твоята гледна точка
Новите правила за кредитите – само за нови клиенти
Автор Vnews, добавено на 31.01.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Новите правила за потребителските и жилищните кредити ще важат само за договорите, които ще се сключат след влизането им в сила. Това става ясно от поправките в закона за потребителския кредит, които след 6 месеца обмисляне вчера бяха внесени официално в парламента от група депутати, начело с Йордан Цонев от ДПС и Румен Гечев от БСП.

Най-сериозната промяна е задължителното определяне на лихвата единствено на база на пазарните индекси EURIBOR, LIBOR, SOFIBOR, комбинация от тях или пък показатели, публикувани от БНБ или Националния статистически институт, като например средната лихва по депозитите. Според експертите е напълно логично такава сериозна промяна да важи само за новите договори.

Същото твърдят експертите и по отношение на другата важна промяна – банките ще бъдат длъжни да дадат на клиента избор между два вида договори за жилищен заем. В единия случай ипотекираният имот ще е достатъчен за покриване на задължението при евентуална разпродажба, докато в другия клиентът ще отговаря с цялото си имущество.
Други важни поправки, като например отпадането на таксата за предсрочно погасяване на жилищен кредит след първата година от договора, също няма да важат за всички действащи договори, които са за около 8 млрд. лева. Това означава, че за старите клиенти ще бъде много по-скъпо да сменят банката си, отколкото за новите. Има опция подобна клауза да бъде предоговорена срещу определена такса, но не е ясно дали банките ще са съгласни на това.

Както за потребителските, така и за ипотечните заеми отпадат таксите за одобрение, усвояване и управление на кредита, става ясно още от промените.

Заемите до 400 лв. пък вече ще бъдат защитени от закона. Това ще ограничи санкцията при просрочие до законовата лихва, която е 10%-11% на година. В същото време депутатите са се отказали от спорното си намерение да въведат таван върху лихвите по заемите до 400 лева.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 

към началото