твоята гледна точка
Сънят ви се изплъзва? Ето как да си го върнете
Автор: Снимка: Thinkstock, добавено на 23.01.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Редовното недоспиване влияе пагубно върху човешкия организъм. Недостигът на сън се отразява на здравето  и работоспособността на човек и може да нанесе необратими последици върху цялостното състояние на всеки от нас. Бодърстващите през нощта са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет.

Ето няколко предложения за справяне с трудното заспиване: 

На първо място, опитайте се да си създадете ритуали преди лягане  – например да почетете приятна книга на леко приглушена светлина или привикнете да взимате отпускаща гореща вана по едно и също време всяка вечер.

Освен това, температурата в спалнята ви не бива да надвишава 18-20 °C.

Добре е да се откажете да използвате смартфона си като будилник. Без да омаловажаваме важността на комуникационната техника през деня, нека все пак я оставим там, където ѝ е мястото – на бюрото ви. Не се изкушавайте да държите телефона си на нощното шкафче, тъй като винаги може да ви се прииска да проверите профила си в социалната мрежа и така само да продължите с будуването.

Опитайте се да отпуснете муслулите на цялото тяло, за да потушите последиците от стреса и напрежението през деня. Най-добре е да насочите първоначално вниманието си към определени групи мускули, които постепенно да отпускате, докато накрая усетите лекота по цялото тяло. Започнете например от пръстите, последвани от дланите, ръцете и стигнете до раменете и накрая до врата.

Техниката на дълбокото и учестено дишане е другият похват, който може да ви помогне да заспитите по-лесно. При дълбокото дишане достигат сигнали до мозъка, че се опитвате да се отпуснете и той ще изпрати команди до всяка клетка на тялото ви. Представете си, че вдишвате чист планински въздух и наоколо ухае на бор и смола, или мирис на прясно окосена трева. Самата мисъл за чист въздух, съчетана с вдишване на големи порции, би трябвало да ви помогне да освободите част от напрежението и да се отпуснете за заспиване.

Макар идеята за „броенете на овце“ да ви изглежда глупава, тя все пак има своето основание. Оказва се, че „разсеяните“ игри също помагат в борбата с безсънието. Може да броите бавно от 1 до 100 в групи като прескачате 2 числа – например „1, 4, 7,10…“ Така мозъкът ви ви държи концентрирани към безсмислена дейност, което от друга страна ви помага да се разсеяте от стресиращите теми от ежедневието ви.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 

към началото