твоята гледна точка
Земята на Гъбената махала е частна, собствениците не могат да влязат във владение
Автор Vnews, добавено на 13.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Жителите на класическия цигански квартал във район „Владислав Варненчик” подкрепят премахването на незаконните постройки в т.нар. Гъбена махала. Те самите не одобряват миграцията на циганите от Каменар, с които е заселена въпросната махала. Това каза в предаването „Зала Пленарна” на Дарик Варна районният кмет на „Владислав Варненчик” Неделчо Михайлов.

По думите му юридически хватки са отложили събарянето на незаконните постройки в Гъбената махала. „Ромите-пришълци се опитаха да се възползват от възможността за узаконяване на незаконните сгради, която поправките в Закона за устройство на територията им даваха до края на ноември. Това не се случи, тъй като условието бе земята да е тяхна, а тя не е. Тогава получих около 80 декларации с един и същи почерк”, коментира Михайлов и добави, че акцията по премахване на незаконните постройки в циганско гето е подновена.

40 констативни акта за издигнати постройки без разрешения са връчени на собствениците им от началото на седмицата. Те могат да обжалват в 7-дневен срок, след което ще се пристъпи към издаване на заповеди за доброволно събаряне. При неспазване на доброволното събаряне следва принудително със санкцията на голямата община, обясни Неделчо Михайлов.

В Гъбената махала, съществуваща от поне 10-12 години, живеят около 120 семейства в 40 постройки. Това са хора от с. Каменар, които са решили да се урбанизират. Точният им брой не е известен, тъй като никой от тях не е регистриран в района, каза Неделчо Михайлов.

Кметът разкри още, че земята, върху която са издигнати постройките, е реституирана на трима собственици. Те обаче реално не могат да влязат във владение.

„Хората проявяват социална търпимост към етноса. А интеграцията на циганите е двупосочен процес – тя е не само право, но и задължения”, коментира Михайлов и не скри, че циганите създават проблеми.

Попитан има ли алтернатива за семействата, ако постройките им бъдат премахнати, кметът на „Владиславово”, отговори, че когато някой нарушава закона, е за негова сметка. „С цялото ми уважение към циганския етнос не е моя работа да им търся нови жилища”, каза още Михайлов.

Той за пореден път опроверга слуховете, че в казармите във „Владиславово” ще бъдат настанявани бежанци. По думите му подобен вариант не е бил обсъждан дори на най-високо ниво.  „Някои медии съобщиха, че се сменя дограма, нощно време свети, едва ли не бежанците вече са си прострели гащите. А това категорично не отговаря на истината. Заради подобни публикации бях принуден да отида на място. Куче да вържеш там, няма да може да живее”, възмущаваше се той.

По въпроса за повечето правомощия на районните кметове Михайлов каза, че това не винаги означава повече власт. „Вече ще имаме право да упражняваме повече контрол и ще спестим голямо разкарване на хората, желаещи да си изкарат строително разрешение”, посочи кметът и уточни, че срокът за издаване на разрешителни за строеж значително ще се намали.

По думите му щатът на районните кметства категорично няма да бъде раздут. „Във „Владиславово” искахме шест бройки, бяха ни отпуснати четири. Две от тях бяха прехвърлени от голямата община, т.е. увеличението е с две бройки. Ако искаме нещо да се случва с незаконните постройките например, един човек няма как да го върши”, изтъкна Михайлов.

Запитан каква е ситуцията с дупките във „Владиславово” след падналия сняг, той каза, че на места положението е трагично. Около 850 кв. метра само по главните булеварди на района се нуждаят от спешен ремонт.

На финала Неделчо Михайлов покани всички жители на района заедно да отпразнуват Трифон Зарезан. Срещата е насрочена за 11:00 часа утре пред винарската изба във „Владиславово”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото