твоята гледна точка
Собственици на имоти в „Салтанат“ на нож с Общинска полиция
Автор: Снимка: Dariknews.bg, добавено на 08.02.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Собственици на имоти в местността „Салтанат“, на територията на Приморския парк във Варна, са настръхнали срещу служители на общинска полиция. Униформените често отказвали да признаят правата на притежателите на имоти да стигнат до собствеността си с кола. Когато гражданите дръзнат да припомнят на полицаите, че съдът им гарантира правото на достъп до имотите, служителите на реда нерядко изгрубявали и държали на своето – че действаща е кметската забрана за влизане в парка. Поведението на полицаите е документирано – с издадени наказателни актове на собственици на имоти, желаещи да влязат до собствеността си с кола. Засегнати от арогантно поведение от страна на общинските пазители на реда, са изкушени да доказват със свидетели упражнен произвол върху тях заради опита им да ползват законното си право на сокгъп до имотите си.

Според запознати, заради поведението на униформените, Общинска полиция е на път да се превърне в серийна мишена за съдебни жалби от страна на собственици с погазени права.

Напрежението между гражданите и общинските полицаи вече получи публичен коментар и от страна на областния управител Иван Великов. Ето какво обяви губернаторът в официална позиция до медиите:

Във връзка високата обществена значимост на проблема с движението на автомобили в местността „Салтанат“ и многобройните оплаквания на граждани, свързани с налагането  на санкции, съм длъжен да припомня на всички варненци и гости на града, че е налице законова възможност да обжалват пред Районен съд-Варна всички наложени им имуществени санкции по реда на Наредбата за обществения ред на Община Варна.

Губернаторът припомня, че:  С определение от 28.01.2014 г.  по адм.д. 44/2014 г. Върховният административен съд  обезсилва определението на Административен съд-Варна, с което се спря предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на област Варна. С тази заповед  е отменена заповед № 4171/2013 г. на кмета на Община Варна. Определението на Върховния административен съд не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила от датата на постановяването му – т.е. 28.01.2014 г.

Към настоящият момент заповед № 4171/2013 г. на кмета на община Варна, с която се забранява  движението на моторни превозни средства /МПС/ по алейната мрежа на територията на местност Салтанат е ОТМЕНЕНА, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА  И  НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНА.

В качеството си на областен управител, при допускане на предварителното изпълнение на заповедта за отмяна на заповед № 4171/2013 г. на кмета на Община Варна, правилно съм преценил пропорционалността на легитимната цел за опазване на обществения ред и целта за неправомерно ограничаване на конституционните  права на гражданите.

От съществено значение е обстоятелството, че кадастралната карта на гр.Варна дава основни кадастрални данни, но  не може самостоятелно да определя  вида и характера на  териториите, трайното им  предназначение и начин на трайното им ползване.

В правомощията на Окръжна прокуратура-Варна е да следи за изпълнението на съдебните решения, след сезиране от заинтересовани лица.

 

За пореден път декларирам, че  в действията си по отмяна на кметската заповед за движение на автомобили в местността „Салтанат“ съм се ръководил само и единствено от  законите на държавата и конституционните права на всеки български гражданин. Доказателство за това е определението на Върховния административен съд. Всяко друго тълкувание и интерпретация  за мен означава извличане на евтини политически дивиденти, граничещи с популизъм.

Аз също искам  да има повече зони за отдих без автомобили. Това обаче не може да става за сметка нарушаване на правата на други граждани, които работят или живеят в тези зони, или чиито деца посещават там детска градина. Необходимо е преди да се въведе забрана за автомобили, да се осигури достъп до имотите и работните места на всички заинтересовани лица, а за желаещите  да се разходят – удобни паркинги.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Дали ще продължи да се плаща бонусът от 50 лв. към пенсиите ще стане ясно, след като служебният социален министър Гълъб […]

 
Властта

За втори път стартира процедурата за избор на ръководство на новата ЦИК, след като ГЕРБ изтегли вчера единствения номиниран за председател […]

 
Здраве и красота

Близо 60 на сто от пациентите, хоспитализирани с Ковид-19, изпитват поне един от симптомите на инфекцията шест месеца след заразяване, като […]

 
Жълто

“Вирусът любов” е първата песен на триото Братя Аргирови и Александър Кадиев. А в клипа ѝ участва и новата жена до […]

 
 

към началото