твоята гледна точка
51 млн. лева одобриха за Варна, само 4,5 от тях са по общински проект
Автор Vnews, добавено на 05.02.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Общо 51 млн. лева са средствата, които ще дойдат във Варна от резервния фонд „Региони“, стана ясно след публикуването на страницата на Министреуски съвет на постановлението за разпределението на средствата.

Най-голяма е сумата, който идва по линия на министреството на правосъдието – 30 млн. лева за първия етап от изграждането на Съдебната палата. Тя вече има реализирани 4 първи копки и нито една по същество.

„Парите ще стигнат за първия етап от строителството. Това означава, че в края на следващата година сградата трябва да е на кота 0 – да бъдат изградени подземните 4 етажа“, коментира председателят на Окръжния съд Ванухи Аракелян пред сайта varnautre.bg.

Общата стойност на проекта е 97 млн. лева, които включват и специалното оборудване. Стрителството е предвидено за 3 години. Сградата ще се намира между улиците ”Парижка комуна”, „Никола Даскалов”, „Никола Кънев” и ”Д-р Пискюлиев” на близо 7 дка площ. Тя ще има 11 етажа, два главни входа за граждани по бул.”Пискюлиев” и два входа за магистрати и служители.

Предвижда се от втори до четвърти етаж да се настанят Районният, Окръжният и Административният съдилища, както и съответните пркуратури. Там ще се намират и съдебните зали. Вертикалната комуникация ще се осигурява от 5 стълбища и от 11 асансьора. В цялата сграда ще бъдат разположени 402 кабинета, ще има 33 съдебни зали и 9 заседателни. 380 са предвидените паркоместа, по-голямата част от които ще са разположени в сутеренните етажи.

Проектът за Съдебна палата във Варна донесе архитектурен Оскар за студио „Дизарх“. След конкурс в Министерството на правосъдието за изпълнител бе избрана фирма „Валекс“.

Втората по размер сума ще дойде във варна през Мионистреството на транспорта. Тя е за проектиране на интермодален терминал на пристанище Варна. Идеята за него тръгна от правителството на тройната коалиция, когато директор на порта бе сегашният транспортен министър и бивш кандидат за кмет Данаил Папазов. Терминалът бе опорна точка за няколко предизборни кампании на БСП във Варна.

Други 1,5 млн. лева идват през министреството на образованието. те са предназначени за Факултет по фармация на Медицински университет – Варна, чийто бивш ректор е сегашният образователен министър проф. Анелия Клисарова.

Единствените директни средства за община Варна са 4,5 млн. лева, предназначени за ремонт на Двореца на спорта и културата.

„По повод на министерското постановление, което показа разпределението на средствата по градове по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, искам да припомня, че община Варна кандидатства с проекти за над 150 млн. лв., сред които бе включен и ремонт на Двореца на културата и спорта. Специално внимание обърнахме и на проекта за изграждане на нова Съдебна палата, която да събере на едно място всички съдилища в града.

 

Разговори за ДКС(за ремонта, на която получаваме 4,5 млн. лв.) водихме още през лятото с г-н Пламен Орешарски. Надявам се, че реализацията на проекта за Съдебна палата(за стартиране получаваме 30 млн.лв.) ще даде възможност за освобождаване на сериозен сграден фонд, който ще може да бъде използван като база на библиотеката, на Младежкия дом и други обществени и културни институции“, коментира през пресцентъра си кметът Иван Портних.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Започна процес по дезинфлация. Ако не се случи пак някой шок, това ще продължи около 2 години
Олиото сега е […]

 
Властта

Президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на кабинет.

Народното събрание ще гласува кабинета от 13 ч. във вторник, научи „24 часа“.
[…]

 
Здраве и красота

Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна използваха нов иновативен подход за заздравяване на костна […]

 
Жълто

През уикенда Хайди Клум навърши 50 години. Супермоделът реши да организира огромно парти в стил „Великият Гетсби“. Снимки от празника, разбира […]

 
 

към началото