твоята гледна точка
Болни ще чакат 2 години за лечение. Докторите – с право на договор само в една болница
Автор: Снимка: Стандарт, добавено на 16.01.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Нови правила за лечение одобри кабинетът. Според тях 2 години ще трябва да чакат някои болни, за да попадне диагнозата им в списъка с безплатните лекарства. Причината е, че правителството одобри веднъж на толкова време да се прибавят нови заболявания, за които здравната каса да плаща медикаменти.

Промените трябваше да предложи работна група към Министерски съвет, в която влизат лекари, пациенти, фармацевти и зъболекари. Тя се сформира по идея на премиера Пламен Орешарски, като целта бе да се намерят консенсусни решения за оптимизиране на разходите на касата и подобряване на лечението. Вместо това обаче здравният министър Таня Андреева внесе пакет от предложения, които тепърва ще се обсъждат. А срокът за изпълнението им е до края на годината.

Прибавянето на нови диагнози в списъка с безплатни медикаменти веднъж на две години не е единствената промяна. Сред другите мерки е включването на нови лекарства за домашно лечение за всички заболявания в безплатния списък на касата веднъж годишно. Като заплащането им ще става само ако фирмите дадат отстъпка от цената на касата.

Въвеждането на задължителни отстъпки от страната на търговците се прави, за да се намалят още цените на лекарствата. Някои от тях бяха завишени при прехвърлянето им от здравното министерство към Касата през 2011 г. В плана на кабинета е заложено задължителните отстъпки да важат и за онколекарствата в болниците. Те също плащат от здравната каса, но се купуват от клиниките. Заради това, че всяка от тях прави свой търг, цените им са различни. С въвеждането на задължителни отстъпки отново се цели намаляването на цените и дори уеднаквяването им. При онкомедикаментите обаче също има ограничение за прибавянето на нови молекули веднъж на 12 месеца. То вече важи от началото на тази година.

Освен това ще се въвеждат и критерии за отпускане на онкологични лекарства. Подробности обаче още няма.
Промени се готвят и за болниците. Едната идея е да се въведе така нареченото селективно договаряне от здравната каса. Това означава, че фондът няма да е длъжен да сключва договор с всяка болница или всички отделения в нея. Отсяването ще става на базата на методология за „договаряне и закупуване на здравни услуги“. Също така се предвижда болниците, които сключват договори с НЗОК, да не си избират само леките пациенти и клинични пътеки. Обикновено сега към тях се насочват повечето частни болници. Tака тe пестят средства и трупат печалба за сметка на по-големите държавни клиники, които обират тежките случаи и по-разходоемките болести.

В мерките на правителството се предвижда и да се затегне контролът над ненужното приемане на пациенти в болница. Идеята е Касата да плаща само за случаи, които е доказано, че не могат да се лекуват извън клиниката. Това означава, че автоматично болниците ще започнат да връщат част от пациентите си при джипитата им или при специалист. Предвижда се и да не се увеличава броят на диагнозите, по които човек може да влиза в болница в период, който е по-малък от 30 дни след датата на последното му изписване.

Всеки лекар само в една лечебница

Всеки лекар да има право на трудов договор само в една болница. Това е записано сред другите мерки за промяна на здравната система, които одобри кабинетът. Целта е така да се ограничи броят на клиниките, които могат да работят, включително и с касата. Мярката бе предлагана още през миналата година, но така и не се въведе досега.
„Знаете, че е голям проблем обикалянето на диплома на един и същ лекар в няколко лечебни заведения, за да бъдат изпълнени нивата на компетентност, без зад тази диплома да стои физическо лице“, обясни промяната здравният министър Таня Андреева. Според нея мярката се подкрепя и от съсловието. Лекарският съюз обаче не прие тази промяна на предпоследния си събор през миналата година. Според медиците тя ще доведе до това, че много клиники в малките региони ще трябва да затворят врати.

Откриват болница по-трудно

Затягане на режима за откриване на нова болница е сред другите промени, които кабинетът предвижда да направи през 2014 г. Идеята е разрешение за нова клиника да се иска не след като тя вече е построена, а още на ниво инвестиционно проектиране. Целта е да се спре необоснованото нарастване на броя на лечебниците в места, където няма нужда от тях. Освен това при откриване на нова болница тя няма да има право на пари от касата в рамките на същата година. Клиниката ще може да сключи договор за финансиране едва на следващата. Така НЗОК ще може да управлява бюджета си и да не стига до големи преразходи.

Спецотряд ще следи за нарушения

Затягането на контрола над разходите и лечението е един от основните акценти на мерките, които прие кабинетът. В тях се предвижда спецотряд „междуинституционално контролно звено (task force)“ да следи и премахва всякакви незаконни медицински практики. Например – отпускането на лекарства с рецепта в рекламни пунктове и по интернет, се казва в мерките. Освен това се предвижда поддържането на регистър с вида и броя договори на всеки лекар, който работи с НЗОК. Правителството иска и да се разширят правомощията на контрольорите на касата, както и към тях да се прибавят членове на лекарския съюз. Идеята е всички те да могат да проверяват и качеството на лечение, спазването на медицинските стандарти. Също така се предвижда план за съвместни проверки на касата, Медицински одит, министерството и съсловните организации.

При груби нарушения при стоматолозите пък ще се прекратяват договорите им с НЗОК. Също така ще се състави арбитраж към НЗОК, в който лекарите да се жалват от наложените санкции. Сред другите мерки в тази посока са изготвянето на редовни анализи за разходите на НЗОК, както за лекарства, така и за болници.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

НСИ проследи динамиката на цените през юни за основните потребителски групи
Близо 5 на сто са увеличени цените в ресторанти и хотели, […]

 
Властта

Слави Трифонов избухна срещу ПП-ДБ.

Ето какво написа:

Ще ви споделя нещо. Много пъти съм си казвал „По-лошо не може да стане“ и […]

 
Здраве и красота

Възможно е да предприемем мерки за отслабване във всеки един етап от живота ни. Този процес може да е много по-труден, […]

 
Жълто

Две милиардерски деца се ожениха в Мумбай. Според медийни публикации това може да е била най-скъпата сватба в историята – в […]

 
 

към началото