твоята гледна точка
В СБАЛОЗ – Варна ще се преглежда безплатно за рак на гърда, на маточна шийка и на дебелото черво
Автор Vnews, добавено на 06.02.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

През последните години СБАЛОЗ – Варна реализира ежегодна профилактична програма, която има за цел ранна диагностика на онкологичните заболявания. Презумпцията е, че колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-големи са шансовете на болния, а лечението е по-щадящо и по-евтино.

Програмата на болницата доказа своята ефективност в годините. Благодарение на нея десетки пациенти получиха шанс за по-успешно лечение. Профилактиката е възможност за ранно диагностициране на онкологичното заболяване, при което методите за лечение са значително по-ефективни.

Базирайки се на успеха на тази профилактика, екипът на СБАЛОЗ – Варна разработи дългосрочна мащабна програма, която да стане част от общинската политика в областта на здравеопазването и превенцията на обществено-значимите заболявания още през 2012 г. Докато тя намери място в програмата на община Варна за развитие на здравеопазването в по-дългосрочен план, СБАЛОЗ – Варна продължава традиционната си програма за профилактика.

Първият етап от кампанията стартира на 10 март и ще продължи до 21 март. Обект на безплатните прегледи ще бъде профилактиката на рак на млечна жлеза, рак на маточна шийка и рак на дебело черво, който се отчита като най-прогресивно нараствашия вид онкологично заболяване в последните две-три години.

Желаещите могат да се запишат предварително на регистратурата на болницата на телефон 052/ 975 840. Определените часове за профилактични прегледи в периода на кампанията са: сутрин – от 10 до 12 часа и след обяд – от 14 до 16 часа.

Призоваваме гражданите да провеждат стриктно годишни профилактични прегледи, защото това е единственият им шанс заболяването им да бъде открито и лекувано навреме. За съжаление, пез последните години не само във Варна и България, но и по света тенценцията е за  повишаване на броя на болните от рак.

Към края на 2013 г. в „СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков – Варна” ЕООД са регистрирани 22 939 болни, от които 17 207 от Варна и областта и 5732 – от Добричка област. През 2013 г. новооткритите случаи на онкологични заболявания са 3271, от които 2269 от Варненска област, 754 – от Добричка област и 248 пациенти, чието жителство е от други области в страната.

През 2013 г. в Диагностично-консултативния блок на болницата са проведени 2606 профилактични прегледа. 1236 от тях са гинекологични. При тях са открити 22 случая на рак на маточната шийка.

В статистиката при мъжете продължава да води рак на простатата, следван от рак на белия дроб, на кожата и на дебелото черво.

При жените „черната” класация се води от рака на млечната жлеза, следван от рак на кожата, на дебелото черво и на маточното тяло.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Рай на морето, ад в страната. Днес само по Черноморието ще е приятно. В цялата страна е обявен жълт код за опасни температури.

След обяд над планинските райони главно в Западна България […]

 

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 
 

към началото