твоята гледна точка
Умерено време – щастливи хора. Студът ни депресира
Автор Vnews, добавено на 26.01.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

В последните години сме свидетели на странни климатични аномалии. Настоящата зима е доказателство за това. Някои хора се радват на липсата на сняг, докато други остават недоволни. Рекордни минусови температури пък обхванаха САЩ. Не се знае какво ни очаква следващия месец, но едно е сигурно – всички тези климатични промени оказват влияние върху хората.

Според скорошно проучване студените дни могат да се окажат много по-голяма заплаха за човека, отколкото той предполага. Противно на широко разпространеното мнение, че смъртните случаи са повече през горещите дни, всъщност смъртността нараства през зимата.

Изменението на климата е неоспорима реалност, заради която съществува по-голям риск от екстремни метеорологични събития в бъдеще. Те от своя страна със сигурност биха оказали влияние върху физическото и психическото здраве на хората.

Ето и по какъв начин времето и климатът се отразяват върху здравето и благополучието на човек:

1. През зимата хората са по-депресирани.

Смята се, че хората, страдащи от тревожно разстройство, могат да бъдат силно засегнати от липсата на достатъчно светлина през студените месеци. Проучвания са установили, че хората, изложени на светлина, особено в сутрешните часове, се чувстват по-добре. Дори човек да не страда от някакво разстройство, зимата и студеното време могат да понижат настроението му.

2. Екстремните климатични събития допринасят за психически проблеми.

Хората, които живеят на места с висок риск от метеорологични явления като урагани, торнадо, наводнения и цунами, са изложени на висок риск от физически и психически стрес. Според доклад от 2011 година глобалното затопляне може да доведе до значителни психологически и социални последици.

3. Престъпността нараства с топлината.

Високите температури са фактор, който допринася за увеличаване на актовете на насилие. Изследователи от Университета на Калифорния в Бъркли анализирали 60 предишни проучвания, свързани с нивата на насилие и престъпност в САЩ. Резултатите показали връзка между покачването на случаите на насилие и затоплянето на времето. Конфликтите нарастват с 14%, междуличностното насилие пък се увеличава с 4%. В Чикаго, например, случаите на убийства се повишават с настъпване на пролетта.

4. Топлият климат понижава риска от смърт.

Въпреки нарастването на престъпността, някои изследвания отчитат връзка между топлото време и по-малката смъртност. Германски доклад, публикуван в International Journal of Biometeorology отчита, че по-студеното време е свързано с по-висока смъртност в Германия.

5. Умерено време, по-щастливи хора?

Високите средни температури през зимата и по-ниските средни температури през лятото са свързани с по-високи нива на щастие. Меките зими и по-хладните лета позволяват на хората да прекарват повече време навън и да са по-активни физически. Това от своя страна намалява стреса и увеличава благоразположението.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото