Мазнините възникват по естествен начин в месото и по-голяма част от млечните продукти, докато сол и захар се съдържат в много повече храни – дори в плодовете и зеленчуците – макар и в минимално количество. Затова задачата да намерим храни, които не съдържат никакви мазнини, сол и захар, се оказва трудна, ако не и невъзможна. И все пак, има вкусни и засищащи продукти, в чиито състав се среща минимално или никакво количество мазнини, захар и сол, пише „Zdrava.bg„.
Плодове и зеленчуци
Повечето пресни сурови плодове и зеленчуци не съдържат никакви мазнини, а само минимални дози натурално възникващи захари и сол. Ако сготвим пресните плодове и зеленчуци на пара, скара или ги сварим без добавени мазнини, това няма да промени съдържанието на мазнини, захар и сол в тези питателни и богати на фибри храни. Замразените плодове или консервираните без сол зеленчуци също са допустими в тази категория. Така например една разнообразна плодова салата или „чипс“ от тиквички са чудесни предложения за консумация между основните хранения.
Бобови култури
Почти 80% от приема на сол идва от преработените храни, а добавената захар се намира дори и в най-здравословно звучащите храни като консервирания боб. Сушените фасул, леща и грах, сготвени у дома без добавени сол или мазнини, са чудесно здравословно ястие. Ако заместим преработените храни с домашно приготвени варива, това ще намали общия ни прием на сол.
Пълнозърнести храни
Зърнените култури – овес, ечемик, кафяв ориз,ъ елда, просо и пшеница – не съдържат мазнини, соли или захар, ако ги готвим у дома, вместо да ги купуваме във вид на печени храни и зърнени закуски. Можем да си приготвим микс от овесени ядки и сушени плодове без захар като череши, боровинки и ябълки. Разнообразните подправки като кардамон, джинджифил и индийско орехче добавят вкус и сладост към ястията, без да прибавят обаче мазнини, соли или захар.
Готовите печени храни неизбежно ще съдържат и трите нежелани съставки – освен ако не ги приготвим сами вкъщи. Домашно приготвеният пълнозърнест хляб изисква не повече от 1 с.л. сол и захар за цял килограм, което е значително по-малко количество от това в готовите хбелни изделия по магазините. Ябълковото пюре и замразеният плодов сок могат да послужат за заместители на мазнините и захарта в много рецепти за сладкиши.
Млечни продукти без мазнини
Млечните продукти съдържат лактоза (натурално възникваща млечна захар) и често в тях има и следи от сол. Но днес се продават все повече обезмаслени млечни храни без добавени захар или сол.
Ако сложим едно обезмаслено кисело мляко в тензух и го оставим да се отцеди за една вечер в хладилника, ще разполагаме с вкусен крем, който с малко ванилия или канела – може да се превърне в здравословен десерт. Ако вместо тях пък добавим чесън и кимион, сместа би се превърнала в питателен сос към различни ястия.