твоята гледна точка
Грипна епидемия в още три града, белодробните отделения във Варна – препълнени
Автор Vnews, добавено на 24.01.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

В още три града в страната бе обявена грипна епидемия. Затворени са и училищата. Във Варна белодробните отделения във всички болници на територията на града са препълнени, показа проверка на vnews.bg. Пациенти с тежки пневмонии, които не подлежат на домашно лечение, се настаняват на свободните легла в други клиники на здравните заведения, за да не бъдат върнати. Въпреки лавинообразното нарастване на броя на болните, в града все още не е обявена грипна епидемия. Щабът, който трябва да реши това ще заседава в понеделник. Родители обаче масово се заканват да не пускат децата си на училище в понеделник, за да предпазят и тези, които още са здрави, от заразяване с грипния вирус.

Първият град, в който днес бе обявена грипна епидемия е Плевен. Учениците няма да учат следващата седмица, а в детските заведения се въвежда „филтър“.

Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Заболяемостта от остри респираторни заболявания е „скочила“ през последните дни от 122 на 10 хиляди на 310 на 10 хиляди.

Най-засегнати са децата и по-младите хора. Във възрастовата група от новородени до 4-годишна възраст заболяемостта е 1137 на 10 хиляди, следва групата 5-14 години – 914 на 10 хиляди, и 15-39 години – 429 на 10 хиляди.

В Плевен грипният вирус е предимно от тип „Калифорния“. Грипната епидемия ще бъде наблюдавана всекидневно и допълнително ще бъде обявено кога ще бъде отменена.

Предприети са традиционните при тези случаи мерки – прекратяране на планови операции, на свиждания в болниците, преустановяване дейността на детските и женски консултации.

Грипна епидемия е обявена и в област Русе, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в града д-р Маргарита Николова.

Заболеваемостта, отчетена от общопрактикуващите лекари, е стигнала 272 на 10 000 души.

„Към момента няма да се обявява грипна ваканция за учениците, тъй като процентът е много под 30 – 9-10 на сто, както е изискването, за да се обяви ваканция“, обясни д-р Николова.

Ако при всекидневното наблюдение обстоятелствата се променят и се стигне до по-висок процент на отсъстващите ученици, ще бъде свикано отново оперативното бюро за грип и остри респираторни заболявания за обявяване на „грипна ваканция“.

В момента най-голяма е заболеваемостта при децата до четири години, а следващата по степен засегната възрастова група е от 15 до 29 години, следвана от пет до 14 години.

С обявяването на грипната епидемия се налагат и ограничителни мерки в лечебните заведения, засягащи профилактичните и плановите дейности.

Д-р Цветелина Мирчева, директор на дирекцията „Надзор на заразните болести“, обясни, че основно в Русе върлува грип от типа „Калифорния“, като е имало и случаи на болни от типа „Виктория“.

„Следващият петък оперативното бюро ще се събере отново и ще решим дали грипната епидемия да продължи, или да бъде отменена“, каза д-р Маргарита Николова.

В Добричка област се обявява грипна епидемия от 25 януари,

съобщиха от пресцентъра на областната управа. Според данни на Регионалния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в периода 20-23 януари в областта е достигната заболеваемост от 224.38 на 10 000 души.

Най-много са заболелите сред децата до 4-годишна възраст и в групата 5-14 години.

В училищата засега не се обявява грипна ваканция, информираха от Регионалния инспекторат по образованието. В първия ден от новата учебна седмица проверка ще установи дали отсъстващите заболели ученици надхвърлят 30%.

Преустановяване на профилактичните прегледи и имунизации, на плановите консултации на бременни и кърмачета са сред разпоредените противоепидемични мерки. Спират се и плановите операции в лечебните заведения.

За тежко болните хора трябва да се осигури медицинско обслужване и по домовете. При нужда трябва да бъдат разкрити допълнителни кабинети за преглед на пациенти с грипоподобна симптоматика. В детските градини, които по време на епидемията ще продължат да работят, ще се извършва строг сутрешен филтър от медицински специалисти.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Най-богатите българи у нас са Георги и Кирил Домусчиеви, като двамата са забогатели с по още 100 милиона долара. Състоянието им […]

 
Властта

Председателят на ПГ на ДСП Делян Пеевски изпрати отворено писмо до премиера Николай Денков. В него той го обвини, че не […]

 
Здраве и красота

Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не достигат 1000 лични лекари и над 460 психиатри. Това стана ясно от […]

 
Жълто

Хайди Клум за пореден път провокира с външния си вид.
През миналата неделя (19-и ноември) моделката е присъствала на Гран при в […]

 
 

към началото