твоята гледна точка
Наши студенти бягат от Острова
Автор Vnews, добавено на 11.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Великобритания вече не е рай за студентите ни. След като на Острова замразиха кредитите за българи и румънци, на над 6000 младежи може да им се наложи да прекъснат обучението си, алармира британският „Джърнал“. „Как да си платим таксите, като ни спряха парите?!“, жалват се наши пред медиите. „За последните 3 месеца е замразено финансирането на 7448 български и румънски студенти, като на 853-ма плащанията вече са възстановени“, уточнява пред „Джърнал“ британският министър на университетите и науката Дейвид Уилетс.

 

Заради истерията с българите и спрените кредити кандидат-студентите за Острова са оредели с 11% тази година, признаха от консултантската фирма за образование в чужбина „Интеграл“. Младежите ни все по-често предпочитат програмите на английски в Холандия и Дания.

 

Стотици български и румънски студенти може да се наложи да прекъснат образованието си във Великобритания заради спряното през ноември м.г. финансиране.
За последните три месеца е било замразено финансирането на 7448 български и румънски студенти, като от тях на 853-ма плащанията вече са възстановени, обяснява министърът на университетите и науката Дейвид Уилетс. Други 2783-ма учащи наскоро са представили изискваната документация и молбите им се разглеждат. Ако бъде установено, че някои от учащите са получавали пари, без да имат право за това, ще получат перманентна забрана да кандидатстват за държавно финансиране на образованието си.

 

Докато тече разглеждането на молбите обаче, приближават сроковете за плащането на студентските такси. Някои студенти може да бъдат принудени да прекъснат, ако не могат да платят таксите си. В медиите се съобщава и за групи студенти, на които е отказан достъп до учебни занятия заради спряното финансиране.

 

За да докажат легалното си пребиваване във Великобритания, българските и румънските студенти трябва да представят на компанията за студентско кредитиране банкови извлечения и битови сметки за трите години, преди да започнат следването си.

 

Британците наложиха рестрикцията, след като бе установен дефицит от 1,4 млрд. лири стерлинги в бюджета на министерството, отговорно за бизнеса, иновациите и професионалното обучение. Увеличаването през миналата година на броя на студентите, кандидатстващи за финансиране, един на всеки шест от които е бил българин или румънец, може да е усложнило още повече процеса на проверките, отбелязва „Джърнъл“. В резултат са били отпуснати пари на студенти, които не са имали право на заеми и субсидии.

 

Рединг: Насърчават екстремизма

 

Британската политика по отношение на Европа крие опасността да насърчи екстремизма и крие рискове, що се отнася до националната сигурност. Това заяви еврокомисарят за правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг, цитирана от „Файненшъл таймс“. В интервю за вестника Рединг казва, че дебатът във Великобритания за имиграцията е „емоционален и популистки“ и отхвърля твърденията, че премиерът Дейвид Камерън трябвало да възприеме по-твърд подход заради заплахата от Британската партия на независимостта.

 

Би Би Си разкри измама с визи за учащи

 

Британската телевизия Би Би Си разкри измама, с помощта на която студенти от страни извън ЕС с лош английски са получавали студентски визи за Великобритания.
Измамата била извършвана от фирмата „Инглиш тестинг сървиз“ – една от най-големите компании за езикови изпити в света. Оказало се, че във фирмата подправят тестове на голям брой кандидати, за да отговорят на държавните изисквания за владеене на английски. Измамата била разкрита, след като предаването „Панорама“ изпратило под прикритие студенти от страни извън ЕС, които вече били във Великобритания законно. Те са се представили за студенти с лош английски, които искат да останат да работят незаконно в Обединеното кралство.
След разкритията британското вътрешно министерство е замразило провеждането на тестове по английски език от компанията.

СтандартСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото