твоята гледна точка
Коментират 4 терена за нови училища във Варна
Автор Vnews, добавено на 28.01.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Четири терена за изграждане на ново училище във Варна предложи на вниманието на Обществения съвет по проблемите, свързани с оптимизацията на училищната мрежа, екип от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ към общината. В работата на съвета участваха Пейчо Пейчев – зам. кмет на община Варна, Лилия Христова – директор на дирекция „Младежки дейности и спорт“, Петър Йорданов – главен архитект на община Варна, Славчо Славов – председател на комисията по „Наука и образование към общинския съвет, Яни Янев, Валентина Крачунова, Веселин Рашев, Коста Базитов, Иванка Димитрова, Георги Танов, Светлин Илиев, Тодорка Колева, Павлина Петкова, Красимир Цветков, Даниела Стойнова,  представители на РИО Варна и др.

„Община Варна работи в три основни направления за решаване на проблема с училищната оптимизация в града. На първо място ще предложим на НСОРБ при работата по новото законодателство в областта на образованието местните администрации да получат съгласувателно право при разпределянето на общинската база при приема в първи клас, както и да се изработи механизъм за разпределяне на базата, ползвана от две училища с различен прием – държавен и по ППЗНП (Правилник за прилагане на Закона за народната просвета)  Община Варна ще продължи диалога с МОН във връзка с получаване на държавен сграден фонд за нуждите на общинското образование. На трето място предлагаме няколко възможности за строителство на нова училищна сграда във Варна, формирани на база най- бърза процедура по проектиране и липса на действия по отчуждаване. Ако получим зелена улица за изграждане на училището, разчитаме на финансова подкрепа от държавата“, коментира Лилия Христова.

На срещата бяха представени четири терена за изграждане на бъдещото ново училище:

–          две от предложенията са за кв. „Възраждане“ в III-ти микрорайон –  първото е заключено между ул. „Вяра“, ул. „Блян“, бл. 58 и вътрешно квартална улица,  а второто е между ул. „Поп Димитър“, ул. „Блян“, бл. 64 и вътрешно квартална улица. Предложените поземлени имоти във „Възраждане“ са подходящи за строеж на училище от гимназиален тип, с капацитет от около 1000 ученици,  при двусменен режим на обучение.

–          третото предложение е за терен в кв. „Чайка“ – той е прилежащ към парцела, на който е разположен на „Малкият принц“, и ще бъде обединен с него. Взето е под внимание наличието на дървета, които ще бъдат запазени при евентуален строеж. Около 880 ученици, разпределени в 16 паралелки, при двусменен режим на обучени, биха могли да се обучават в новопостроено училище в кв. Чайка“.

–          четвъртото предложение е  за терен в м-ст „Свети Никола“

„Това са единствените общински имоти, подходящи за изграждане на ново училище, при които няма да се наложи отчуждаване на частни имоти, прилежащи към тях“, обясни Петко Бойновски, изпълняващ длъжността директор на дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“.

Предложенията са предадени за гласуване в комисиите на общинския съвет. Общинската администрация ще се съобрази напълно със становището на съветниците и общественото мнение. „Предоставили сме и анализ на актуалната демографска ситуация, на базата на който, съветниците имат възможност да вземат информирано решение“, каза Лилия Христова.

Общественият съвет излезе с позиция, подкрепяща работата на общинската администрация по трите направления.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на 1-ви юни, въпреки недоволството на няколко държави, сред които и […]

 

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. От прессекретариата на […]

 

Пет дни преди да изтече крайният срок, в който акад. Николай Денков трябва да е готов със състав на правителство, преговорите […]

 
 

към началото