твоята гледна точка
Областният подсказва: Глобите за коли в „Салтанат“ се жалят пред Районен съд
Автор Vnews, добавено на 07.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Във връзка високата обществена значимост на проблема с движението на автомобили в местността „Салтанат“ и многобройните оплаквания на граждани, свързани с налагането  на санкции, съм длъжен да припомня на всички варненци и гости на града, че е налице законова възможност да обжалват пред Районен съд-Варна всички наложени им имуществени санкции по реда на Наредбата за обществения ред на Община Варна.

С определение от 28.01.2014 г.  по адм.д. 44/2014 г. Върховният административен съд  обезсилва определението на Административен съд-Варна, с което се спря предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на област Варна. С тази заповед  е отменена заповед № 4171/2013 г. на кмета на Община Варна. Определението на Върховния административен съд не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила от датата на постановяването му – т.е. 28.01.2014 г.

Към настоящият момент заповед № 4171/2013 г. на кмета на община Варна, с която се забранява  движението на моторни превозни средства /МПС/ по алейната мрежа на територията на местност Салтанат е ОТМЕНЕНА, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА  И  НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНА.

В качеството си на областен управител, при допускане на предварителното изпълнение на заповедта за отмяна на заповед № 4171/2013 г. на кмета на Община Варна, правилно съм преценил пропорционалността на легитимната цел за опазване на обществения ред и целта за неправомерно ограничаване на конституционните  права на гражданите.

От съществено значение е обстоятелството, че кадастралната карта на гр.Варна дава основни кадастрални данни, но  не може самостоятелно да определя  вида и характера на  териториите, трайното им  предназначение и начин на трайното им ползване.

В правомощията на Окръжна прокуратура-Варна е да следи за изпълнението на съдебните решения, след сезиране от заинтересовани лица.

 

За пореден път декларирам, че  в действията си по отмяна на кметската заповед за движение на автомобили в местността „Салтанат“ съм се ръководил само и единствено от  законите на държавата и конституционните права на всеки български гражданин. Доказателство за това е определението на Върховния административен съд. Всяко друго тълкувание и интерпретация  за мен означава извличане на евтини политически дивиденти, граничещи с популизъм.

Аз също искам  да има повече зони за отдих без автомобили. Това обаче не може да става за сметка нарушаване на правата на други граждани, които работят или живеят в тези зони, или чиито деца посещават там детска градина. Необходимо е преди да се въведе забрана за автомобили, да се осигури достъп до имотите и работните места на всички заинтересовани лица, а за желаещите  да се разходят – удобни паркинги.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото