твоята гледна точка
ЕК ни шамароса пак: Корупцията продължава да се шири
Автор: БиТиВи, добавено на 03.02.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Корупцията в България продължава да се шири. Това е посочено в доклад за корупцията в ЕС, представен днес от Европейската комисия, в частта, посветена на нашата страна.

Борбата с корупцията отдавна е приоритет за България, а законодателните реформи доведоха до създаването на нови структури, но въпреки това корупцията продължава да се шири, се посочва в текста. В доклада ЕК предлага на България да предпазва институциите за борба с корупцията от политическо влияние и да назначава управленските им кадри съобразно прозрачна процедура, основаваща се на качествата на кандидатите.

Комисията предлага да бъде приет етичен кодекс за народните представители,а в областта на обществените поръчки да се налагат възпиращи наказания, както на национално, така и на местно равнище.

ЕК представя и две обширни проучвания на общественото мнение. Повече от 3/4 от европейските граждани и 84 на сто от българите са съгласни, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна. Четири процента от европейците и 11 на сто от българите споделят, че през изминалата година им е бил поискан или се е очаквало да дадат подкуп. Едва 9 на сто от българите намират, че се предприемат достатъчно наказателни преследвания, за да се възпрат хората от корупционни практики.

„Държавите членки са извършили много през последните години в борбата с корупцията, но днешният доклад показва, че това никак не е достатъчно. В доклада се дават препоръки за по-нататъшни действия и очаквам с нетърпение да работя съвместно с държавите членки в тази насока“, заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС в областта на вътрешните работи.

Зинаида Златанова: В златнната среда сме

Въпреки категоричния тон на доклада, вицепремиерът Зинаида Златанова призова той да бъде четен обективно.

Ето какво каза министърът в студиото на бТВ:

„Ако непрекъснато смятаме, че сме единствените, които имаме такъв проблем като корупцията, ние няма да намерим лечение. Еврокомисарят Малмстрьом днес каза, че проблемът с корупцията спира дъха. Каза, че в корупция потъват 120 млрд. евро от европейската икономика годишно и че ширещата се корупция застрашава устоите на демокрацията в Европа. България и Румъния, например, няма как да „усвоят“ тези пари“, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието.

„България е в група от държави, в които проблемът с корупцията е най-голям – това са Хърватия, Чешката Република, Литва, Румъния, Гърция. Този доклад е добре да бъде четен така, както е написан.“

Тя поздрави ЕК за доклада и добави, че той е исторически. „Наистина не очаквах такова качество и толкова задълбочен анализ. За първи път е ясно, че има явления, с които можем да се борим само заедно. България е на 66 място в света от 185 държави. Най-добре представилата се държава от ЕС в борбата с корупцията е на 5-то място, не се казва коя е. А най-зле представилата се е на 102-ро място. Тоест България е в златната среда. Говори се в доклада за нуждата от ефективни съдилища и полицаи, говори се за това, че трябва да се уреди лобирането в Европа като процес. Говори се за по-голяма прозрачност и отчетност, стандарти“, подчерта вицепремиерът.

Тя допълни, че Германия и Великобритания са сред водещите държави в това как се борят с корупцията. „Този доклад за първи път слага общ европейски проблем на масата и дава общи препоръки на държавите как да се реши. Тези 120 млрд. евро, които изтичат, наистина е плашещо“, каза Зинаида Златанова.

По данните от доклада 23% от европейците смятат, че корупцията се разпространява в съдилищата. В България хората, които смятат, че корупцията е широко разпространена в съдилищата са 58%.

„Този доклад е за това – какво оттук нататък да прави Европа. Въпросът оттук нататък е как да стане по-добре. Всяка институция трябва да си приеме ролята, да направи тези няколко стъпки и от предишния доклад на ЕК за България“, заяви Златанова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Цената на бензина отново тръгна нагоре. Само за последната седмица литър от най-масовия А95 е поскъпнал с 2 стотинки, показват данните на […]

 
Властта

Българите трябва да осъзнаят, че три-четвърти от живота им не зависи от парламента. И ние казваме на ГЕРБ: За да продължим […]

 
Здраве и красота

България е рекордьор по заболяване и смъртност от инсулт в света, но за сметка на това изостава сериозно по отношение на […]

 
Жълто

Феновете на клана Кардашиян/Дженър разкритикуваха Ким, след като дъщеря й Норт сподели в TikTok полугола рисунка на втората жена на баща […]

 
 

към началото