твоята гледна точка
Трайчо Трайков: „Южен поток“ е двоен капан за България
Автор Vnews, добавено на 20.01.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Ако България започне физическия строеж на газопровода „Южен поток“ при сегашните условия на споразумението с Русия, е заплашена от санкции както от страна на Брюксел, така и от страна на Москва, ако в бъдеще се стигне до прекратяване на проекта под давлението на Европейската комисия. Това стана ясно от думите на бившия министър на икономиката и енергетиката от правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков и представителят на Българския енергиен форум и дългогодишен държавен служител Христо Казанджиев пред БНР в събота.

двамата смятат, че проектът в сегашния си вид е спорен и не бива да се реализира, но все пак докато не е започнало същинското харчене на пари за строежа, нещата са поправими.

Но докато според Казанджиев, „Южен поток“ въобще няма да започне, тъй като поначало целта му е била да върне Украйна в орбитата на Русия и това вече се случва, Трайков смята, че при предоговаряне на условията на газопровода може да започне изграждането, тъй като „държавните фирми обичат да строят“, а и газопроводът може да носи и стратегически, и финансови ползи за България

Казанджиев предупреди, че България трябва да разглежда развитието на „Южен поток“ в контекста на развитието на проблемите в Украйна и припомни, че още преди 2-3 години руският президент Владимир Путин заяви, че бъдещето на „Южен поток“ зависи от Украйна и ако тя даде възможност на „Газпром“ за безпроблемен транзит през нейна територия и контрол върху газопроводите, „Южен поток“ отпада като необходимост.

Според енергийния експерт в момента най-доброто решение за България е „Южен поток“ да не се реализира по две причини. Първата е, че България ще бъде натоварена с огромни средства, които наистина няма де дойдат директно от бюджета, но той ще е потърпевш от това, че голям финансов поток от „Българския енергиен холдинг“ ще отиде в проекта, вместо в хазната. Вторият аспект, по думите на Казанджиев, е изключително опасен, защото ако проектът бъде реализиран, а Брюксел го спре, тъй като не отговаря на законодателството на Европейския съюз, страната ни е застрашена веднъж от санкции от ЕК, тори път от съдебни претенции от Русия, както това се случи с проекта за АЕЦ „Белене“.

„Ситуацията е изключително деликатна и опасна за България, защото трябва да разглеждаме тези санкции в тяхното кумулативно въздействие, защото освен за „Белене“ ще трябва да

плаща България и за „Южен поток“. И тогава ще бъде много интересно кой ще понесе отговорността за това и кой ще се извинява с действията на предходния. И ми се струва, че тези действия не са в резултат на неразбиране на проблеми, а в съвсем целенасочени действия срещу националния интерес. Така че България трябва много внимателно да подхожда и трябва много внимателно да се подготвя за бъдещи проблеми с „Газпром“, заяви Казанджиев.

Трайков посочи още, че ако не се постигне споразумение между Брюксел и Москва за осигуряването на достъп на трети страни до тръбата преди началото на строителството, едва ли ще се намерят банки, които да финансират този проект.

„Позицията на Европейската комисия в момента е „вие, ако искате си стройте, когато започне

да тече газът, ние тогава ще кажем дали е в нарушение на законодателството или не“. Така че най-лошото нещо, което може да се случи, е това, което в момента се случва, тъй като банките няма да финансират проект с такива неясни перспективи. Правителството да продължи да налива пари, както вече го прави, да построим нещо или всичко, и тогава да падне резето и да кажат „плащайте“, посочи първият енергиен министър от правителството на ГЕРБ.

Той смята, че в момента е огромен рискът да се избира строител на българския участък, да му плати нещо, да започне да се строи. „После да свършат парите и да започнат да ни съдят едновременно строителят, „Газпром“ и комисията чака своя ред, ако евентуално го завършим и тръгнем да транспортираме газ по него“, посочи Трайков.

Според него обаче този газопровод би могъл да е от полза за България. „Оставям настрана стратегическата страна, която… там ситуацията е твърде неблагоприятна, но в чисто икономически смисъл газопроводът би могъл да носи ползи на България, финансови, само че трябва няколко условия да се спазят всички едновременно и наведнъж. И тъй като договарянето на тези условия зависи от добрата воля на руската страна, моментът това да се случи беше преди окончателното инвестиционно решение, преди заварките в михайловградско и т.н.“, посочи бившият министър.

 

По думите му правителството все още има задължението и теоретичната възможност да договори добри условия за България, но това ще бъде много трудно. „А те трябва да договорят как „Газпром“ ще компенсира България за 93-те километра газопровод, който вече няма да се използва, какви ще бъдат транзитните такси и след като транзитните такси влязат в съвместната компания, как ще се решава да се разпределят дивиденти, защото дори и газопроводът, дори и проектната компания да гласува печалба, ако не е ясно каква е девидентната политика, може „Газпром“ просто да каже, че тези пари трябва да се използват за усилването на охраната чрез разполагането на един морски флот в протежението на Черно море в… на газопровода. Тоест има много твърде много неща, които всяко едно от тях, ако не е договорено, и вече този проект се превръща в бял слон, от който само ще губим пари“, посочи Трайков.

Казанджиев коментира като несъстоятелни твърденията на Русия, че междуправителствените споразумения с държавите, през чиято територия ще минава газопроводът, се подчиняват на международното прави, което е над европейското и затова няма нужда да се предоговарят, както иска ЕК. Той обърна внимание на това, че макар и документите за „Южен поток“ да се наричат междуправителствено споразумение те са подписвани от представители на търговски компании.

„По мое лично мнение сключените споразумения не са междуправителствени, защото от едната страна и от другата страна всъщност стоят подписите не на правителствени представители“, заяви Казанджиев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото