твоята гледна точка
От 1 декември влиза в сила електронен болничен
Автор Vnews, добавено на 16.02.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

От 1 декември влиза в сила електронен болничен. Работодателите няма да се редят на гише, а хората ще си получават по-бързо парите, съобщава bTV.

Експертите на Националния осигурителен институт отдавна работят върху проекта „eлектронен болничен“ и вече са на финалната права. Ако всичко върви по план, от 1 декември болничният директно ще се изпраща от личните лекари до НОИ по електронен път.

Облекчението за бизнеса ще е огромно, ако се съди по данните на НОИ за изплатените обезщетения за болест – за цялата 2013 г. са изплатени близо 2,4 млн. броя.

Електронното подаване на болничния ще е от полза и за самите болни – НОИ ще им превежда парите по-бързо.

Пред гишетата на НОИ всеки месец около 15-то число се извиват опашки – тогава е последният ден, в който работодателите могат да подадат болничните за предходния месец.

По електронен път личните лекари ще изпращат болничния директно на НОИ. Той ще се регистрира автоматично и ще има уникален номер. Лекарите ще го разпечатват и ще го дават на пациента, за да го представи на работодателя си, а той ще трябва единствено да подава към НОИ по електронен път Приложението с информацията за стажа, заплатата и работните дни в посочения период на служителя.

В крайна сметка, новата система ще доведе до по-бързото изплащане на болничните. „Определено ще се получи съкращаване на сроковете, тъй като към настоящия момент. след като работодателят донесе болничния лист, служителите в НОИ започват ръчно да ги качват в компютъра и да създават база данни, което отнема доста време”, обясни Андриана Печева от НОИ.

Ще се намалят и грешките, които лекарите допускат и заради които се бавят парите от НОИ.
Електронният вариант ще има автоматични контроли, които няма да позволят например издаване на болничен за повече дни, отколкото има право пациента.

Годишно всеки има право на 40 дни, за всеки следващ се иска решение на лекарска комисия.

Ако лекарският кабинет се намира на място, на което няма интернет, лекарят ще трябва в срок до две седмици да намери начин да изпрати болничните.

До няколко месеца от влизане в сила на промените ще важи и хартиеният вариант, след което ще отпадне изцяло.

Болничните и тяхното изплащане е тема, която вълнува изключително много хората в работоспособна възраст. Най-популярната електронна услуга на НОИ е именно тази, чрез която със специален ПИК код се проверява движението на документите и изплащането на обезщетенията по тях. Само за миналата година, услугата е използвана малко над 2,7 млн. пъти от хората, за да получат информация за изплатените болнични.

До края на тази година пък ще стартира нова услуга – онлайн ще можем сами да изчисляваме прогнозния размер на майчинството, което ще получаваме за първата година на детето.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник.

Предупреждението е в сила за областите:

Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, […]

 

Горещините се връщат. Свидетели сме на историческа пареща вълна, която ще продължи още две седмици. Това отбелязва метеорологичната служба на Severe […]

 

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли.

 

НИМХ

 

Жълт код за валежи е обявен […]

 
 

към началото