твоята гледна точка
Ледена епоха за Първанов & ко
Автор Vnews, добавено на 01.02.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

БСП снема политическото доверие и отнема правата за заемане на партийни длъжности на подкрепящите листата на АБВ за изборите за Европейския парламент, реши на днешното си заседание Националният съвет на БСП, съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия.

Националният съвет на БСП снема политическото доверие и отнема правата за заемане на партийни длъжности, членство на ръководни органи на партията и право да се кандидатират за такива в срок от една година на: Анатоли Младенов, Бойка Арабаджиева, Владимир Калчев, Георги Първанов, Дилян Енкин, Евгени Желев, Емил Константинов, Крум Милетиев, Людмил Веселинов, Росица Янакиева, Румен Петков, Светлин Николов, Трифон Митев.

„Това, което се случи с АБВ, по същество обслужва нашия политически опонент. Няма да постигнат този резултат, който очакват, но пречат на нас“, каза на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев.

„Всеки един глас, който се дава на политическа сила, различна от нашето семейство, фактически обслужва нашия основен опонент в Европа и в България“, каза Станишев.

Той цитира социологически прогнози, според които ПЕС ще има два мандата в повече в ЕП в сравнение с ЕНП.

„Имаме мисия, която не сме изпълнили тук, в България. Наш основен политически ангажимент преди изборите през май 2013 г., беше да не допуснем управлението на ГЕРБ. В страната още витае страхът, че може и да се върнат. Европейските избори са натоварени с контекст и смисъл по-голям, отколкото чистата бройка кой колко евродепутати ще вкара. Смятах за мое задължение да направя за пореден път това обръщение към членове на БСП, които застават зад тази нова млада партия. Помним 2007 г. европейските избори, когато БСП се явихме с три листи. 60 000 леви гласа бяха разпилени и това даде възможност ГЕРБ да бъдат с 5000 гласа над БСП”, допълни той.

Нашият стремеж е не да получим доверие от Сергей Станишев и екипа му, а от гражданите на България,

се посочва в позиция на АБВ, публикувана във фейсбук страницата на Националната гражданска инициатива АБВ.

„По повод решението на „Позитано” 20, заявяваме: „Ние отдавна сме свалили доверието си от ръководството на „Позитано” 20, така че изпреварващо сме решили този въпрос и сме дали своя отговор. Недоверието ни към ръководството на партията се дължи на няколко основни причини – ръководството предаде нашите ангажименти към избирателите, подмени с действията си техният вот и превърна социалистическата партия в изпълнител на решения, които се вземат другаде, като така я постави в тежка зависимост“, се казва в още в позицията на АБВ.

По-рано днес стана ясно, че Софийската градска организация на БСП снема политическото си доверие както от Георги Първанов, така и от всички, които по един или друг начин ще работят по проекта АБВ и неговата листа за евроизборите.

Председателят на градската организация на БСП София Калоян Паргов обясни, че в устава на партията има норма, свързана с прекратяване на членството. В устава е записано, че

кворумът, с който трябва да бъде взето решение за снемане на политическо доверие, е много по-голям

от този за прекратяване на членство. Т.е. нормата на политическо въздействие за снемане на политическото доверие е много по-силна и когато цялата партия снеме политическото доверие, това значи много повече от прекратяването на членството.

В устава нямало формулировка, свързана с изключване.

„В позицията ни не са посочени персонално личности. Сваляме доверието от всички, които подкрепят една такава алтернативна листа“, уточни Паргов.

Точният текст на позицията на XII конференция на Софийската партийна организация на БСП гласи: „Делегатите на конференцията не приемат и

категорично се разграничават от инициативата на Георги Първанов,

бивш председател на партията и президент на Република България, да подкрепи отделна кандидатска листа за предстоящите избори за Европейски парламент. Това може да отнеме победата на социалистите и да даде предимство на десницата и да постави под заплаха стабилността на парламентарното мнозинство и на правителството, излъчено с мандат на БСП. Подкрепата за конкурента предизборна листа оценяваме като политически несъвместима с членството в БСП.

Георги Първанов не прие тази оценка, отказа диалог и отхвърли протегната ръка. Делегатите на конференцията снемат политическото си доверие от членовете на БСП, които подкрепят и работят за паралелна листа“.

„Столичните социалисти заявяват своята подкрепа за политиката, провеждана от БСП и излъченото с нейния мандат правителство. В центъра на предстоящата предизборна кампания БСП трябва да изведе акцентите от позицията на ПЕС за промяна на политиката на ЕС с нова визия за мястото и ролята на младите в Европа в като генератор на ускореното развитие“, пише още в позицията.

На днешното си заседание градската конференция направи своите номинации за европейските избори. Номинирани са 41 души, като

водач на листата, според социалистите в София, трябва да бъде лидерът на партията Сергей Станишев.

Градската партийна организация единодушно застава зад лидера Сергей Станишев и го издига за водач на листата за евродепутати, заяви Паргов. Сред номинираните са Илияна Йотова, Деница Златева, Георги Пирински.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Европейската комисия ще забранява непродадени дрехи и обувки да се унищожават. Това предвижда нов регламент за екопроектирането на устойчиви продукти. Той […]

 
Властта

Вътрешните министри на страните от ЕС заседават днес в Брюксел. В дневния ред на срещата е дебат за актуалното състояние на […]

 
Здраве и красота

Никулден е! Един от най-хубавите и светли празници през декември. Традицията повелява на празничната трапеза да има вино, ястия приготвени с […]

 
Жълто

След малко повече от половин година, певицата Дуа Липа се раздели с приятеля си – френския режисьор Ромен Гаврас.

Според близки до […]

 
 

към началото