твоята гледна точка
ГЕРБ пита Орешарски стои ли зад натиска за смяна във „ВиК – Варна“
Автор Vnews, добавено на 29.01.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

„Кой е предложил Иван Великов за областен управител и кой ще понесе отговорността за действията му?” Този въпрос варненските народни представители от ПП ГЕРБ отправят чрез механизмите за парламентарен контрол директно към министър-председателя Пламен Орешарски. Конкретният повод е заповедта на областния управител, с която бяха върнати за преразглеждане всички решения от сесията на Общински съвет – Варна, проведена на 13 и 14 декември 2013 г., съобщиха от пресцентъра на партията в морската столица.

В писмено поставения си въпрос депутатите Павел Христов, Лиляна Павлова, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов и Нели Петрова настояват премиерът да отговори дали е запознат с некомпетентните действия на областния управител и дали тези действия са направени с негова санкция. „Застава ли правителството зад незаконосъобразните действия на назначения от него областен управител, с които се накърняват съществени интереси на варненци заради овладяване на едно търговско дружество?”, питат още варненските народни представители от ПП ГЕРБ, като визират казуса с Общото събрание на съдружниците на Водоснабдяване и канализация Варна ООД.

На въпросното заседание представителят на община Варна гласува против освобождаване на стария и избора на новите управител и контрольор. Мотивът е, че събранието не е свикано законосъобразно, на съдружниците не са представени никакви материали, а предложената кандидатура на Пламен Стоянов за нов управител не отговаря на изискванията. Приетите решения, освен това, са същите, които се обжалват пред Варненския окръжен съд и все още няма влязло в сила постановено решение по делото. Въпреки това управителят и контрольорът на ВиК са сменени със същите лица, които са били избрани през юли 2013 г., се отчита в аргументите на депутатите от ПП ГЕРБ-Варна.

Те припомнят, че без да е страна по съдебните дела, свързани с оспорването на решенията от Общото събрание на ВиК, Иван Великов изпраща свое становище до Варненския окръжен съд. В него той поддържа тезата, че обжалването от страна на съдружника община Варна е незаконосъобразно, защото не е влязло в сила решението на ОбС за избор на представител в Общото събрание на дружеството. От това действие на Иван Великов става ясно, че именно рокадата във ВиК ООД е станала причина за връщането на всички решения на сесията. По този начин се заостря вниманието на обществеността, че областният управител е пряко ангажиран в овладяване управлението на едно търговско дружество, се изтъква във въпроса до премиера.

Чрез него се припомня, че с върнатите от Иван Великов решения варненци са лишени от възможността да заплатят с намаление такса „Смет” и данък „МПС”, за неопределен период е спряно и изплащането на социални и здравни помощи на граждани, изпаднали в затруднения, бавят се парите за съфинансиране на европрограми и заплатите на персонала на Тубдиспансера преди коледните празници, блокира се актуализацията на бюджета за 2013 г., отлага се приемането на бюджета на общината за 2014 г. и т.н.

Тези и други решения на местния парламент на практика са върнати в първия работен ден след коледните празници с мотивите, че заседанието не е проведено през втората сряда от месеца, въпреки че за промяна на датата има решение на председателския съвет към ОбС. Такова решение е взето от председателския съвет, но няма законово задължение да се представя на областния управител. Няма пречка обаче той да го поиска и да му бъде предоставено, категорични са варненските народни представители. Те не са съгласни и с процедурните забележки на Иван Великов, че становищата на водещите комисии и мотивите на вносителите на проекти за решения не са четени в ОбС. Становищата на комисиите присъстват в протоколите, а мотивите се съдържат в предложенията в писмен вид. Те същевременно са публикувани на сайта но община Варна и разпратени на електронните пощи на съветниците. Областният управител спокойно би могъл да се запознае с тях, а ако не може да се справи с търсенето на уеб страницата на общината, то може да изиска да му бъдат предоставени служебно, отчитат в питането си към премиера варненските депутати от ПП ГЕРБ.

Според тях заповедта на областния управител умишлено е внесена в деловодството на община Варна в последния работен ден от 2013 г., тъй като така свикването и провеждането на сесия до 31 декември става невъзможно. Абсолютно в нарушение на закона е и повторното връщане на 2 решения, които веднъж вече са били върнати от Иван Великов и прегласувани на сесията на 13 декември 2013 г. Така областният управител е превишил правомощията си, тъй като ЗМСМА му дава право да ги оспори единствено пред административния съд, се изтъква още в писмения въпрос на варненските депутати до премиера.

Според тях още по-притеснителни са изказванията на г-н Иван Великов, че дава „жълт картон” на ОбС и се конфронтира с общинските съветници, вместо да води политика на общи действия на местната и централната власт за подобряване на условията на живот на територията на община Варна, заявяват народните представители Павел Христов, Лиляна Павлова, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов и Нели Петрова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде без валежи. В североизточната половина от страната ще духа слаб […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 

Предиобед днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над Североизточна България, където на отделни […]

 
 

към началото