твоята гледна точка
Източна Европа втора в света по ръст на туризма
Автор Vnews, добавено на 22.01.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Туризмът е един от малкото икономически сектори, в които Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са се представили силно в глобален план през м.г. Регионът, в който влиза и България, е на второ място в света по ръст на туристите – 6,9%. Изпреварва го само Югоизточна Азия с 10% увеличение. Основните двигатели на растежа в ЦИЕ са страни като Русия, Полша, Грузия и Азербайджан, сочат най-новите данни на Световната организация по туризъм към ООН.

През м.г. в страните от ЦИЕ са дошли приблизително 120 млн. души. Югоизточна Азия е посетена от 93 млн. души. На трета позиция по ръст на посещаемостта, с 6,2%, се нарежда Северна Африка – над 50 млн. души.

Най-привлекателният регион за туризъм в света без конкуренция е Европа. С 563 млн. посещения през 2013 г. тя държи над 50% от световния туристопоток.

На второ място са Азия и Тихоокеанският регион, които са успели да привлекат около 250 млн. чужденци през м.г. На трета позиция са Северна и Южна Америка с общо около 170 млн. туристи. Африка и Близкият изток заемат последните две позиции със съответно 56 млн. и 52 млн. посещения през м.г.

Топ 3 на най-посещаваните световни дестинации по държави включва Франция, САЩ и Китай.

Централна и Източна Европа на практика са удвоили международния туристопоток от 2000 г. насам – постижение, равностойно единствено на ръстовете в развиващия се свят. Въпреки това за разлика от много други региони динамиката в последните 2-3 години е низходяща. От 9,2% ръст през 2011 г. той е намалял до 6,9% през 2013 г.

Въпреки икономическите трудности през м. г. международните туристи по света са достигнали рекордната бройка от 1,09 млрд. души на фона на 7 млрд. население на планетата. Ръстът в сектора е скочил от 4% през 2012 г. на 5% през 2013 г. “Туризмът беше един от малкото сектори, генериращи добри новини за много икономики през 2013 г.”, коментира генералният секретар на СОТ Талеб Рифай.

Прогнозата за тази година обаче е ръстът леко да се забави до 4-4,5%. Специално в Европа намалението ще е по-сериозно – от 5,4% на 3-4%.

Браншът: данните у нас не са точни

Близо 7 млн. туристи и 3 млрд. евро приходи от туризъм отчитат от министерството на икономиката за 2013 г. Оптимизъм лъха и от очакванията за 4% ръст в броя на чуждите туристи у нас през т.г.

“Необходимо е да се въведат норми при съобщаването на данните, защото се дава невярна информация.

Никой не може да даде точни числа за броя на туристите в България. Но през последните 3-4 години има тенденция цифрите да се раздуват от всяко правителство. Така от 2 млн. туристите станаха 7 млн., като в тази категория се включват и хора, които нямат нищо общо с туризма”, коментира пред “Труд” Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Той даде пример с официалната статистика на НСИ за 2011 г., според която туристите, които имат поне една нощувка в България, са били 2 400 000 души, а по медиите се върти информация за около 7 млн. “Чули сте и че приходите от туризъм за 2011 г. са 3 млрд. лв. Но за хотелски нощувки чуждите туристи в България са платили 750 млн. лв., което е половината от общите приходи”, каза Драганов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 

към началото