твоята гледна точка
Катинари на 920 лекарски кабинета от 1 юни
Автор Vnews, добавено на 11.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Катинари ще щракнат на 920 кабинета на джипита от 1 юни. Тогава изтича крайният срок, след който тези от тях, които не са записали и завършили специалност „Обща медицина”, няма да имат право да работят като джипита. Това съобщиха от Националното сдружение на  общопрактикуващите лекари.Тази специалност бе въведена у нас от 2006 година, като дотогава заварените бивши участъкови лекари направо разкриваха практики. С наредба гратисният период, до който те можеха да работят, като през това време запишат и завършат тази специалност, е 1 юни тази година.

Между 18 и 20 на сто от тях обаче още не са се зачислили, каза председателят на сдружението доц. Любомир Киров. След тази дата те нямат право да упражняват професията, допълни той. Според него броят им ще се увеличи, ако се прибавят и тези, които са в различен етап на специализация – около 40 на сто, но все още не са се дипломирали. Д-р Киров поясни, че тези лекари ще могат да работят на частно, но според изискванията на нормативната уредба нямат право да сключват договори с Националната здравноосигурителна каса, с която сега работят всички лични доктори. От националното сдружение предлагат тези от тях, които имат разкрити практики и работят, но нямат придобита специалност и не са се зачислили да специализират, до края на годината да се зачислят за специализации. За да се случи това, Министерството на здравеопазването трябва да се договори с медицинските университети да отпуснат достатъчен брой места за специализации и модули.От сдружението настояват на другите специализиращи в момента лекари да се даде възможност да приключат специализацията си. Към проблема с джипитата и техните специализации се прибавя и този с емиграцията им от страната. 1002-а общопрактикуващи лекари са напуснали България в последните четири години.

Най-често те заминават за Германия, която е в криза за медици в малките градчета и села. Там нашите лекари без специалност сключват договор изключително лесно, достатъчно е да знаят немски. Стартовата им заплата е 3000 евро на месец за работа в селца от мащабите на нашите градчета Сопот или Мелник. Местните власти им предоставят безплатни жилища и всички улеснения и освобождаване от такси за децата им в училище и занимания в групи по интереси, подобни на нашите кръжоци от миналото.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Дарвин“ и „Австрия“ вече циркулират в Европа. Доминиращ е щамът „Дарвин“, който засяга най-малките и най-възрастните. Вирусът често води до тежки усложнения, които изискват лечение в болница. Заради отпадането на противоепидемичните […]

 

Очаква се много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % […]

 

На 23 септември, точно в 04.04 ч. през нощта, настъпва есенното равноденствие. Тогава започва и астрономическата есен.

Тя идва с хладно и […]

 
 

към началото