твоята гледна точка
Пускат парите за социалните жилища във „Възраждане“, комшиите на нож
Автор Vnews, добавено на 28.01.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Проектът на община Варна за строеж на блок с 42 апартамента за “уязвими, малцинствени и социално слаби групи” в кв. “Възраждане”, който предизвика протест на жителите на квартала, получи зелена светлина за европейско финансиране.

Местната управа ще вземе 3,889 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. От тях 3,3 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие. Останалите 583 487 лв. са съфинансиране от националния бюджет. Блокът трябва да е построен до края на 2015 г.

Апартаментите ще са с площ от 40 до 100 кв. метра. Жилищата ще “осигуряват основни битови условия за живеене и ще отговарят на изискванията за достъпна среда за хора с увреждания”. В тях ще бъдат настанени бездомни или хора, които живеят в много лоши битови условия. В целевата група попадат малолетни родители, многодетни семейства, хора с увреждания.

Построяването на социални жилища в кв. “Възраждане” е пилотен проект “за трайно и устойчиво решаване на проблемите, свързани с интеграцията на хората в неравностойно и уязвимо положение”. Основната цел на програмата е да помогне за социалното включване на уязвимите групи – хора от малцинствата, инвалиди, деца и семейства в риск, като повиши жизнения им стандарт. В бъдеще общината се ангажира да предостави на новодомците “мерки за заетост, образование, професионална квалификация, придобиване на здравни и социални компетенции”.

Проектът на община Варна далеч не е първата инициатива на местните власти за строеж на социални жилища. Най-печалният опит е с пловдивската “Шекер махала”, в която през 2003 г. за ромите бяха построени мезонети, отново с европари. Вместо да заприлича на чист и спретнат квартал, комплексът затъна в боклуци и започна да се руши, а жителите му затънаха в дългове от неплатен наем.
Неотдавна София също обяви план за строеж на социални жилища с пари от ЕС. Идеята на главния архитект Петър Диков е 580 двуетажни къщи да заменят ромското гето в кв. “Филиповци”. Идеята е в тях да живеят само хора, които имат адресна регистрация в квартала, отговарят на социалните критерии за настаняване в общинско жилище, плащат си редовно наема и сметките, а децата им ходят на детска градина или на училище.

Граждани на нож срещу проекта 

Над 5000 подписа срещу строежа на социални жилища във варненския квартал “Възраждане” връчиха жителите му в общината. Миналата седмица около 200 варненци протестираха срещу плана на общинарите. Притесненията им са, че в жилищата ще се настанят предимно роми. “Заселването им сред съвестни и работещи граждани при неработеща съдебна и правоохранителна система е абсурден и потенциално опасен опит за интеграция на малцинствата”, написаха гражданите в писмо до медиите. Хората негодуваха, че общината с години не е направила нищо за квартала им, а сега изведнъж е решила да застрои единствената му поляна.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото