.
Досега Юлияна Плевнелиева не застана нито веднъж до съпруга си – дори когато той положи клетва като президент на България.

Юлияна отказа и телефонната ми покана за среща. А на въпроса защо не иска да е първа дама, отговори, че това би било част от разговора, който няма да проведем. „Импровизирайте. Благодаря ви за вниманието“, лаконично ме посъветва г-жа Плевнелиева.
Без шампанско и купон преминава изборната победа на Росен Плевнелиев. Няма дори публична целувка от съпругата, с каквато Зорка дари Георги Първанов.

След пресконференцията в НДК Росен се прибира у дома към 1,30 ч. Тримата му синове вече спят, а Юлияна го очаква пред компютъра. Как точно го е поздравила за президентския пост у дома – историята мълчи. Както и дали след дълги спорове между двамата тази нощ окончателно е надделяла нейната воля да не го придружава никъде като първа дама.

На 4 септември 2011 г. Росен Плевнелиев е обявен за кандидат-президент на партия ГЕРБ. Три дни по-късно подава оставка като министър на регионалното развитие и благоустройството, приета от парламента на 9 септември.
В тандем
с Маргарита Попова
печелят изборите
на втория тур с 52,58% от действителните гласове. На 19 януари 2012 г. Плевнелиев и Попова полагат клетва като президент и вицепрезидент на Република България пред Народното събрание.

Встъпват в длъжност на 22 януари 2012 г., когато изтича мандатът на Георги Първанов. И на двете знакови събития новият президент е сам, съпругата му отсъства.
Юлияна Йорданова е родена през 1975 г. Завършва Втора английска гимназия в София. След това учи право в Нов български университет. За Росен се омъжва през 2000 г. Той е с 11 години по-голям от нея и вече има брак зад гърба си. През 1990 г. се жени за Вероника от Благоевград.

През 2003-2004 г. Юлияна е координатор на Българската ИДЛО Алумни асоциация. Сдружението е учредено от участници в семинари и курсове на Международната организация за развитие на правото със седалище в Рим.

През 2004 г. Плевнелиева започва работа в интернет отдела на издателство „Икономедиа“, собственост на Иво Прокопиев. Специализирала е финанси в Сити Юнивърсити, Сиатъл, щат Вашингтон.
Плевнелиеви имат
3 момчета –
Филип, Асен и Павел
И костенурката Кости, която малчуганите обожават.

Отсъствието на Юлияна Плевнелиева дори при церемонията по встъпване в длъжност на съпруга предизвика много мнения и коментари в медиите. В интернет и социалните мрежи доста време вървеше свиреп дебат има ли право първата дама да постъпва така или няма.

Форумците се разделиха на две. Едните я поздравяваха за това, че е избрала работата и свободата си пред скучните задължения на протокола. Други обаче категорично осъждаха поведението – нямала право да не бъде до мъжа си при големите му отговорности като държавен глава. Трети се опитаха да балансират – не е задължително тя да присъства на всичките му срещи, но не може да не уважи най-важните и най-представителните.

Самият Плевнелиев лаконично обясни отсъствието на съпругата си с факта, че в Закона за протокола в България не фигурира понятието „първа дама“.

„Но българският протокол е една еклектика от порядки, експериментални заемки и чисти приумици на разни знайни и незнайни автори от последните 20 г. Поради тази причина понятието първа дама може и да е пропуснато на хартия с воден знак и сух печат, но то тъй или иначе съществува от плът и кръв. Или поне така беше досега“, прозря колегата Георги Милков.

Плевнелиева не се вслуша в аргументите му и не промени своята позиция. Твърди се, че казала: „Не искам да бъда втората Зорка Първанова…“

В интервю за „24 часа“ президентът Плевнелиев е по-словоохотлив: „Бих искал съпругата ми да остане себе си. Тя сама изгради кариерата си, започна от най-ниското ниво. Тя обича работата си, ценена е много, много често работи повече от мен. Преимуществото на работата в интернет понякога е и негатив, защото тя работи почти денонощно, по 14-15 часа на ден. Много е съвестна и от тази гледна точка много е тежка работата, защото в интернет всичко е много динамично, постоянно се променя. Съпругата ми ще продължи да работи това, което досега е правила…“

Така вместо като първа дама на републиката да обикаля целия свят и да се среща с най-важните особи на планетата, хубавата Юлияна като хубавата Мелани Грифит си остана „работещо момиче“. Във въпросното интервю Плевнелиев каза още, че двамата
няма да позволят
децата им да
получават облаги
само защото са синове на президента.

Юлияна не се впечатли и не послуша съвета на Мария Желева, която беше първа дама на България от 1990 до 1997 г. Маруша, както я наричаха приятелите, също не обичаше тази си роля, но съвестно я изпълняваше.

През лятото на 2012 г. в последното си телевизионно интервю Желева каза: „Юлияна не я познавам, но тя пресоли манджата!

Цял един народ е гласувал за Плевнелиев. Добър, лош – аз не мога да коментирам. Той е президентът на България.

До всеки един човек по нашите, българските, ориенталските разбирания трябва да стои една жена. Ами, булка, застани до мъжа си! Трябва да се научим, че трябва да има уважение към институциите. Застани там…“

След като нямаше как медиите и модните експерти да оценят тоалетите на президентшата, те се вгледаха в дрескода на президента.

Въпреки че от снимките, които успяха да направят папараци, личи спортният и леко неглиже начин на обличане на Юлияна, тя стриктно се грижи за изискания стил на съпруга си. Дори лично избирала ризите и костюмите му. И въпреки че са много заможна двойка, купували предимно дрехи от български марки.

Бдителни репортерки забелязаха, че като министър Плевнелиев предпочитал раираните вратовръзки и често сменял десените. Като президент обаче залага на едноцветните – в черно, тъмносиньо и герберско синьо, като си позволявал само бледосиво райе при официални поводи в президентството.

Плевнелиеви са най-богатата президентска двойка досега. Според декларацията за доходите за 2012 г. Плевнелиев и половинката му Юлияна имат пет къщи в България и Гърция на обща стойност 3 403 144 лв. Те държат близо 1,8 млн. лв. в банкови влогове. И петте имота са придобити през 2007-2009 г., пише в декларацията на държавния глава.

Преди 3 г. купуват къща в с. Баня, Разложко, за 352 049 лв. През 2008 г. вземат къща с двор в с. Черноморец за малко над 250 000 лв. Година по-рано – къща с двор на Халкидики за 1 369 081 лв. Президентът декларира, че от 2008 г. има две къщи в „Резиденшъл парк“ в София за малко над 1, 4 млн. лв. Има и 5 парцела в с. Баня, 4 от които са дарение, едно право на строеж и пристройка в София.

Плевнелиев има над 712 000 евро на влог в чужбина, 41 900 евро и 654 лева в наши трезори, както и ценни книжа от Дойче банк, Австрия, за 318 815 лв.
Съпругата му Юлияна има 2 влога – 112 955 евро и 100 073 лева. Притежава 100% дялове от „Ателадия“ ЕООД и „Ателадиа Консулт“ ЕООД. Първата дама има дялове в договорния Райфайзен България фонд, закупени за 295 583 лева. Семейство Плевнелиеви се вози с „Ауди Q7“, купено за 39 117 лева през 2009 г.

Миналата година в медиите гръмна скандал, че Росен Плевнелиев е купил луксозна къща за 700 000 евро на гръцкия полуостров Халкидики с пари в брой. Това показвали документи в гръцката Агенция по вписванията за сделката от 2007 г.
По закон при изнасяне извън България на сума над 10 хил. лв. тя трябва да се декларира с доказателства за произхода на парите и за това, че данъците им са платени.

Столичен всекидневник написа, че
на Халкидики
президентът има не
вила, а замък за
1 300 000 евро
Отделно имало къща за гости и 6 дка градина. Семейство германци било икономи на имението.

На 17 януари 2014 г. Росен Плевнелиев сам поиска от НАП цялостна данъчна ревизия. Това стана, след като агенцията предприе серия проверки срещу семейството му. Една от тях е свързана с финансовите операции на президента. През ноември м.г. ДАНС проявила интерес към някои офшорни компании, свързани с държавния глава, заради съмнения за пране на пари.

Данъчните започнали проверка на Плевнелиев по сигнал на прокуратурата от октомври миналата година. Проверката все още не е приключила. Ако се установят нередности, държавният глава ще бъде подложен и на данъчна ревизия.

За 2 години в президентството косата на Росен Пленелиев видимо побеля. Но едва ли е според веселяшката поговорка, че всеки един бял косъм е в резулат на щастливо преживяване. В политическия му живот щастливите преживявания едва ли са много, а за личния можем само да гадаем.

Юлияна Плевнелиева продължава да живее и работи скрита от обществения поглед. Дори клюките и скандалите около нея са малко въпреки цялото старание на папараците и светските репортери.

След последните кметски избори тя написа следното в Туитър: „26 Oct via web – десетки бездомни кучета, лаещи радостно, празнуват победата на Фандъкова…“ Това е виц, публикуван във в. „Капитал“, където тя работеше. Случката остави леко горчив привкус заради общото ГЕРБ потекло на съпруга и Йорданка Фандъкова.

През януари 2012 г.
Юлияна напуска
мястото си на
шеф на отдел „Информационни технологии“ в „Икономедия“ и регистрира своя фирма „Мейз лабс“ заедно с Камен Станев. Фирмата се занимава с широк спектър от дейности – от информационни технологии до недвижими имоти.

В началото на февруари 2012 г. Плевнелиева и Станев бяха снимани от фотографите на „България днес“ как се разхождат прегърнати на улицата. „Президентшата и придружителят се държаха прилично, докато с тях бе съдружникът на Иво Прокопиев и собственик на винарска изба „Дамяница“ Филип Харманджиев – част от кръга „Капитал“. След като Харманджиев си замина, Плевнелиева и Станев се хванаха под ръка“, написа всекидневникът.

Оказа се, че двамата са снимани на път за заведението, в което се събрали със старата си компания на обяд. „Хора, казвам ви, много ми се излиза. Искам всички да дойдете“, казала Плевнелиева на приятелите си. Жълтите вестници поеха темата в свой стил и дори написаха, че президентската двойка е пред развод. Нищо подобно не се случи.

В началото на юни 2012 г. Юлияна катастрофирала с червеното си ауди. Тя не е пострадала, но капакът на колата и регистрационният номер били изкривени. Сблъсъкът не е станал с друга кола, а с пътна табела. Плевнелиева никога не е ползвала полагащата се охрана от НСО.

През юни 2013 г. Юлияна беше видяна на третия ден в протеста срещу правителството, като активно убеждавала приятелите си от Туитър да се включат в акцията.
На 30 август 2013 г. тя беше снимана пред националния стадион „Васил Левски“ преди концерта на Роджър Уотърс./24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обед на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста облачност и там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, възможни […]

 

Времето днес ще бъде слънчево, след обед над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в […]

 

Испания е новият европейски шампион по футбол! Тимът на Де ла Фуенте не бе слаган в големите сметки, но триумфира! Победа […]

 
 

към началото