твоята гледна точка
Две години затвор за едноличен търговец, ако скрие фалит
Автор Vnews, добавено на 20.01.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

До две години затвор ще грози всеки едноличен търговец у нас, който умишлено скрие фалит. Това гласят текстове в раздел „Общи стопански престъпления“ в проекта на нов Наказателен кодекс (НК), подготвен от Министерството на правосъдието. Освен заплаха от затвор провинилите се еднолични търговци ще бъдат наказвани с пробация или глоба, както и с отнемане на правото да упражняват определена професия или дейност. Текстовете в действащия в момента НК предвиждат затвор до три години и парична глоба в размер от 3 хил. до 5 хил. лева при укриване на фалит. Разлика между стария и новия НК е и отделянето на едноличните търговци от търговските дружества. В настоящия кодекс всички са посочени под общия знаменател „търговец“. Разграничението между еднолични търговци и юридически лица е важно, защото наказанията са по-големи при умишленото укриване на фалит от страна на фирми. В тези случаи новите текстове в НК предвиждат лишаване от свобода до три години, глоба, както и забрана за извършване на определена професия или дейност.

Бъдещият НК предвижда и нова наказателна мярка за длъжностните лица, работещи в държавни предприятия. Ако те сключат неизгодна сделка, която донесе значителна вреда на държавата, освен заплаха от 5 години затвор ще ги грози и конфискация на половината имущество.

Сурово наказание за търговците, които удрят в кантара клиентите си, предвижда още новият НК. Всеки, който заблуждава потребителите с неверни мерки или теглилки, или с неточен измервателен уред, ще получи забрана да практикува търговската си дейност. Това е гарнирано с угроза от затвор до 1 година или пробация, както и с глоба. В старите текстове на НК, наказанието за недобросъвестните търговци е затвор до 2 години. Освен това се предвижда забрана за практикуване на дадена професия или дейност, но по преценка на съда и само в случаите, когато деецът е получил присъда „лишаване от свобода“. С други думи, според новия НК, всеки търговец, за когото се докаже, че използва манипулиран кантар за измерване на стоката си, може директно да загуби прехраната си.

Търговията с отпадъци също попада под редакцията на новия НК. Според действащия сега кодекс търговците на отпадъци от черни и цветни метали, които нямат лиценз, подлежат на затвор до 5 години и глоба от 2 хил. до 50 хил. лв. Новите текстове посочват, че който противозаконно изкупува или търгува с отпадъци подлежи на лишаване от свобода до три години, глоба, както и с лишаване от право да извършва определена дейност. Така обхватът на кодекса по отношение на търговията с отпадъци сериозно се разширява, тъй като вече не става дума само за търговията с отпадъци от метали, а за търговията с всякакви отпадъци. Освен това старите текстове съблюдаваха наличието на лиценз, докато новият вариант ще важи за всичко „противозаконно“, свързано с търговията с отпадъци.

4 години зад решетките, ако наемете нелегален чужденец

Затвор до 4 години и глоба не по-малка от 2 хил. лева грози всеки, който наеме на работа чужденец, пребиваващ у нас противозаконно, предвижда проектът на нов Наказателен кодекс. Според действащия сега НК, за да попадане под тази наказателна отговорност, работодателят трябва да е наел не по-малко от 5 нелегални чужденци. Така промяната сериозно разширява обсега на конкретните текстове в НК. Освен това същото наказание ще се налага и на тези работодатели, които съзнателно наемат чужденци, станали жертва на трафик на хора.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Ако изборите за Народно събрание бяха в началото на април, разликата между първия и втория е около 10%, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено за БНТ.

При подадените гласове резултатите биха били […]

 

На днешния 11 април, четвъртък, ще бъде слънчево и топло. Ще духа до умерен североизточен вятър, който вечерта ще отслабне.

Атмосферното налягане […]

 

Кремъл загатна за скорошна среща Путин-Си, Лавров подготви почвата
Започва диалог за евразийската сигурност

Русия и Китай се споразумяха да започнат диалог за […]

 
 

към началото