твоята гледна точка
Енерго про: Токът трябва да поскъпне още, за да е качествен
Автор Vnews, добавено на 10.02.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

За да се поддържа качеството на електроенергийните доставки в Североизточна България, на доставчика „Енерго-Про“ е необходимо да се признаят по-големи разходи в цената на тока и реалистичният мининум на поскъпването на електроенергията от юли е между 7 и 9 процента. Това коментира в понеделник пред журналисти във Варна Стефан Абаджиев, управител на „Енерго-Про“.

 

Изявлението му идва седмица, след като снабдителят на Югоизточна България – ЕВН, обяви, че според неговите анализи токът трябва да поскъпне между 7 и 9 на сто, за да се запази качеството на услугата и да няма увеличаване на авариите, заради орязаните значително разходи на електроразпределителните дружества, позволили за десет месеца цената на електроенергията да бъде свалена на три пъти.

 

Абаджиев посочи, че добре би било, ако нивата на цените на тока бъдат върнати отпреди март 2013 г. Тогава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали за пръв път цената на тока средно с 5 на сто, през август – с още 5 процента и от януари 2014 г. – с 1 на сто дневната тарифа и 10 процента нощната.

 

Представителят на „Енерго-Про“ обаче уточни, че дружеството все още не е извършило анализите за това каква цена на тока ще поиска от 1 юли 2014 г. Тогава изтича сегашният регулаторен период, а според Закона за енергетиката дружествата от отрасъла трябва до края на февруари да обявят своите анализи за цените си, а до края на март и да внесат заявление с конкретни стойности. Следващите три месеца текат консултации и обсъждания на предложенията.

 

Думите за връщане на цените отпреди намаленията обаче не означавали, че дружеството ще иска 12.7 на сто увеличение на еленергията, обясни Абаджиев Той посочи още, че е възможно дори за крайните потребители да няма промяна в сегашните тарифи, ако ДКЕВР преструктурира тарифите по веригата от производството през преноса, разпределението и доставката на електроенергията. С последнит етре решения обаче регулаторът прави всичко възможно, за да концентрира приходите в държавната „Национална електрическа компания“, която е технически фалит.

 

По думите на Абаджиев, заради намалените разходи през миналата година „Енерго-Про“ е вложила много по-малко от необходимото за поддръжка и подобряване качеството на услугите за потребителите. Ако тази практика продължи, мрежата няма да издържи и качеството на тока ще се влоши, заяви той..

 

Миналогодишните намаления на цената на тока са довели до спад на януарските сметки за ток за домакинствата в Североизточна България с 23.2 на сто в сравнение със същия месец на 2012 г., каза Абаджиев. Данните на компанията сочат, че 64 процента от потребителите трябва да платят под 49 лв. , каквато е средна сметка за ток на клиентите на дружеството.

 

Други 19% от абонатите имат сметки между 49 и 100 лева, а останалите 17% са консумирали електроенергия за над 100 лв., допълни Стефан Абаджиев.

 

Той обяви още, че компанията започва да анализира потреблението на клиенти, които имат по-високи сметки от обичайните за периода. Специалисти на компанията ще извършат проверка на показанията и точността на електромерите на тези клиенти в тяхно присъствие.

 

Управителят на „Енерго-Про“ отбеляза още, че всяка зима потреблението на електричество се покачва и това създава финансови затруднения на част от клиентите на дружеството. „Ние сме готови да предложим подходяща схема за разсрочване на задълженията на клиентите, които срещат затруднения да заплащат сметките си в срок.”, допълни той.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

До към 12-13 август в България със сигурност ще има наднормални температури, които ще са много високи. Още днес и утре у нас ще има регистрирани над 40 градуса, но няма […]

 

Мacoвият бeнзин A-95 пocкъпнa нa дрeбнo c 10 cт. caмo зa eдин мeceц. Тoвa пoкaзвaт дaннитe нa cпeциaлизирaния caйт fuеlо.nеt, кoйтo […]

 

Предупредителен жълт код за високи температури в цялата страна обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Времето ще е горещо, с максимални […]

 
 

към началото