твоята гледна точка
Нов сблъсък кмет – губернатор. Общината със запор на 2 млн. лв.
Автор Vnews, добавено на 04.02.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Нов сблъсък между кмета на Варна Иван Портних и губернатора Иван Великов се очертава заради запор, наложен на общината по претенция за 2 млн. лв. – загубени от администрацията след действия на кметските юристи от екипа „Йорданов“, част от които бе сегашният областен управител Иван Великов.

Причината е общинската детска градина „Теменужка“, на ул. „Шейново“ 18. Имотът е реституиран и през 2008 г. започват споровете между възстановените собсвеници и община Варна. Първото дело коства на местната хазна почти 1 020 000 лв.  – по-голямата част от които – за обезщетение на собствениците за това, че общината ползва имота им, а останалите – около 330 000 лв. – съдебни разноски и хонорари по спора.

„Възражения срещу прекомерността на хонорарите от тогавашния юридически екип на общината няма. Още по-необясним е фактът, че, въпреки загубата на делото, община Варна не сключва договор за ползване под наем на имота. Затова схемата се повтаря още веднъж“, разказа кметът.

Второто дело, заведено от собствениците – за ползване на базата в периода 2009-2012 г., общината е осъдена на последна инстанция на 1 920 000 лв., от които 964 370 лв. обезщетение за имота, 150 663 лв. лихва, 517 000 лв. разноски и адвокатски хонорари.

„Така сумарно – само от лихвите и адвокатските хонорари, общината е изгубила една детска градина и половина“, коментира кметът. В момента последната сума хонорари се обжалва от настоящия юридически екип на общината. Заведен е и насрещен иск за 900 000 лв., вложени от местния бюджет за подобрения на помещенията на детската градина“, обясни Портних.

Кметът посочи и други примери за начина на управление на парите на варненци: „Прословутите палми, например, за които се плащаха солидни средства, в момента се съхраняват в същото помещение срещу 6200 лв. за целия зимен период. Ще ви посоча и друго – поддръжката на официалния сайт на общината, струваше до скоро 17 000 лв. В момента сумата вече е 4500 лв. Искам да подчертая, че оттук нататък подобни казуси ще имат същата съдба, защото ще има нов подход в начина на управление на публичните средства“, каза Иван Портних.

По спорния строеж на „Кабакум“, срещу който скочиха варненци, той отговори, че община Варна е пуснала жалба в административния съд, който да разгледа издаденото разрешение за строеж. Кметът припомни, че за случая е уведомена РДНСК,  два пъти е била сезирана прокуратурата.

Сигнал до Окръжна прокуратура е внесен от община Варна, и по скандалния ремонт на СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова“, по който държавните ревизори установиха похарчени милиони за несвършена работа.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара […]

 
Властта

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще […]

 
Здраве и красота

Кайсиите, или абрикосите, са вкусни и сочни плодове, които са пълни с полезни витамини и минерали.

Те са известни със своята сладка […]

 
Жълто

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, е поискала от съд в Женева да назначи разреши […]

 
 

към началото