твоята гледна точка
Какви въпроси бяха зададени на варненските депутати в инициативата “240-240-240”
Автор Vnews, добавено на 13.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

240 въпроса към 240-те депутати бяха зададени по повод 240-ия ден от протестите. Вчера всеки депутат получи в пощенската си кутия запечатан плик, който съдържа въпрос/и към него, както и адрес за обратна връзка, съобщава Дарик.

„Ние сме 240 души, събрани на случаен принцип, които отправят своите питания към 240 законотворци. Искаме да знаем кой твори законите в тази държава. Ние смятаме, че депутатите са длъжни да ни отговорят, защото те са НАРОДНИ представители“, гласи посланието на инициативата „240-240-240“.

Инициатива е създадена, тъй като връзката с депутатите е трудна, сподели пред Дарик Мария Кавлакова, която е един от организаторите на питащата кампания. Започнах с мои приятели. Мислех, че ще ми е много лесно да събера 240 души, които да зададат въпрос. Но се оказа, че не е така“, разказа Кавлакова. С помощта на Фейсбук обаче бързо се събират 240 желаещи да питат и така, за около 3 седмици инициативата е била подготвена.

Кой желаещ към кой депутат да отправи въпрос е избирано на случен принцип. Всеки гражданин обаче много щателно е проучвал падналия му се депутат, неговата история и участието му в парламентарните комисии, сподели още Кавлакова, която е един от активно протестиращите през изминалите повече от 240 дни с антиправителствени демонстрации (интервюто с нея е в аудио зоната).

Повечето от въпросите са конкретни и лични. Питанията са свързани както с качеството на образованието, здравеопазването, социалното осигуряване, Изборния кодекс, желаните промени, които не са се случили, така и с агентурното минало на някои народни представители и тяхното участие в парламентарните заседания.

Вчера въпросите бяха внесени в куриерската служба на Народното събрание и разпратени до пощенските кутии на депутатите. Плик с въпрос в служебната си пощенска кутия получиха и 15-те варненски народни представители.

Какви въпроси бяха зададени на варненските депутати?

Някои от питанията към представителите на 3-ти многомандатен избирателен район – Варна в Парламента минават за доста неудобни. Така например Маргарита Николова от „Атака“ е попитана „Колко пари взе Волен Сидеров, за да осигури кворум на правителството?“.

Въпросите към Йордан Цонев от ДПС са няколко, сред които „Имахте ли дълги душевни терзания при смяната на партийната принадлежност?“.

Борислав Гуцанов от „Коалиция за България“ е попитан дали би платил за обособяване на постоянна експозиция на фотографии на Пламен Горанов пред общината с присъдените му 44 000 евро от Европейския съд.

Питанията към Пламен Манушев от ГЕРБ пък са свързани с позицията му на висш офицер. Към вицеаадмирала от ВМС също има няколко въпроса, единият от които е: „Защо за американските бази в България и до ден-днешен не се плаща нищо?“.

Ето и пълният текст на въпросите към варненските депутати, без съкращения. Питанията са подредени по азбучен ред – според имената на адресатите. Под питането е посочено името на задаващия въпроса гражданин.

до Алекси Василев Алексиев, „Коалиция за България“
Господин Алексиев,
Докога неграмотните и некомпетентните ще определят бъдещето на знаещите и можещите?

Николай Михайлов

до Борислав Гуцанов Гуцанов, „Коалиция за България“
Господин Гуцанов,
Ще платите ли за паметник на Пламен Горанов присъдените 44 000 евро от Европейския съд, които на практика Ви плащаме ние гражданите? Парите ще стигнат, за да се направи пред общината във Варна една постоянна експозиция на фотографии на Пламен за доста години напред. Ако идеята бъде приета, поемам личния ангажимент да Ви свържа с приятелите на Пламен, ако и Вие приемете да не използвате по никакъв начин финансирането на идеята за партийни или лични цели.

Ирен Филева

до Георги Димитров Андреев, „Коалиция за България“
Господин Андреев,
Какви са Вашите мотиви да предложите Иван Димов Иванов за нов директор на Варненската дирекция на МВР?
Иван Димов Иванов е арестуван през 2008 г. от Дирекция „Вътрешна сигурност“ с белязани пари, уволнен е дисциплинарно от МВР и след обжалване пред всички съдебни инстанции, ВАС потвърждава заповедта му за дисциплинарно уволнение за законосъобразно издадена.
По неизвестни причини ВАС е допуснал отново разглеждане на казуса като делото е насрочено за 12 март 2014 г. Независимо от развитието по случая, по закон Иванов няма как да бъде върнат на служба след като е дисциплинарно уволнен, при това на ръководна длъжност.

Мария Германова

до Емил Йорданов Радев, ГЕРБ
Господин Радев,
Вие сте член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание на Република България. Как смятате да защитавате и да провеждате антикорупционна политика при положение, че името Ви нееднократно е свързвано именно с конфликт на интереси във връзка с лобистки действия от Ваша страна и опити за индиректно лично облагодетелстване?

Тодор Пламенов

до Йордан Кирилов Цонев, ДПС
Господин Цонев,
1. Каква беше мотивацията Ви да оставите успешния си бизнес и многото фирми, за да влезете в политиката? Постигнахте ли целите си с този ход?
2. Какво се пречупи във вярата Ви в синята идея, за да я замените с ДПС? Или нечия друга вяра във Вас се пречупи? Имахте ли дълги душевни терзания при смяната на партийната принадлежност?
3. Считате ли, че задължителният облик на народния представител включва и правилните дикция, правоговор, изказ, както и по-спретнатия и елегантен стил на обличане?

Борислав Василев

до Йорданка Колева Йорданова, „Коалиция за България“
Госпожо Йорданова,
1. Ще имате ли смелостта да внесете законодателни промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, и в отделен член бъде записано, че правото на донорство трябва да бъде отбелязвано задължително в личните документи на всеки един, изразил желанието си да стане донор?
2. Бихте ли лобирали за законодателни промени в цялата нормативна база за отпадане на лимитите за лечение в чужбина, в случаите, когато се касае за трансплантации на органи, които е невъзможно да бъдат извършени в България?

Наталия Маева

до Красимир Христов Янков, „Коалиция за България“
Господин Янков,
Като участник в съставянето на новия Изборен кодекс, как Вие лично оценявате идеята на президента Плевнелиев за референдум?

Фани Аронова

до Красимира Пенева Анастасова, ГЕРБ
Госпожо Анастасова,
Като член на Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика ще повдигнете ли въпросите за: 1) конфликт на интереси на г-н Делян Пеевски като един от авторите на т.н. закон за офшорките и 2) за редовното му неявяване на работа? Ще предложите ли също така за обсъждане предложение към г-н Волен Сидеров да подаде оставка от поста на председател на Комисията по конфликт на интереси, предвид факта, че наби полицай и гражданин и обиди гражданка?
Като член на комисията по образованието и науката, смятате ли че в България се спазва чл. 53, ал.2 от Конституцията на Република България (Образованието да 16 годишна възраст е задължително)?

Свилен Цветанов

до Лиляна Павлова Николова, ГЕРБ
Госпожо Павлова,
На какво основание беше формиран законопроектът за изменение на „Закона за държавна собственост“? Ако не бе отхвърлен, щеше ли да обслужва частни интереси?

Денислав Велчев

до Маргарита Николаева Николова,“Атака“
Госпожо Николаева,
Колко пари взе Волен Сидеров, за да осигури кворум на правителството?

Константин Павлов

до Нели Рускова Петрова, ГЕРБ
Госпожо Рускова,
Как и в какъв срок ще преструктурирате българската армия така, че да сведете бюджета на Министерството на отбраната до нула?

Коси Атанасов

до Николай Веселинов Александров, „Атака“
Господин Александров,
Прочетох мотивите Ви към Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък добавена стойност и въпросът ми е КОЙ е виновен да бъде приет 20% данък, след като е видно, че страните от ЕС сами определят размера му? И в чий джоб отиват тези проценти? И защо в така действащия закон има такива вратички, които позволяват крупните измами с ДДС? Какви са реалните наказания за такива деяния?

Румяна Дюлгерова

до Николай Николов Апостолов, ГЕРБ
Господин Апостолов,
Какво ще предложите и внесете като законопроект, за да стимулирате производителността в туризма на малкия, средния, та дори и на големия бизнес по Черноморието ни, което е загубило облика на качественото обслужване, хубавата храна и възможността да се насладиш спокойно на почивката си?
Какво ще предложите, за да се популяризира България като туристическа дестинация на международните пазари?

Игор Чавдаров

до Павел Алексеев Христов, ГЕРБ
Господин Христов,
Как и защо Мениджър в IT компания няма друго освен имейл?
Как смятате да върнете 70 000 лв. кредити и за какво бяха изтеглени?

Борис Аврамов

до Пламен Иванов Манушев, ГЕРБ
Господин Манушев,
1. Как стои въпросът с продажбата на военни имоти? Необходима ли е тя на всяка цена и доколко прозрачни са процедурите?
2. Защо за американските бази в България и до ден-днешен не се плаща нищо? Нима България е достатъчно богата, за да си го позволи?
3. Има ли ясна стратегия за държавните ни военни заводи? Защото повечето се намират на ръба на оцеляването – дали държавата ще започне най-сетне да ги стопанисва добре, или ще абдикира и от тази си функция?

Костадин ШиколаревСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото