твоята гледна точка
Трайчо Трайков: „Южен поток“ е двоен капан за България
Автор Vnews, добавено на 20.01.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Ако България започне физическия строеж на газопровода „Южен поток“ при сегашните условия на споразумението с Русия, е заплашена от санкции както от страна на Брюксел, така и от страна на Москва, ако в бъдеще се стигне до прекратяване на проекта под давлението на Европейската комисия. Това стана ясно от думите на бившия министър на икономиката и енергетиката от правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков и представителят на Българския енергиен форум и дългогодишен държавен служител Христо Казанджиев пред БНР в събота.

двамата смятат, че проектът в сегашния си вид е спорен и не бива да се реализира, но все пак докато не е започнало същинското харчене на пари за строежа, нещата са поправими.

Но докато според Казанджиев, „Южен поток“ въобще няма да започне, тъй като поначало целта му е била да върне Украйна в орбитата на Русия и това вече се случва, Трайков смята, че при предоговаряне на условията на газопровода може да започне изграждането, тъй като „държавните фирми обичат да строят“, а и газопроводът може да носи и стратегически, и финансови ползи за България

Казанджиев предупреди, че България трябва да разглежда развитието на „Южен поток“ в контекста на развитието на проблемите в Украйна и припомни, че още преди 2-3 години руският президент Владимир Путин заяви, че бъдещето на „Южен поток“ зависи от Украйна и ако тя даде възможност на „Газпром“ за безпроблемен транзит през нейна територия и контрол върху газопроводите, „Южен поток“ отпада като необходимост.

Според енергийния експерт в момента най-доброто решение за България е „Южен поток“ да не се реализира по две причини. Първата е, че България ще бъде натоварена с огромни средства, които наистина няма де дойдат директно от бюджета, но той ще е потърпевш от това, че голям финансов поток от „Българския енергиен холдинг“ ще отиде в проекта, вместо в хазната. Вторият аспект, по думите на Казанджиев, е изключително опасен, защото ако проектът бъде реализиран, а Брюксел го спре, тъй като не отговаря на законодателството на Европейския съюз, страната ни е застрашена веднъж от санкции от ЕК, тори път от съдебни претенции от Русия, както това се случи с проекта за АЕЦ „Белене“.

„Ситуацията е изключително деликатна и опасна за България, защото трябва да разглеждаме тези санкции в тяхното кумулативно въздействие, защото освен за „Белене“ ще трябва да

плаща България и за „Южен поток“. И тогава ще бъде много интересно кой ще понесе отговорността за това и кой ще се извинява с действията на предходния. И ми се струва, че тези действия не са в резултат на неразбиране на проблеми, а в съвсем целенасочени действия срещу националния интерес. Така че България трябва много внимателно да подхожда и трябва много внимателно да се подготвя за бъдещи проблеми с „Газпром“, заяви Казанджиев.

Трайков посочи още, че ако не се постигне споразумение между Брюксел и Москва за осигуряването на достъп на трети страни до тръбата преди началото на строителството, едва ли ще се намерят банки, които да финансират този проект.

„Позицията на Европейската комисия в момента е „вие, ако искате си стройте, когато започне

да тече газът, ние тогава ще кажем дали е в нарушение на законодателството или не“. Така че най-лошото нещо, което може да се случи, е това, което в момента се случва, тъй като банките няма да финансират проект с такива неясни перспективи. Правителството да продължи да налива пари, както вече го прави, да построим нещо или всичко, и тогава да падне резето и да кажат „плащайте“, посочи първият енергиен министър от правителството на ГЕРБ.

Той смята, че в момента е огромен рискът да се избира строител на българския участък, да му плати нещо, да започне да се строи. „После да свършат парите и да започнат да ни съдят едновременно строителят, „Газпром“ и комисията чака своя ред, ако евентуално го завършим и тръгнем да транспортираме газ по него“, посочи Трайков.

Според него обаче този газопровод би могъл да е от полза за България. „Оставям настрана стратегическата страна, която… там ситуацията е твърде неблагоприятна, но в чисто икономически смисъл газопроводът би могъл да носи ползи на България, финансови, само че трябва няколко условия да се спазят всички едновременно и наведнъж. И тъй като договарянето на тези условия зависи от добрата воля на руската страна, моментът това да се случи беше преди окончателното инвестиционно решение, преди заварките в михайловградско и т.н.“, посочи бившият министър.

 

По думите му правителството все още има задължението и теоретичната възможност да договори добри условия за България, но това ще бъде много трудно. „А те трябва да договорят как „Газпром“ ще компенсира България за 93-те километра газопровод, който вече няма да се използва, какви ще бъдат транзитните такси и след като транзитните такси влязат в съвместната компания, как ще се решава да се разпределят дивиденти, защото дори и газопроводът, дори и проектната компания да гласува печалба, ако не е ясно каква е девидентната политика, може „Газпром“ просто да каже, че тези пари трябва да се използват за усилването на охраната чрез разполагането на един морски флот в протежението на Черно море в… на газопровода. Тоест има много твърде много неща, които всяко едно от тях, ако не е договорено, и вече този проект се превръща в бял слон, от който само ще губим пари“, посочи Трайков.

Казанджиев коментира като несъстоятелни твърденията на Русия, че междуправителствените споразумения с държавите, през чиято територия ще минава газопроводът, се подчиняват на международното прави, което е над европейското и затова няма нужда да се предоговарят, както иска ЕК. Той обърна внимание на това, че макар и документите за „Южен поток“ да се наричат междуправителствено споразумение те са подписвани от представители на търговски компании.

„По мое лично мнение сключените споразумения не са междуправителствени, защото от едната страна и от другата страна всъщност стоят подписите не на правителствени представители“, заяви Казанджиев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото