твоята гледна точка
Нов вот на недоверие срещу правителството – този път ГЕРБ атакува сектора Сигурност
Автор Vnews, добавено на 06.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството, с мотиви за изцяло дискредитираната реформа в сектор „Сигурност“, ескалираща контрабанда, битова престъпност“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Веселин Вучков. Конкретната тема на вота на недоверие е провалът на правителството в сферата на вътрешната сигурност и обществен ред.

„На първо място, причината е изцяло дискредитирана реформа на сектор сигурност, която трае вече повече от половин година и която получи граждански вот на недоверие от юни миналата година. Опитът, който, според нас е сполучлив, специалните служби да бъдат подчинени на политически, конюнктурни интереси”, допълни Вучков. Той поясни, че други причини за внасянето на вота на недоверие към кабинета са несправянето с бежанския проблем, ескалиращата контрабанда, нещо, което вчера бил признал и премиерът Пламен Орешарски, безпощадната битова престъпност, която е породена от редица анемични, безплодни управленски действия.

“Не очакваме този вот категорично да успее, с оглед на политическата конфигурация. Но все пак се надяваме управляващата коалиция да се вслуша в аргументите на опозицията, а не да подхожда в стил-опорни точки и безпощадно и безплодно отхвърляне на аргументите ни. Надяваме се този вот да бъде полезен и те да се вслушат в конкретните ни разумни аргументи”, заяви Вучков. В отговор на въпрос дали „Атака“ ще подкрепи ГЕРБ за вота Вучков поясни, че те са длъжни да участват в дебата и да заявят категорична позиция. „Ще ги призовем, дали аргументите ни срещу сегашното управление на системата за сигурност и в частност МВР са основателни, ние смятаме така. Ако те са принципни, трябва да подкрепят аргументите ни, ако не да потърсят друг политически ход. Споменали сме и подслушванията, като мотиви”, допълни народният представител.

“Вчера вицепремиерът Цветлин Йовчев представи доклад за изпълнението на мерките по плана, който беше приет в края на миналата година. Този доклад е изпъстрен с доста неверни факти, аргументите ще ги чуете в пленарната зала и ние ще оборим всяка една точка, всеки мотив, който е заложен в този доклад”, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Той посочи, че по отношение на темата с бежанците е важно да се направи връзка с проблема с битовата престъпност. „Това, че на границата бяха командировани на ротационен принцип над 1500 полицейски служители, няма как да не се отрази на противодействието на престъпността. По отношение на другите важни теми, нека да запазим елемент на изненада, следващата седмица ще се чуят аргументите ни, когато се разглежда предложението ни”, добави Ципов.

„Твърдим, че имаме достатъчно силни аргументи, от отсрещната страна повече от седем или осем месеца чуваме едни уверения, че ще бъдат предприети действия, за да се справим с този или онзи проблем, а не малко български граждани могат сами да преценят и да дадат реален отговор на това как се справя правителството в противодействието на престъпността”, посочи още Красимир Ципов.

Той припомни заявката за бърза реформа на системата на МВР, но посочи, че законопроектът беше внесен през втората половина на ноември и едва тази седмица влиза в дневния ред на пленарна зала. „Министърът на вътрешните работи и управляващата коалиция дължат отговор, защо при положение, че беше дадена заявка за тази бърза реформа не бе приет новият законопроект за МВР. По същия начин стои и въпросът за законопроекта за промени за убежището и бежанците, който беше внесен с претенцията да бъде приет много бързо и да реши всички проблеми, които възникнаха с бежанската криза”, допълни Ципов. Той поясни, че по отношение на въпроса за контрабандата всеки може да обиколи София на местата, където се продават цигари и да види колко кутии без бандерол се продават.

„Спряхме се на тази тема, на това, което беше обещал председателят на партията – вот за вътрешна сигурност, независимо, че виждате какво се случва в „Митниците”, финансите, каква е събираемостта“, посочи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. „Въздържам се от изказвания по темата за вътрешна сигурност, доколкото знам Орешарски е специалист по финанси, което напоследък не е толкова сигурно, така че му препоръчвам и на него да не се изказва по теми, които не са му специалност, въпреки че все пак е премиер”, заяви Димитър Главчев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото