2. Конопено семе. Още един вегетариански източник на протеин. „Семената“ всъщност са малки плодове. Те са богати на омега-3 мастни киселини, магнезий, калий, желязо и фибри.
3. Кейл. Растението все още не е много популярно в България, но определено спада към здравословните храни. Кейл е от рода на зелето и има много приятен вкус. В него се съдържат полезни вещества като витамини, фолиева киселина и магнезий. Кейл е чудесна добавка към салатите или дори приготвен на пара.
4. Чиа. Малките семена имат мексикански произход и са здравословен източник на енергия. В чиата се съдържат много фибри, както и омега-3 мазнини. Семената от чиа могат да бъдат поръсени върху салатата ви или пък прибавени към сутрешната порция мюсли. Имайте предвид, че ако слагате чиа в мляко или друг вид напитка, трябва да оставите семената поне няколко часа, за да набъбнат.
5. Годжи бери. В древността годжи бери били използвани за лечение на много здравословни проблеми, като например високо кръвно налягане. Тази храна съдържа множество антиоксиданти и е много полезна за кожата. Антиоксидантът, наречен астаксантин, помага в защитата на кожата от вредното въздействие на слънцето. Бета каротинът пък намалява възпалението и подпомага растежа на нови клетки. Годжи бери имат сходен вкус с този на стафидите, когато са изсушени. По тази причина те могат да бъдат консумирани самостоятелно или пък с кисело мляко и овесени ядки.
Споделете текущата публикация: