твоята гледна точка
Ученическите пътувания – до 20 ч през зимата и 22 ч през лятото
Автор Vnews, добавено на 15.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Организираните пътувания на деца и ученици трябва да приключват до 20 часа през зимата (от октомври до март) и до 22 часа през лятото (от април до септември). Това гласят част от промените в Закона за туризма, внесени в парламента. Те бяха представени на дискусия, организирана от Националната агенция за детски и младежки туризъм в рамките на изложението “Ваканция и СПА експо 2014” в София.

“Какво трябва да правим, ако самолетът с ученици от Русия, например, кацне в 23 часа вечерта, а до хотела на децата има още 50 или 90 км път? Къде трябва да нощуват – на аерогарата или в автобуса?!”, попита туроператор, който работи с ученически групи от Русия и Украйна. “Явно в текста на закона трябва да се уточни, че краен час на пътуването няма да важи за трансферите от летища и жп гари”, отговори Мария Иванова, шеф на дирекция “Туристическа политика” в икономическото министерство. Тъй като проекта е в парламента, подобно предложение може да се внесе само от депутати при обсъждането на проекта в парламентарните комисии.

Според други промени в закона всички видове пътувания с обща цена, лагери и почивки на деца и ученици трябва да бъдат организирани чрез туроператор. Това означава, че учители или школски директори няма да имат право да организират сами екскурзии. Изискването за сключен договор с туроператор няма да важи за еднодневни екскурзии без нощувка, както и за посещенията на културни мероприятия и състезания от календарите на общините или учебните заведения.

Ако през март няма сняг в ски-курортите, зимният сезон ще отчете значителен спад, прогнозира вчера Байко Байков, шеф на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Предварителните очаквания за зима 2013/2014 бяха за 4% ръст. Заради топлото време уикенд-почивките на туристи от съседните държави тази зима са значително по-малко от минали години.

Друга причина  за слабия сезон е и липсата на активна реклама на западноевропейския пазар около Коледа и Нова година. От акоциацията още веднъж посочиха, че диалогът с държавата е прекъснат. Националният съвет по туризъм, в който влизат представители на авторитетните организации в бранша и на държавата, не се е събирал от година и половина. Затова и не е ясно как точно са похарчени 5,4 млн. лв. за национална реклама през м.г. Според справка от икономическото министерство, дадена след настойчиви запитвания от страна на АБТТА,  81 846 лв. от тези пари са дадени за поддръжка на сайта Bulgariatravel.org. Сайтът не генерира никакъв трафик, въпреки огромното количество информация в него. Причината е, че той не се обновява, тъй като  доворът за поддръжката му е изтекъл.  „Всеки студент по туризъм може да направи анализ и да каже какво не е наред в него“, допълни Байков./ ТрудСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото