твоята гледна точка
Смятат данък „кола” с бележка от производител
Автор Vnews, добавено на 13.02.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Собствениците на стари трошки ще доказват евростандарт с бележка от производител или негов представител, ако не е записан в големия талон. Само при това условие те ще могат да ползват отстъпка при налога за автомобилите си. Това указание изпрати транспортното министерство до Националното сдружение на общините, след като месеци наред не беше ясно как ще проверяват новите екологични норми. Проблемът е, че на много от големите талони изискваната информация не е записана и съответно тя няма да фигурира и в документите на МВР.

Според новите промени в Закона за местните данъци и такси 60% отстъпка ще има за двигатели с евростандарт 5 и 6. За Евро 3 и 4 намалението е 50%. Преференциите не важат за автомобили над 100 конски сили. За останалите общинските съвети ще определят размера на налога с отстъпка от 20 до 40%. Досега такова разграничаване нямаше, а намаление от 50% ползваха собствениците на автомобили с катализатори мощност до 100 конски сили.

Според данните на КАТ само 16% от всички 900 0000 моторни превозни средства в София имат екосертификат. Това означава, че всички останали 750 000 собственици ще трябва да удостоверят с бележка наличието на катализатор.„За колите, произведени до 2002 г., най-вероятно няма смисъл да се проверява, но това го решават собствениците”, обясни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Още тези дни в общината ще има среща с представителите на вносителите на автомобили за уточняване на процедурата. „Собствениците на автомобили ще могат да проверят дали за колите им има данни за евростандарта на двигателя в електронната данъчна система на Столичната община”, обясни още Барбалов. Шофьорите ще въвеждат партиден номер, който е написан върху данъчната фактура. В електронната система за всеки данъкоплатец освен справка за дължимия данък за автомобила ще е посочено в специална графа дали за превозното средство има данни за стандарта на двигателя. Ако тя е празна, това означава, че собствениците ще трябва да отидат до данъчната служба и да покажат на място големия талон на автомобила и чрез него да удостоверят екостандарта.

Част от собствениците, в чиито големи талони на автомобила е указано какъв вид е двигателят, ще трябва да отидат на място в данъчната служба, за да го покажат и да попълнят декларация за това. Така ще получат предвидената отстъпка в данъка. Това може да стане и при плащането на налога, но в случая няма да може да се ползва услугата за издължаване по интернет или чрез ПОС терминали.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България

Роден […]

 

Стар автопарк и без въздушна линейка – така изглежда оборудването на Планинската спасителна служба. На фона на това до дни се […]

 

Жълт и червен код за силни магнитни бури в следващите дни обявиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география – […]

 
 

към началото