твоята гледна точка
Протоколна безизходица в БСП
Автор Vnews, добавено на 30.01.2014 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

„Групата на комунистите се събра в президентската баня. Там обаче възникна протоколна безизходица. В банята имаше всичко на всичко две места за сядане. Партиен секретар беше господин Дупие, но по общо мнение културномасовикът Дьоклош управляваше партията. При това положение възникна въпросът кой от двамата има право пръв да избере къде да седне – на тоалетната чиния, или на бидето…”

Джон Стайнбек, „Краткото царуване на Пипин IV”

 

Сякаш Стайнбек е гледал през някоя дупка в бъдещето и е описал протоколната безизходица в БСП. Гоце му се ще да седне на тоалетната чиния, но мястото вече е заето от Станишев. Безизходицата става още по-сериозна, защото Станишев не просто е окупирал тоалетната чиния, ами отказва на другаря Първанов дори правото да поседи на бидето. Разбира се, той е прав за себе си, Първанов няма да се примири с бидето. Но пък и Първанов е прав, защото ако не беше той, Станишев не само нямаше да седне на чинията, ами нямаше да помирише тоалетната…

И докато двамата се карат, червените симпатизанти се чувстват като деца на развеждащи се родители, чудят се кого от двамата да изберат. Затова решихме, колкото и да не ни е работа, да дадем някои опорни точки и да помогнем на червената бабичка да се ориентира в тази джунгла. За целта направихме една таблица – от ляво Станишев, отдясно Гоце (няма как да ги турим и двамата от ляво). И почнахме да ги сравняваме.

 

Визия. Както казва народът, по дрехите посрещат. Тук Първанов определено води. Той е представител на онази част от полителита, която е израснала в бедна и слабо урбанизирана среда. И затова впоследствие развива влечение към лукса. Носи костюми „Дзеня“, любимите на международния политически и бизнес елит. На кунката му беше забелязано черно „Картие“, поръчково, за къде 20 бонки. Бивш бодигард от НСО разправяше, че службата накупила за негов кеф коли и оръжие за къде 1 млн… А Станишев, който е ходил на училище с мерцедес без номера, е израсъл показния лукс. Появи се на сцената с яке и пуловер и до днес предпочита тоя каяфет. Слага и костюми, но не се е чуло да са скъпи. Чу се само за един часовник  „Сантос Дюмон“ на „Картие“ за 18 000 лв., който така си и остана неаргументиран от приходна гледна точка. Но  то е нищо, като се има предвид, че Дъбов има ръчно изработен „Франк Мюлер“, 18 карата бяло злато с каишка от алигатор, оценен за около 60 000 лв.

По лице и двамата не са хубавци, но не са и некои грозници. У Гоце ме дразни само алаброса, наподобява ми на изучен селянин, с извинение. В Станишев ме дразни лицевият миманс. Прилича на Мона Лиза, главно по ироничната усмивка. Учените още гадаят какво се крие зад усмивката й. Според нас с такава усмивка се прикрива вродена глупост, нищо друго.

Произход. Станишев е комунист второ поколение. Отгледан е като тамагочито на партията. А Първанов е самоделец (self-made man). Израсъл е в Сирищник с нужник на двора (Сашо Божков). Което не е някакъв личен недостатък, но оставя следи в съзнанието на човека. В древен Рим на такива са им викали novus homo (буквално „нов човек“). Всеки, който можел да посочи поне един сенатор или консул като свой предшественик, се водел с благороден произход (nobilis). А този, който прави сефтето във фамилията, бил известен като novus homo. У нас да си е novus homo не е укоримо, щото е масово явление. Укоримо е само, дето забравят да сложат в долапа чифт цървули и периодически да ги навестяват, за да не забравят от къде са тръгнали…

Но ако чак пък много забрави, има кой да го подсети. Политологът Валентин Вацев разправяше, че в деня, когато Първанов беше избран за председател на БСП, „Труд” публикува подробна биография със снимка от къщата на родителите му, с дъсчения клозет в дъното на двора. „Посланието беше: „Георги, взимаме те от там и ще те върнем там, ако не внимаваш”.
Образование. Първанов е завършил СУ. Преподавателите му си го спомняли като „скромно, даже малко невзрачно момче”. Непрекъснато се водили из университета със Зорка като Лало и Гергинка. Иначе бил добър студент. Само по история на България имал четворка. Обаче пък по история на КПСС, научен комунизъм и най-вече история на БКП само шестици. Животът показа, че правилно не го е интересувала историята на България. Докато познаването на историята на БКП му влезе в работа. И не само за него. Да напомням ли колко познавачи на историята на БКП станаха после превъзходни демократи?! Ако трябва да сме честни, Параванов е един от малкото, които се занимават с това, което е учил. Така де, не е ли така?! Или някой смята, че БСП е различно от БКП?

Станишев завършва история в МГУ. Дипломната му работа е на тема „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия“. Но през 1991 г. СССР се разпадна, а с него и Червената армия, та му изчезна и обектът, и предметът на изследване. Затова дисертацията му е за „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция… “ Понеже горе споменахме книгата на Стайнбек… Научните занимания на Станишев напомнят за един проф. Рюморг, капацитет по психоботаника, изследвал „болката при растенията“, автор на „Наследствена шизофрения при бобовите растения – група особени изключения от законите на Мендел“.

Езикова култура. Станишев говори добър английски, руският му е матерен. А на един митинг в подкрепа на Оланд в Париж показа, че и френският не му е съвсем непознат. А Параванката е монолингвист като Бойко. Говори единствено административен български. Не че и на Станишев българският не е административен, де…

Военна служба. Като съветски, а после и руски гражданин Станишев не е ходил войник. Параванката достойно е отбил военната си служба в Ломски форт до София, обявено посмъртно за елитно. Бил е добър войник. След първия марш на скок през силно пресечена местност старшината го попитал: „Как е, Георги, излезе ли ти душата?“ А Параванов даже не се бил и запъхтял и му рекъл: „Там, откъдето съм, ние това усилие го правим, за да идем до тоалетната.“

Сексуална ориентация. При Станишев този въпрос не е изяснен окончателно, докато за Първанов се знае, че е хетеросексуален фундаменталист. Поради тази неустановеност Станишев спечели подкрепата на третия сектор (LGBT social movements (ЛГБТ у нас), Джемини, „Куиър България”, PETA, ФЕМЕН… А Гоце не може да получи одобрение от тези среди.

Кариера. Между 1985–1987 и 1994–1995 г. Станишев работи като журналист на свободна практика. Ако не беше Първанов, вероятно още щеше да разнася статии по редакциите с рейса… Разправяли са ми, че Райчев искал да го вземе на щат в “Сега”, ама Димитрана Александрова казала, че за чеп за зеле не става и го напъдили. През 1995 г. е назначен за експерт в международния отдел на ВС на БСП, а от 1996 до 2001 г. става шеф.

Параванов започва кариерата си в звеното за академична подлост – Институт за история на БКП. Имаше такива оазиси на лесен „научен” просперитет едно време. Другата важна школа, която Параванов завърши с отличие, е школата за политическата подлост на „Позитано” 20. „Дипломна работа” му беше, когато заби ножа на Виденов, на който беше заместник и му седна на стола. Тарикат момче излезе. А тръгна от партията на Минчо Минчев ОКЗНИ. После Минчо се биеше по главата: „Не съм Минчо аз, Мунчо съм…” И се извиняваше на българите в Кърджали, че ги е подвел да гласуват за него на президентските избори. И той самият се подвел – по това, че през 1994 г. Параванов обещавал да изтрие ДПС от политическата карта.

После Първанов беше два пъти президент. Първият път случайно, вторият път благодарение на Борисов. Ако Бойко се беше явил на президентските избори, щеше да го отнесе като пенсионер типов хляб. Но не се яви.

Семейно положение. За Станишев веднага може да се каже „тежко”. Не без основание Борисов каза, че Моника е мъжът дома им. Много оправна кака. Обаче от нея му почнаха проблемите на Станишев. Щото госпожата си знае интереса и най-вече си го гони. Чак до дома на премиера Борисов, който сподели: „Станишев и хора от неговото семейство са идвали в дома ми…” Явно да молят да не прекратява договорите ѝ с министерства и агенции. Ако и Борисов да твърди: „Г-жа Йосифова сама си спечели конкурсите…” Сама друг път! Сама ръка и на Дунава не може да се измие…

В това отношение Първанов е голям късметлия. Взел си е тиха и скромна жена. Почти не се видя и чу за 10 г. като първа дама. Тя си знае какво ѝ е било, когато жълтите вестници пишеха за подвизите на президента по тънката част. В интерес на истината, част от тези неща не бяха истина. Това за трипера например беше грозна измислица. За Мариана Попова май не беше…

Съпричастност към службите. Пак поради съветското си гражданство, а и поради дворянското си потекло, Станишев не е бил обект на интерес от страна на ДС. Докато Първанов е бил

секретен сътрудник към ПГУ на ДС с псевдоним Гоце от  1989 г. до 1993 г. Този факт беше крит до 2007 г., когато комисията на Евтим Костадинов го огласи. Бонев през 1997 г. и Методи Андреев през 2001 г. го скриха. Костов да обясни. Ние само ще напомним, че след като стана ясно, че Виденов пътува, лидерът на СДС каза: „Първанов е моят кандидат за председател на БСП.” Първанов твърдеше, че не знаел, че работи за ДС. Обаче в досието му си пише: „проведена вербовъчна беседа, на която Първанов прие сътрудничеството с готовност и разбиране“, „има желание да работи с органите на ДС…“ Потвърди го и водещият му офицер Цвятко Цветков. А Иван Костов, който явно добре е познавал досието, заяви, че липсват 36 страници. Един Господ знае какво е имало в тях. По времето на президентстването си Гоце беше превърнал Бялата къща в резидентура на ДС. 13 души сред съветниците му бяха с досиета, с един повече от светите апостоли… За малко да задмине ДПС.

Отношение към Бойко Борисов. Партньорството на Първанов и Борисов е факт, независимо, че те периодично разиграваха етюди на вражда. Вече споменахме втория мандат. Тогава дори ведомственият социолог на БСП Юри Асланов беше принуден да каже: “Ако Борисов не се кандидатира за президент, Първанов може да отиде на море.” Щото иначе Параванов отиваше на кино. От 5 до 4, както обичат да казват рустикалните интелектуалци.

Запечатил ми се е един спомен. Когато през 2005 г. инициативен комитет издигна Борисов за кандидат за кмет на София, той заяви: „Отговор ще им дам утре, след срещата ми с президента Първанов, тъй като държа на неговото мнение и решение.”

И решение!

Е, понякога имаше и реални спречквания. Като по случая „Мишо Бирата”, когато Бойко издъни Първанов. Но беше въпрос на оцеляване, та нема място за сръдня. По-късно Борисов призна, че записът на разговора му с Танов е автентичен. Изтрити били само “нецензурни думи“ по адрес на Първанов. Вероятно нещо такова: „Обещах на оня пидал Първанов…” Той така си говори, но не влага лоши чувства.

Външнополитическа ориентация. Станишев е добре приет сред западните социалисти – Параванов не го щат на запад от Перник.

Станишев симулира еврофил и американофил, докато Параванов е откровен русофил. И убеден антинатовец. Даже писа на Милошевич и му изказа своята лична и на международния пролетариат подкрепа и заяви, че приобщаването на България към Алианса е „авантюристично решение, което създава трайни предпоставки за застрашаване на националната сигурност на страната“.

Интереси. И двамата не са сред редовните посетители на театрите и концерт. За опера не се е чуло изобщо. Все пак като че ли Първанов повече походва. Книги четат, май. Като идат на Панаир на книгата и двамата пълнят по една торба. То там няма и как да не купиш, всичките те гледат…

Идеология. Оставих този важен въпрос за накрая, защото няма какво толкова да се каже. И двамата са леви и социални на вербално ниво. Но си държат левите идеи в десния джоб. Нещо като подхода на поручик Ржевски. Като отивал на бал, поручикът пъхал в десния си джоб банан. За какво ви е банан в джоба, попитал го корнет Оболенски. Защото ще поканя на танц графиня Орлова. По време на танца тя ще се допре до дясната ми страна, ще усети банана, ще се притесни и ще се премести наляво. И точно тук ние ще я посрещнем!

Еми това е в общи линии. Дано съм ви бил полезен.

Д-р Тони Филипов, reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обед на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста облачност и там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, възможни […]

 

Времето днес ще бъде слънчево, след обед над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в […]

 

Испания е новият европейски шампион по футбол! Тимът на Де ла Фуенте не бе слаган в големите сметки, но триумфира! Победа […]

 
 

към началото