твоята гледна точка
ГЕРБ, БСП и Атака заедно срещу агитацията на „майчин“ език
Автор Vnews, добавено на 14.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Депутатите не стигнаха до гласуване на текстове, свързани с езика, на който може да се води предизборна агитация у нас, и го отложиха за утре, когато трябва да решат дали ще се допуска и друг език, освен българския, по време на кампания, митинги и срещи.

Спорове и висок градус на напрежението предизвика допълващата, както я определиха вносителите от ДПС, алинея 2 към чл. 181 от проекта на Изборен кодекс – „когато кампанията се води на език, различен от българския, да се осигурява превод на български език“

Казусът постави на една и съща страна ГЕРБ, „Атака“ и БСП. На противоположната остана ДПС.

Последваха обяснения в защита на едната и на другата позиция.

По предложение на Таско Ерменков /БСП/ дебатите бяха прекратени, ДПС поиска 30 минути почивка.

След края й по предложение на Йордан Цонев (ДПС) окончателното решение беше оставено за утре заради „голямата му важност“. Предлагам да гласуваме утре, отговорно, както пред българските граждани, така и пред Европа, обоснова се депутатът.

В изказванията си ораторите от ДПС категорично отричаха целта им да е да „прокарат“ агитация на турски език. Аргументите – предложението на Движението не отменя текста на вносителя, а го допълва.

И примерът – идва от Европа гост, иска да отправи послание, прави го на неговия език – неговото изказване трябва да бъде преведено.

Става дума за конкретни приветствия, официалният език остава българският, посочи Янко Янков (ДПС). Ако не успеем да сложим черта на политическото тълкуване на историята и създаваме комплекси на бъдещите поколения, страната не я очаква добро, предупреди той.

Трябва да спрем да „се възбуждаме“ толкова много от такива елементарни неща, обърна се депутатът към колегите си от другите парламентарни групи.

„Зашеметен съм от тази малоазиатска хитрост“, реагира от трибуната Павел Шопов от „Атака“ и добави, че в случая става дума за отдавнашните опити на ДПС да въведе в предизборната агитация и кампания понятието „майчин език“.

Майчин език в България е българският, в конституцията ясно е записано, че официален език е българският, цитира той основния закон на страната.

По думите му, ако сега от ДПС осъществят пробив, той ще бъде развит, използва се една особена ситуация да накарат колегите от БСП да ги подкрепят.

Според националиста по два въпроса не може да има връщане назад – това е едната тема. Другата е торпилирането на макар и крехкия, по думите на Шопов, принцип на уседналостта.

„Атака“ щяла да продължи да работи вторият принцип да се разпростира върху по-голяма част от хипотезите за гласуване в българското избирателно право Десислава Атанасова (ГЕРБ) също заяви, че официалният език, на който следва да се води предизборната кампания, е българският.

Мустафа Карадайъ (ДПС) – един от вносителите на допълнението, цитира чл. 4 ал. 3 от Конституцията, в който се казва, че Република България участва в израждането и развитието на ЕС и по-нататък – прилага директивите му.

Демократичното мислене, говорене, понякога е много по-различно от действията при някои хора, които по-скоро робуват на етнорелигиозни предразсъдъци, отколкото пред гражданското усещане, мислене, разбиране за европейското развитие на България, продължи той.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК бе дала на страната […]

 

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 
 

към началото