твоята гледна точка
Източна Европа втора в света по ръст на туризма
Автор Vnews, добавено на 22.01.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Туризмът е един от малкото икономически сектори, в които Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са се представили силно в глобален план през м.г. Регионът, в който влиза и България, е на второ място в света по ръст на туристите – 6,9%. Изпреварва го само Югоизточна Азия с 10% увеличение. Основните двигатели на растежа в ЦИЕ са страни като Русия, Полша, Грузия и Азербайджан, сочат най-новите данни на Световната организация по туризъм към ООН.

През м.г. в страните от ЦИЕ са дошли приблизително 120 млн. души. Югоизточна Азия е посетена от 93 млн. души. На трета позиция по ръст на посещаемостта, с 6,2%, се нарежда Северна Африка – над 50 млн. души.

Най-привлекателният регион за туризъм в света без конкуренция е Европа. С 563 млн. посещения през 2013 г. тя държи над 50% от световния туристопоток.

На второ място са Азия и Тихоокеанският регион, които са успели да привлекат около 250 млн. чужденци през м.г. На трета позиция са Северна и Южна Америка с общо около 170 млн. туристи. Африка и Близкият изток заемат последните две позиции със съответно 56 млн. и 52 млн. посещения през м.г.

Топ 3 на най-посещаваните световни дестинации по държави включва Франция, САЩ и Китай.

Централна и Източна Европа на практика са удвоили международния туристопоток от 2000 г. насам – постижение, равностойно единствено на ръстовете в развиващия се свят. Въпреки това за разлика от много други региони динамиката в последните 2-3 години е низходяща. От 9,2% ръст през 2011 г. той е намалял до 6,9% през 2013 г.

Въпреки икономическите трудности през м. г. международните туристи по света са достигнали рекордната бройка от 1,09 млрд. души на фона на 7 млрд. население на планетата. Ръстът в сектора е скочил от 4% през 2012 г. на 5% през 2013 г. “Туризмът беше един от малкото сектори, генериращи добри новини за много икономики през 2013 г.”, коментира генералният секретар на СОТ Талеб Рифай.

Прогнозата за тази година обаче е ръстът леко да се забави до 4-4,5%. Специално в Европа намалението ще е по-сериозно – от 5,4% на 3-4%.

Браншът: данните у нас не са точни

Близо 7 млн. туристи и 3 млрд. евро приходи от туризъм отчитат от министерството на икономиката за 2013 г. Оптимизъм лъха и от очакванията за 4% ръст в броя на чуждите туристи у нас през т.г.

“Необходимо е да се въведат норми при съобщаването на данните, защото се дава невярна информация.

Никой не може да даде точни числа за броя на туристите в България. Но през последните 3-4 години има тенденция цифрите да се раздуват от всяко правителство. Така от 2 млн. туристите станаха 7 млн., като в тази категория се включват и хора, които нямат нищо общо с туризма”, коментира пред “Труд” Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Той даде пример с официалната статистика на НСИ за 2011 г., според която туристите, които имат поне една нощувка в България, са били 2 400 000 души, а по медиите се върти информация за около 7 млн. “Чули сте и че приходите от туризъм за 2011 г. са 3 млрд. лв. Но за хотелски нощувки чуждите туристи в България са платили 750 млн. лв., което е половината от общите приходи”, каза Драганов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Aсен Василев ще бъде кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това стана ясно от думите на Кирил Петков, който направи специално изявление часове преди официално партията да получи мандат от президента […]

 

От 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към […]

 

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат, в сравнение с вчера и […]

 
 

към началото