твоята гледна точка
Йовчев: Половината акции на Цветанов шумни и незаконни
Автор Vnews, добавено на 30.01.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Повече от половината акции за задържане на престъпници, при които са използвани спецчасти на полицията и барети от отряда за борба с тероризма на МВР, са били абсолютно ненужни. Това стана ясно след отчета на вътрешното министерство за 2013 г.

За последните 4 години от 1300 шумни операции 700 са били с излишна употреба на сила, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

За 200 от ненужните полицейски екшъни дори не е имало писмена заповед за използване на качулати служители на МВР, а те са действали с устни нареждания – най-често по телефона.

В подобни случаи, вместо да пратят районния инспектор на квартала да занесе призовка за разпит на някой заподозрян, в дома му призори се изсипват маскирани ченгета с автомати. Те разбиват входната врата, заплашват близките му, обръщат всичко наопаки. А понякога дори бъркат и адреса и съвсем невинни хора попадат под строгата ръка на закона, стана ясно от думите на Йовчев.

Още преди месец министърът обеща да обяви данни от проверките в цялата страна за използването на специализирани части за задържане от 2009 до 2013 г. Три години и половина от този период вътрешен министър бе Цветан Цветанов.

В обхвата на инспекцията влизат и акциите на бившата служба ГДБОП, която от есента на миналата година стана част от ДАНС. Но в областните дирекции на МВР (ОДМВР) имало достатъчно документи за изпълненията на бившите подчинени на Станимир Флоров.

Групи за задържане работят и в момента към ОДМВР и Столичната дирекция, в акции участват и баретите. Сила обаче се прилага само при спазване на Закона за МВР и вътрешните инструкции, когато се задържа въоръжен и много опасен бандит, разбиват се организирани групи за убийства, или спецчастите са пращани да спрат престъпление и да спасят човешки живот.

Йовчев посочи като пример за ненужната употреба на маскирани командоси нахлуването в дома на Борислав Гуцанов, бивш шеф на общинския съвет във Варна и настоящ депутат от „Коалиция за България“, при акция „Медузите“ през март 2010 г. Тогава ченгетата проникнаха с взлом в дома му и държаха насочени оръжия срещу съпругата му и двете им деца. Миналата есен Гуцанов осъди България в Страсбург за незаконния арест и получи 40 000 евро обезщетение. Заговори се, че ще бъде търсена отговорност от конкретния прокурор или полицаи, наредил акцията, но досега нищо не се случи.

Вътрешният министър изтъкна, че в няколко мониторингови доклада на Еврокомисията се е отбелязвал недопустимият натиск на МВР срещу съдебната власт – нещо, което липсва в последния.

От думите му стана ясно, че има предвид акциите, кръщавани от Цветанов и подчинените му с имена на съдии. Случаите в последните години бяха няколко, а сред тях най-фрапиращият бе с операцията „Р. А. Л. И. Ц. А.“ Тогава от вътрешното ведомство обясняваха, че името е абревиатура от Рекет, Алчност, Лицемерие, Изнудване, Цинизъм и Анархия. А всъщност името бе на съдия Ралица Манолова и по този повод Съюзът на съдиите обяви: „С тази акция се дава ясен знак на съдиите, че ако вземат решение, което не се харесва на МВР, срещу тях ще последва поименна агресивна и манипулативна атака“.

През втората половина на 2013 година МВР е имало над 200 акции, без нито една от тях да е обявявана с някакво кодово име. Разбити са три организирани престъпни групи за поръчкови убийства в София, Перник и Костинброд и са задържани общо 26 души.

Полицаите са разкрили три лаборатории за производство на синтетични наркотици – две в Сливен и една във Варна, както и две оранжерии за канабис в Пловдив и Пазарджик. Иззети са повече от 33 тона марихуана и канабис, като за първи път е използван хеликоптер за откриване на незаконните насаждения.

При една от акциите е пресечен канал за трафик на оръжие от България към Западна Европа. Намерено е депото, където е съхранявано оръжието – в старозагорското село Калояновец. От задържаните по случая шведски и български граждани са намерени и иззети значителни количества незаконно притежавани оръжия и боеприпаси.

Полицаи дебнат заложните къщи

Полицай навсякъде, където има нужда от него. Това гласи първа точка от плана на МВР за справяне с битовата престъпност, обяви министър Цветлин Йовчев. Сред останалите мерки са: бърза реакция на сигналите на гражданите, не само при инциденти, а и планови проверки на най-засегнатите райони, ефективен контрол над лицата от криминалния и рисков контингент, включително общински програми за намиране на работа, преквалификация, обучение и образование.

От тази година полицията ще наложи контрол над местата за реализация на откраднати вещи и продукция – това са заложните къщи, пунктовете за скрап, изкупвателните борси за селскостопански стоки. Възможно е да се приеме, че в заложните къщи трябва задължително да има камери, които да снимат лицата на клиентите.

Изпълнението на друга мярка – използване на извънщатни сътрудници на МВР, ще започне след приемането на нов Закон за МВР. Но дотогава полицията ще търси съдействие от частните охранителни фирми, кметовете и общинските служители, за да се справи с бандитизма по селата и малките градове.

Според отчета на МВР през 2013 г. основните престъпления от т.нар. битова престъпност – кражби, посегателства на автомобили, наркопрестъпления, грабежи и умишлени убийства, заемат дял от почти 60% (71 085) спрямо общо регистрираните престъпления на територията на страната. Посочени са и част от причините за растежа на бандитизма. Обедняването на населението на страната след началото на икономическата рецесия през 2008 г. и все още ниското заплащане се смятат за съществен криминогенен фактор, стимулиращ извършването на битови престъпления.

Йовчев отчете още, че за последните 6 месеца има съществено подобрение на оперативната работа с агенти, както и на факта, че все повече граждани, станали очевидци на престъпления, стават свидетели по дела. „Миналата година беше тежка за МВР“, каза министърът, но добави, че до месеци очаква съществено подобрение.

От 120 127 престъпления половината са кражби

120 127 престъпления са извършени в цялата страна през миналата година, отчете МВР. През 2012 г. бандитските прояви били 120 558. Цифрите не са изненада, тъй като от 15 г. насам се извършват средногодишно по 130 000 злодеяния.

Най-много закононарушения били извършени в столицата и областите Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора. Най-малко криминални деяния били регистрирани в Разградско, Силистренско, Кърджалийско и Смолянско. Почти половината от регистрираните престъпления са кражби.

Според МВР обирите бележели минимално увеличение от 0,3%. Домовите кражби намалели с 6 на сто, а джебчийските скочили с близо 7 процента.

Спад се отчита и при въоръжените грабежи – с около 20%. С почти толкова са намалели и умишлените убийства. С 5,4 на сто са по-малко и икономическите престъпления.

Тревожна е тенденцията с автокражбите, казаха от МВР. Оттам отчетоха 13,5% ръст на плячкосаните коли. „Нарастват застрахователните и лизинговите измами с луксозни автомобили и такива, които се трафикират за страни от Близкия изток. Има и увеличение на кражбите на МПС от среден клас с цел разкомплектоване и продажба на части“, разясниха от МВР.

Министерството цитира и социологическо изследване, според което около 1 млн. българи вероятно са ставали обект на престъпление, без да уведомят полицията.

Имало риск от масови стрелби

„На територията на страната няма регистрирани случаи на откриване на безразборна стрелба на публични места и училища, но има отделни инциденти на внасяне на оръжие и заплаха за използване на оръжие в близост до училища. Поради увеличаването на такива случаи в световен мащаб може да се предположи, че на определен етап подобен опит може да се появи и у нас“, се казва в анализа на МВР. Заради този риск от министерството предприели превантивни мерки за подготовка на структурите си и за обучение на преподавателите в учебните заведения при подобни ситуации.

От МВР прогнозират, че с отварянето на европейския пазар на труда от тази година вероятно ще се увеличи броят на икономическите емигранти от страната, както и на българския криминален контингент в чужбина.

Анализът сочи и че потокът от чужди граждани, които влизат у нас, е предпоставка за проникване на лица, съпричастни към терористична или екстремистка дейност, както и на изповядващи радикални религиозни вярвания. „Генератори на такъв риск са и български граждани, граждани на балкански държави и на страни членки на ЕС, участвали в бойните действия в Сирия. Прогнозите се свързват със запазване на рисковете от осъществяване на логистична подкрепа или на терористично нападение срещу чужди или международни цели на българска територия“, пише в доклада на МВР. Сред предпоставките за прогнозиране на риск от терористична дейност у нас от страна на радикални структури са ангажиментите на страната ни към НАТО и партньорските отношения със САЩ и Израел.

Под 100 бежанци влезли през януари

Под 100 е броят на бежанците, влезли през границите ни от началото на януари, съобщи вицепремиерът Цветлин Йовчев. Той уточни, че за същия месец на 2012 г. у нас са влезли 193 души, а през януари 2013 г. надхвърлили 300.

„В последните месеци повишихме с два пъти принудителното извеждане на чужденци, за които няма основание да получат статут“, каза Йовчев. Той похвали Държавната агенция за бежанците, която през 2013 г. е взела решения по 2800 случая, докато през 2012 г. са били 609. „Сега имаме 800 решения само за януари“, добави министърът.

От февруари Министерството на отбраната и МВР ще осигурят походни кухни в бежански лагери, а през април страната ни ще получи такава техника от Върховния комисариат на бежанците на ООН.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Премиерът Денков във Виена на 4 октомври, за да убеди австрийците

Втори опит да влезе в Шенген ще направи през декември България. Той идва точно година след като Австрия и Нидерландия блокираха членството ни заедно с това […]

 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да разглежда “безпрецедентно” дело в сряда, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски […]

 

Днес облачността ще бъде разкъсана, над планинските райони предимно значителна, почти без валежи. В сутрешните часове на места в Източна България […]

 
 

към началото