твоята гледна точка
Кабинетът разпределя днес 288 милиона лева на общините
Автор Vnews, добавено на 05.02.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Само седмица след като заработи, междуведомственият съвет към правителството за разпределение на средствата във фонд “Региони” вече е готов с пълния списък на одобрените проекти. Това стана ясно от изказване на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. По думите му одобрените проекти предстои днес да бъдат потвърдени официално с постановление на Министерския съвет.

Фонд “Региони” се състои от 500 млн. лв., като по думите на финансовия министър Петър Чобанов 350 млн. лв. от тях ще бъдат насочени към общините, а останалите ще послужат за регионални проекти на министерствата. По неофициална информация на “Труд” общинските проекти, на които днес ще бъде дадена “зелена светлина”, всъщност са за 288 млн. лв., като е оставен известен резерв.

Избрани са предимно инфраструктурни проекти, каза още Данов. Той не пожела да даде подробности, но обясни, че в разпределението на средствата не е пропусната нито една община, която е кандидатствала. Общините у нас са 264. Именно затова и списъкът с одобрените проекти бил много обемист – около 350 страници.

Междуведомственият съвет, който разпределя парите, се състои от шестима министри плюс председателя на националното сдружение на общините Тодор Попов. Той проведе първото си заседание миналия понеделник, на 27 януари и за седем дни е успял да оцени по 11 критерия всичките 1100 кандидатствали проекта на стойност 2,2 млрд. лв.
Идеята на фонд “Региони” при създаването му от управляващите беше парите да не се дават на общините и министерствата наготово, а да бъдат разпределени на проектен принцип, според правилата на програмното бюджетиране. Общините обаче имаха една седмица да разработят “проектите”, а съветът – още една седмица да ги класира на базата на твърде общи критерии като “принос за икономическото развитие”, “принос за намаляване на различията”, “развитие на жизнената среда” и т.н. Така идеята за програмно бюджетиране на практика не успя да се приложи.

От сдружението на общините са доволни, че процедурата по разпределение на средствата е приключила бързо, за да има време да се проведат обществените поръчки и проектите да се изпълнят до края на годината. Оттам са готови да направят анализ дали има изкривявания и несправедливости при разпределението на средствата и ако има такива – да предложат корекции във финансирането. Корекции обаче ще има към края на юни, и то ако дадени общини имат трудности с проектите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 

към началото