твоята гледна точка
Гонят 14 000 чиновници пенсионери
Автор Vnews, добавено на 15.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Държавата ще освободи от длъжност близо 14 000 чиновници, навършили необходимите години и стаж за пенсия, но все още останали по работните си места. Това ще се случи след 1 юли, ако депутатите приемат внесените вчера промени в Кодекса на труда, според които работодателите от публичния сектор могат да прекратят договора със служител без предупреждение, ако отговаря на условията за излизане в пенсия. „По този начин ще бъдат осигурени работни места за младите хора у нас и безработицата ще намалее”, обясни пред „Монитор” вносителят на законопроекта Милко Багдасаров от Коалиция за България. По данни на Националния статистически институт в края на миналата година без препитание са били над 439 000 души.

Всеки четвърти младеж до 29 г. не е успял да намери реализация на пазара на труда. Вносителите на проектозакона отбелязват в мотивите си, че в публичния сектор работят общо 34 774 българи над 63 г., от които 20 849 обаче не могат да се пенсионират поради липсата на осигурителен стаж. Останалите близо 14 000 отговарят на условията, но въпреки това не излизат в заслужен отдих. Идеята на Багдасаров беше лансирана в началото на годината, но синдикатите се противопоставиха с аргумента, че това е дискриминация.

Правото на работодателя да прекрати договора на служител, отговарящ на условията за пенсиониране, беше премахнатопрез  2012  година от кабинета „Борисов”. Според Багдасаров голяма част от колегите му в Коалиция за България подкрепят връщането на автоматичното прекратяване на договор за чиновниците при навършване на години за пенсия. Зам.-председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков от своя страна лансира идеята държавните служители в пенсионна възраст да бъдат ангажирани само в обучението на младите кадри.

Предложението му е опитните служители да останат в администрацията няколко месеца след навършване на години за пенсия, в които да предадат знанията си на новите попълнения. Все още стои отворен въпросът как ще продължи пенсионната реформа, след като изтече едногодишното й замразяване. Промени в Наредбата на пенсиите и осигурителния стаж предвиждат да се върне старото правило за ръст с по 4 месеца на възрастта и стажа всяка година. Те обаче ще влязат в сила, ако депутатите не се споразумеят за автоматичен механизъм, който да обвърже възрастта за пенсия с продължителността на живот.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Пет дни преди да изтече крайният срок, в който акад. Николай Денков трябва да е готов със състав на правителство, преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ финишираха и списъкът за министри бе […]

 

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 
 

към началото