твоята гледна точка
Английски банки отказват сметки на нашенци
Автор Vnews, добавено на 24.01.2014 година, в категории: По света, Коментари (0)

Английските банки обявиха бойкот на българите, оплакват се нашенци на Острова. Финансовите институции са започнали масово да вкарват нашенците в списъка с нежелани клиенти.Десетки българи пропищяха от откази за откриване на банкови сметки във Великобритания. „На Острова не може да се живее нормално без сметка в банка и дебитна карта – не те вземат на работа дори, а почти никъде не се плаща в брой, а с дебитна карта”, жалва се Магдалена. Жената се опитала да си открие банкова сметка в HSBC, откъдето й отговорили директно, че имат забрана да отварят сметки на българи и румънци. В Lloyds пък на друг нашенец му поискали разрешително за работа, т.нар. синя карта. Той се опитал да обясни, че няма нужда от такава, понеже вече нямаме ограничения за работа в Обединеното кралство, но банковата чиновничка заключила, че такива били правилата и без карта няма сметка. Най-голям проблем било откриването на бизнес банкови сметки, казват още препатили нашенци. Атанас Илиев живее в Англия от 2003, през 2010 получил постоянно жителство, а в края на миналата година основал своя фирма за строителни материали и искал да отвори сметка на компанията. От NatWest, където има сметка от 5 години, му отказали, казали му, че няма право и толкова. По-приятелски настроените чиновници съжалително вдигат рамене и казват, че такива били последните нареждания на началниците, да не се издават сметки на българи, румънци, индийци и африканци. Европейски депутати вчера изпратиха отворено писмо до британския премиер Дейвид Камерън заради неотдавнашните му изказвания за свободното движение на работници в рамките на ЕС. Писмото е подписано от депутати от всички политически групи, сред които и Илияна Йотова, съобщи офисът на евродепутатката.

Андрей Ковачев: ЕС не е меню

„Великобритания трябва да представи на гражданите си ползите от мигрантите за британското общество. Членството в ЕС не е меню, от което да си избереш в какво да участваш.“

Това заяви д-р Андрей Ковачев от ГЕРБ, който е зам.-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент и лидер на българската делегация в ЕНП по време на дискусията „Мобилността в Европа: ‘Социален туризъм’ или свободно движение на хора“. Събитието, организирано от брюкселския офис на Фондация „Ханс Зайдел“, се състоя в представителството на Федерална провинция Бавария в белгийската столица.

Българският евродепутат добави, че е напълно погрешно да се сочат с пръст българите и румънците. По темата изразиха позицията си еврокомисарят по правосъдието и зам.-председател на Европейската комисия Вивиан Рединг и евродепутатът и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер. Комисар Рединг наблегна на факта, че свободното движение на работници е една от четирите основни свободи в ЕС и същевременно едно от най-важните постижения на европейската интеграция. „Това право не може да се дели от другите. Една страна членка може да бъде част от свободния пазар или изцяло, или да не участва в него“, заяви тя по адрес на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън. Комисарят отбеляза още, че „14 милиона граждани на ЕС живеят в друга страна-членка и че в страни като Германия има много свободни места за специалисти, които е съвсем естествено да се заемат от граждани на други страни в ЕС“.

Ковачев се обяви против използването на темата с миграцията за популистки цели и насочи вниманието към нуждата от обективен дебат, базиран на цифри и факти. Според него е неприемливо определени политици във Великобритания, Германия и други страни членки да използват тази тема с цел решаване на вътрешните си проблеми, както и да бъде експлоатирана в предизборните кампании за Европарламента.

„В страни като Германия и Холандия съществуват престъпни мрежи, които познават съответните социални системи и организират трафика на цели групи от хора. От огромна важност е да се идентифицират тези лица и те да понесат съответните законови последствия“, категоричен бе Ковачев. Той коментира и необходимостта от по-успешна стратегия относно ромите.

Германският евродепутат Манфред Вебер допълни, че именно правото на свободно движение е най-ценено от самите граждани на ЕС. И подчерта, че икономиката на Бавария е нямало да бъде така успешна без приноса на гражданите от други страни членки на ЕС.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 
Още от По света
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото