твоята гледна точка
Морската храна може да е вредна за бъбреците
Автор Vnews, добавено на 11.02.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Токсин в морската храна, който причинява увреждане на мозъка, може да се окаже вреден и за бъбреците, дори и в по-ниски концентрации, твърдят учени.
Те откриват, че домоената киселина уврежда бъбреците, когато е в концентрация, 100 пъти по-малка, в сравнение със случаите, в които вреди на мозъка. Това обяснява д-р П. Дарвин Бел от Медицинския университет в Южна Каролина.
Според резултатите хората, които консумират морска храна, са изложени на повишен риск от увреждане на бъбреците, което може да доведе и до бъбречна недостатъчност.
Понякога океанът придобива червен цвят – явление, познато като червено течение от сърфистите и определяно като „вреден цъфтеж на водораслите“ от учените. Причина за появата му е неконтролиран растеж на водораслите – прости растения, които живеят както в морета, така и в сладководни води.
Въпреки че гледката е красива, червеното течение произвежда химически вещества и токсини, които могат да окажат вредно влияние върху водните обитатели, птиците и дори хората. Заболяванията при хората, причинени от вредния цъфтеж на водораслите, са редки, но могат да бъдат изключително опасни.
Домоената киселина, която е сред характерните токсини, е невротоксин, който става все по-разпространен, най-вероятно поради промените в околната среда.
Невротоксинът може да се натрупа в различни видове миди и риба. Тъй като е вреден за здравето, Администрацията по лекарствата и храните в САЩ определя допустими граници за съдържание на киселината в морските дарове.
Учените обясняват, че домоената киселина се освобождава през бъбреците и попадайки там, може да нанесе сериозни последици върху тях. Извършените лабораторни тестове установяват, че бъбреците са много по-чувствителни към токсина, в сравнение с мозъка.
В този смисъл, допустимото съдържание на вредния химикал в морските дарове би следвало да се преразгледа, акцентират експертите.
Данните от проучването са публикувани в Journal of the American Society of Nephrology.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия призова за приемането на България в Шенгенското пространство, предаде БГНЕС.

В годишния доклад „За състоянието на Шенген“ се подчертава значението на завършването на Шенгенското пространство.

ЕК призовава Съвета на Европейския съюз […]

 

По повод тържественото честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий утре (24 май), в някои участъци на града ще […]

 

Седмицата започва със сериозен трус в държавата
Тошко Йорданов дал сигнал в петък на среща на 25-те депутати от “Има […]

 
 

към началото