твоята гледна точка
Тайнствените братовчеди на земята
Автор: Стандарт, добавено на 18.01.2014 година, в категории: Любопитно, Коментари (0)

Всички прогнози за бъдещето на Земята са недвусмислени – макар и след милиони години, планетата ще изчерпи ресурсите си. Процесът се ускорява от множество фактори: пренаселване, все още слабо екомислене, както и неприятната възможност някое чуждо тяло да се вреже със смъртоносна скорост, ярост и обем в родната планета. Затова откритията за планети братовчеди, които приличат силно на Земята, винаги грабват въображението на учените. Макар и в супердалечното бъдеще, репликата „Спрете Земята, искам да сляза“ ще стане съвсем буквално намерение. Само в Млечния път съществуват 8,8 милиарда планети, които са подобни на Земята по размер, маса и температура на повърхността, твърдят учените. Това означава, че на тях могат да се срещат форми на живот. По данни на специалистите всичките тези планети са спътници на звезди, подобни на Слънцето. Ето къде са ни шансовете за емиграция в далечното бъдеще.

Натоварена с големи очаквания е звездата Gliese 581. Тя е най-близка по маса до Земята от всички около 500 наблюдавани досега планети извън Слънчевата система – и три пъти по-голяма.

Намира се в съзвездието Везни

Планетата попада в т. нар. зона на обитаемост на своята звезда. Има силна вероятност и за наличието на вода върху повърхността, което означава наличие поне на микробиологичен живот, ако не на нещо друго. Което е и шанс за процес на еволюция. Откритието е направено с помощта на 3,6-метров телескоп на европейската обсерватория в Ла Сила в чилийската пустиня Атакама.

Проектът се ръководи от професорите Стивън Вогт и Пол Бътлър и включва анализ на общо 11-годишни наблюдения върху радиалните скорости и движенията на планетните тела около звездата Gliese 581. Системата се намира на 20 светлинни години от Земята. Планетата в голямата си част е с твърда повърхност, а не е газов гигант от Юпитеров тип. Повърхностната средна температура е около 228 К (около -45 градуса по Целзий), а ако се отчете и парниковият ефект, вероятно температурите се движат в диапазона между -37 и -12 градуса по Целзий. Gliese 581g е по-близо до централната звезда в собствената си система, отколкото Земята към Слънцето. Което значи, че гравитацията е по-силна и когато една половина е насочена към Слънцето, температурите са високи, а другата е обхваната от мрак и студ. Друга добра новина е, че планетата може да задържи своя собствена атмосфера, ако съществува върху нея – поредното основание да мислим, че животът там е възможен. „Вероятността за извънземен живот върху Gliese 581g е почти 100%“, твърди проф. Вогт.

Скали и желязо на Кеплер

С помощта на телескопа „Кеплер“ на НАСА астрофизици от САЩ и Швейцария откриха екзопланета (подобни небесни тела има извън Слънчевата система), която е близка по размери и състав до Земята. Kepler-78b се отличава от нашия свят само по нивото на температурата и се намира на границата между съзвездията на Лебеда и Лирата. Учените са успели да установят, че Кеплер 78Б е съставена от скала и желязо, подобно на Земята. Небесното тяло е малко по-голямо от нашата планета, но масата му превишава земната почти с два пъти. Плътността е почти същата. Най-съществената разлика се явява в температурата – поради това, че Kepler 78b прави пълно завъртане около местната звезда за малко повече от седмица. Според учените планетата ще бъде погълната от своето слънце след няколко милиарда години, което е кратко от астрономическа гледна точка време. Разстоянието между нея и звездата й е около 1,5 млрд. километра, което с 1% повече от дистанцията между Земята и Слънцето.

Тау Сети е най-близкото Слънце

Най-близката до нас звезда от типа на Слънцето, около която може да има живот, е Тау Сети. Това светило има само 78% от масата на Слънцето, но досега около него са открити 5 планети. Една от тях е в така наречената „обитаема“ зона – тоест на нея температурите са подходящи, за да има течна вода. Звездата е само на 12 светлинни години от нас. Според британските учени планетите към тази звезда са 2 до 6 пъти по-големи от Земята. Една от тях, наречена HO10700E, вероятно има условия, подобни на земните. Тази планета е на двойно по-малко разстояние от своята звезда, отколкото е разстоянието от Земята до Слънцето. На нея не е нито твърде студено, нито твърде горещо. Проблемът е, че около звездата Тау Сети обикалят много отломъци и малки астероиди и тя подлежи на чести бомбардировки. Въпреки това планетата, подходяща за живот, е вписана за следене от програмата за търсене на извънземен живот – SETI. Освен всичко планетата HO10700E има поразителни прилики с начина, по който изглежда Земята, погледната от Космоса. Учените дават надежди на нея – като мястото, на което най-скоро бихме могли да се преместим.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото