твоята гледна точка
През 2014: Варна налива 222 млн. лв. в развитие. Историческите сгради – с паспорт
Автор Vnews, добавено на 04.02.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Пет основни приоритета са заложени в бюджета на Варна за 2014 година. Това съобщи кметът Иван Портних на пресконференция днес в общината. Запазване на данъчните ставки и намаление на част от тях, развитие на здравеопазването, образованието, социалната политика и амбициозна капиталова програма са важни задачи, които отстояваме с моя екип. Те бяха част от моите предизборни ангажименти, които поех пред варненци, каза кметът.
Проектобюджетът е с макрорамка от 222 млн. лв., т. е. с 11 млн. лв. повече от м.г., и вече се обсъжда в ресорните комисии на общинския съвет.
„За мен това е бюджет на развитието. Когато встъпих в мандат в средата на миналата година, заварих бюджет, управляван преди мен от хикс на брой кметове.  Започнахме с дефицит от 8 милиона лева. С редица оптимизационни мерки – орязване на разходи и строга финансова дисциплина, приключихме годината успешно, като основно запълвахме дупката до края на годината. Не сме имали възможност да провеждаме реални политики каквито дава един пълноценен бюджет. Уверявам ви, че след като бъде приет бюджет’ 2014, хората ще видят резултати от новия подход в управлението на града“, обясни Иван Портних.
Той припомни още, че Варна е кандидатствала с проекти за 150 млн. лева към фонда за развитие на регионите. „Надявам се морската столица да заеме своето достойно място в разпределянето на средствата. Подали сме и документи за рестартиране на проекта за нова съдебна палата. Това ще помогне за оптимизиране на сградния фонд в града, защото с реализирането му ще се освободят редица сгради с обществени функции. Върви и процесът по прехвърлянето на Юнашкия салон от държавата към общината, ще се търси европейско реновирането му, тъй като попада и в обсега на пешеходния ринг“, допълни кметът.

Всички сгради паметници на културата – с паспорти

Да бъде направена паспортизация на всички сгради паметници на културата във Варна – по тази идея работи общинската администрация на морската столица. „Вече са проведени разговори с министерството на културата, надявам се резултати да има, защото отношението към културно-историческото наследство е знак за развитието на дадено общество“, коментира кметът Иван Портних.

Той допълни, че подобна паспортизация не е правена никога във Варна.

„Има списък с около 600 сгради, които трябва да бъдат обследвани. Настояваме експертите да се произнесат за всяка от тях”, каза той. Според кмета паспортизацията ще даде възможност да бъде търсено европейско финансиране за поддържането на сградите, както и отговорност от собствениците им по отношение на тяхното съхранение.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото